30 Mart 2009 Pazartesi

Baharatli Maydanoz Soslu Dana Rosto

Kaybettigimi sandigim bir tarifi buldum bir kucuk kagida yazilmis ve defterin arasina sikistirilmis sekilde. Aslinda ana tarif, bilgisayardaydi ama tabii bir ara herseyim kaybolunca o da kaybolmustu. Simdi bir sekilde telafi ediyorum iste ama hala akillandigim soylenemez. 

 

Her neyse, benim et yemeklerini cesitlendirme ve farkli seyler yapma istegim dogrultusunda bulunmus bir tarif bu. Rosto yapilan etlerin biraz kuru oldugunu dusundugum icin bazen, sos yapilmasi dogru geliyor bana. Bu sos da beni hic mahcup etmeyecek, insanlarin ekmeklerini batirarak siyirdiklari, sahane bir sey oldu. Kesinlikle tavsiye ederim...

 Dana Rosto icin gerekenler;

1 kg kadar rosto yapilacak et ( Turkiye'de nuar denilen bir et kullaniliyor, burada da sirloin tip denilen bir et kullaniliyor) 

3 yemek kasigi zeytinyagi

4 orta buyuklukte domates, ikiye kesilmis

2 tatli kasigi herbs de Provence*

tuz ve taze cekilmis kara biber

Baharatli Maydanoz Sosu icin gerekenler:

1 1/2 kap taze dogranmis maydanoz

2 dis sarimsak

1/2 tatli kasigi kirmizi pul biber

3/4 tatli kasigi tuz

3/4 tatli kasigi taze cekilmis kara biber

2 yemek kasigi kirmizi sarap sirkesi

1/2 kap sizma zeytinyagi

Yapilisi

Eti rosto yapmak icin, firini 375F da isitin.

Eti tuz ve biberleyin, ayni sekilde yariya kesilmis domateslere de tuz, biber ve herbs de Provence serpistirin.

Firina girebilecek bir kabi ocagin uzerine isitin ve icine et icin gerekli olan zeytinyagini koyun. Eti alt ust ederek orada kahverengilestirin. Atesin altini kapatip, domatesleri etin etrafina koyup kabi oldugu gibi firina verin. Eti rosto edin. Bunun icin icine termometre yerlestirerek ic olcumu yapabilirsiniz. Iyi pismis bir etin ic derecesi 135F, az pismisin derecesi 130F civarinda seyrediyor ki bu da 30-40 dakikalik bir pisirme suresi gerektiriyor.

Eti firindan cikarip, etrafina gevsekce bir aluminyum folyo sarip, 10-15 dakika oylece bekleyin. Ic derecesinin 5 F daha yukselmesi gerekiyor bu durumda.

Sosu yapmak icin, bir mutfak robotunun icine maydanozu ve sarimsagi koyup kiyin. Kirmizi pul biberi, tuzu, kirmizi sarap sirkesini ve etin yaninda rosto edilmis domatesleri de ekleyip bir kez daha pure haline gelene kadar kiyin. Makina calisirken sizma zeytinyagini ekleyip, uygun bir kivama gelene kadar makinayi dondurmeye devam edin.

Servis yapmak icin eti dilimleyin, bir servis tabagina alin ve uzerine azicik sostan gezdirin. Geri kalan sosu bir cukur kapta etin yaninda servis edin.

Afiyet Olsun.

* Herbs de Provelence: Esit miktarda feslegen, biberiye, marjoram, defne yapragi ve yabani kekik karistiralarak evde elde edilebiliyor. Lavanta ekleyenler de var ama ben biraz cekindim, eklemedim.

22 Mart 2009 Pazar

Yulafli-Tam Bugday Unlu Pancake

Kucuk oglumun okulunda bir anne cocuguna o sabah oatmeal pancake yaptigini ve tam 3 tane yedigini soyleyip de tarifini istersek verebilecegini soyleyince hemen atladik tabii. Icinde hersey cok saglikli olan bu pancake'lerden biz de hemen yapmali ve cocugumuza en az ucer tane yedirmeliydik. Malum yarismanin sonu yok :)

Saka bir yana tarifi Epicurious sitesinden aldigi icin denemekte sakinca gormedim. Tarifleri genelde hem saglikli, hem de lezzetli oluyor.

Gerekenler soyle;
3/4 kap oats (cekilmemis yulaf)
1 1/2 kap + 2 yemek kasigi buttermilk
3/4 kap tam bugday unu
1 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
3/4 tatli kasigi karbonat
1/2 tatli kasigi tarcin
1/8 tatli kasigi muskat (minik hindistan cevizi kabugu rendesi)
1/2 tatli kasigi tuz
1 buyuk yumurta, haififce cirpilmis
2 yemek kasigi tuzsuz tereyag
1 yemek kasigi kahverengi seker

Yulafi kucuk bir kapta 3/4 kap buttermilk ile karistirip 10 dakika kadar kabarmalari icin bekletin.
Buyukce bir kapta ayrica unu, kabartma tozu, karbonat, tarcin, muskat ve tuzu tel cirpici ile karistirin.

Cirpilmis yumurtayi, tereyagini, esmer sekeri, kalan 3/4 kap ve 1/2 yemek kasigi buttermilki ve yulafli karisimi unlu kuru karisima ilave edin.Unlu karisimi yulafli karisima yedirin.

Bir tavayi isistip, yuzeyini firca ile yaglayip karisimdan 1/2 kap kadar alip tavaya bosaltin. Uzeri balon balon olana kadar, yaklasik 1 dakika kadar pisirip, diger yuzunu cevirin.

Her bir pancake'i pisirmeden once tavayi hafifce yaglayin. 
Dilerseniz akcaagac surubu dokup, dilerseniz sadece meyve ile yada her ikisi ile birden servis yapin.


* buttermilk, ayran degil.
Afiyet Olsun.

16 Mart 2009 Pazartesi

Zeytinyaginda Kirmizi Patates


Gourmet Dergisini yeni kesfettim. Tam olarak yemek tarifi dergisi denemez ama bircok yemegin, bir cok malzemenin anavatanlarini, nasil yetistirildiklerini , ozelliklerini, nerelerde bulunduklarini ve gourmet tarzi yemeklerin nasil yapildigini da anlatan, bircok faydali bilgi veren ve yine bir cok yemek tarifi de bulunan bir dergi. Ben cok sevdim. Birbirine benzeyen bir cok yemek tarifi dergisinden cok farkli oldugu, bir cok sey ogrenebildigim ve orijinlerini merak ettigim ve belki de adlarini bile duymadigim bir cok sebzenin-meyvenin hakkinda inanilmaz detayli, guzel bilgiler verdigi icin.

Bu kirmizi patatesli tarifi de oradan buldum. Bir ozelligi yok ama kirmizi patates hakkinda bir cok sey okuduktan sonra, kolaydan zora bircok tarif de vardi. Ben tabii en kolay olanindan basladim. Biz genelde kirmizi patatesleri haslayip, ezerek pure yapiyorduk veya bircok baharatla karsitiriyorduk. Bu halini de cok sevdik. Et yemekleri ile veya tamamen tek basina yemek oncesi servis yapilabilir.

Tarif cok basit;

Bir kilo kadar kirmizi patates
Iki yemek kasigi zeytinyagi
Asiago Parmigiano peyniri, rendelenmis(eski kasar peynirini andiran ama daha acimsi tadi olan bir peynir)
Deniz tuzu
Taze cekilmis karabiber

Kirmizi patatesleri bir miktar suda 15 dakika kadar haslayin. Fazla haslamayin ki dagilmasinlar.

Hasladiktan sonra sudan cikarip, bir kalin uclu catal veya patates ezicisi ile fazla dagitmadan bastirarak uzerlerini catlatin.

Bir tavaya zeytinyagini koyup, orta ateste patatesleri fazla hirpalamadan alt-ust ederek kizartin. 

Buyukce bir servis tabagina alip uzerlerine rendelenmis peynirinizi serpistirin. Taze cekilmis karabiber ile servis yapin(arzuya bagli tabii).