Lima Beans*
Daha fazla sebze yeme, cesit arama calismalarim sirasinda daha once hic gormedigim lima bean'lerle tanismistim. Bizdeki ic bakla imis kendileri ama ben daha once boyle hic gormemistim. Yanilmiyorsam birkac kez Turkiyede kurusunu yemistim ama en cok fasulye gibi bakla halindeyken piserdi bizim evde, o yuzden bilmiyordum. 'Ben bununla ne yapacagim' derken konserve kutusunun arkasindaki tarif cok mantikli geldi ve denemeye karar verdim. O gun bugundur de hemen hemen hep ayni tarifi yapiyorum. Bizdeki zeytinyaglilardan bir farki yok, o yuzden cok lezzetli de oluyor. Hem de degisik birsey yemis oluyoruz.
Iste tarifi:
Bir konserve kutusu ic bakla (lima beans)(haslanmis olarak da olur)
Bir konserve kutusu misir (haslanmis ya da donmus misir da olur)
1 tane orta boy kuru sogan, kup seklinde dogranmis
2 dis sarmisak, ince dogranmis
1 buyuk domates veya domates konservesi
zeytinyagi
1 tatli kasigi toz seker(arzuya bagli)**
tuz, karabiber
Bir tencereye zeytinyagini koyup soganla azicik cevirdikten sonra, sarmisaklari ilave edip birkac kez karistirdiktan sonra domatesleri ekleyin. Cok fazla olmelerini beklemeden ic baklayi ve misirlari ekleyin. Tuz, karabiber ve eger arzu ederseniz sekeri ilave edin. Cok fazla olmayan kaynamis su ilave edip kisik ateste bakla yumusayana kadar pisirin.
Uzerini dogranmis maydanozla susleyerek servis yapin.
Bu yemegi gecen gun yiyen bir Amerikli misafirim Guney'de cok yaygin bir yemek oldugunu, kendisinin de cok ozledigini soyleyerek iki tabak yedi. Bilmeden iyi bir sey yapmisim yani..
* Lima adini Amerikaya ilk defa Peru'dan gelmesi sebebi ile Peru'nun baskenti Lima'dan almis bu fasulyeler.
** toz sekeri 'arzuya bagli' dememin sebebi, bazilari yemege seker koyma fikrine karsi da o yuzden. olmazsa da olabiliyor.
Yorumlar
Serpil
bir de sarı cherry domatesleri de pek beğendim, buralarda yok pek..
sevgiler
gorki