9 Haziran 2009 Salı

Yesil Soslu Somon

Inanilmaz guzel bir somon baligi tarifi. "Perfect Spanish" yemek kitabindan almama ragmen, kaybederim diye odum koptu. Hic vaktim olmamasina ragmen buraya yazmaya calisacagim simdi. Korkmamin nedeni de cok fazla balik seven bir aile oldugumuz icin, haftanin hemen hemen birkac gunu balik yapmaya calisiyorum ama bazen ayni seyleri yemek herkesi sikiyor. Arayislar sonucu bulunan bu tarif, herkesin yuzunu guldurdu. O yuzden siki siki sarilmaliyim diye dusunuyorum.

Gerekenler soyle;

2 1/2 oz veya 70 gr veya 4 yemek kasigi dolusu ince dogranmis maydanoz
8 buyuk taze feslegen yapragi (ben kisin yaptigim icin olmadigindan kullanmamistim)
2 dal taze kekik
2-3 adet ancuez dilimleri, yagi alinmis ve dogranmis
2 tatli kasigi kapari, suyu alinmis
1 yesil sogan, ince dilimlenmis
1 buyuk sarimsak
2-3 tatli kasigi limon suyu, lezzet artirmak icin
4 fl oz veya 125 ml veya 1/2 kap sizma zeytinyagi
4 adet derisi alinmis, her biri 5 oz yani 150 gr buyuklugunde somon file
2 tatli kasigi zeytinyagi
tuz ve karabiber

Sosunu yapmak icin; maydanozu, feslegeni, kekigi, ancuezi, kaparileri, yesil sogani, sarmisagi ve limon suyunu bir food processor e veyaz blendera koyup ince kiyilmalarini saglayin. Makina calisirken yukaridan yavasca sizma zeytinyagini koyun. Kivami cok akiskan ya da cok macun kivaminda olmamali. Istediginiz kivama ulasinca tuz ve karabiber ekleyerek tatlandirin. Tuzu eklerken cok cimri olmaya bakin, ancuezler ve kapariler tuzlu oldugu icin fazla gelebilir. Sosunuzu bir sos kabina alip, agzini naylon strecle kaplayip buzdolabinda serinlemeye birakin.

Yemegi servis yapmaya yakin somon baliklarinin iki tarafini zeytinyagi ile yaglayip tuz, karabiber serpistirin. Buyukce bir tavayi iyice isitin, elinizi tavanin uzerine tuttugunuz zaman tavadan sicakligin yukseldigini hissettiginiz anda somon baliklarini tavaya koyup her bir tarafini 3 dakika kadar pisirin. Bir kez daha somonlari ter yuz edip, pembelestiklerini gorun ve catal degdiginde ince parcalanacaklarini anlayinca hemen tavadan alin.

Somonlarin uzerine buzdolabindaki sostan gezdirip, hemen servis yapin.

Afiyet Olsun.