24 Haziran 2008 Salı

Havuclu Muffinler


Bazen 'tembellik gibisi var mi?' diyesim geliyor. Oyle yasamasam da...

Bazi seylere fazla zaman ayirdiginiz zaman, daha onceleri yaptiginiz seylere ayiracak zamaniniz kalmiyor ve bir an aslinda onu-ya da onlari- yok farz etmek istediginizi fark ediyorsunuz.

Soyle ki; kontrolden cikinca tamamen cikariyorsunuz hayatinizdan, aslinda pek de istememis olmaniza ragmen. Bircok zamanlar onsuz nasil yasayacaginizi bilemeyeceginizi dusundurecek kadar hayatinizi isgal etmis bir seyi nasil olup da bu kadar gozardi edebildiginize kendiniz de sasiyorsunuz ama yapacak birsey yok, tembellik sarmis sizi...

Bloguma oyle oluyor diye uzuluyorum zaman zaman. Tamamen bir yaz eglencesi benimkisi aslinda. Yapacak binlerce baska is varken buna sira gelmiyor. Bazen de tembel tembel gunesin altinda yatip, kisin kivranilip da okunamamis kitaplari okumak varken; iceri girip yemek ya da baska bir sey uzerine yazi yazmak gelmiyor icimden. Sanirim bircogunuzda vardir bu tur bir ruh hali.

Blogumu yazin gevsek, agir, derinden giden havasi ile aldatiyorum. Halbuki gunler daha uzun, zaman daha cok ama ben daha az uyuyup daha cok is yapabilmeyi basariyorum. Bazen de gezmekten ayaklarimin agrisini nasil giderecegimi bilemeden yatagima zor atiyorum kendimi, agrilar icinde uykuya daliyorum. Olsun bugunler de gecer. Biz yine bol bol yer, icer, yazisiriz....

Yine de bir kucuk tarif, her sabah uydurmaya calistigim cesit kahvaltilarindan bir kucuk ornek...


Belki hepinizin bir kucuk muffin tarifi vardir ama benimki de Carole Clements'in Baking kitabindan.

Gerekenler:


3/4 kap margarin(tereyag da olabilir)

1/2 kap koyu kahverengi seker, sikica bastirilmis

1 yumurta, oda sicakliginda

1 yemek kasigi su

2 kap rendelenmis havuc

1 1/4 kap un

1 tatli kasigi kabartma tozu

1/2 tatli kasigi karbonat

1 tatli kasigi tarcin

1/4 tatli kasigi muskat

1/2 tatli kasigi tuz



Firini 350F ye isitin. 12 adetlik muffin tepsisini yaglayin veya kagit muffin kaliplarini dizin.


Elektrikli mikser ile yagi ve sekeri havalanana kadar cirpin. Yumurta ve suyu ekleyerek cirpmaya devam edin.


Bu karisima havuclari ekleyin, kasikla karistirin.


Unu, kabartma tozunu, karbonati, tarcini, muskati ve tuzu eleyerek bu karisima ilave edin. Guzelce karistirin.


Kasik yardimi ile karisimdan bir miktar alarak muffin kaplarini hemen hemen tepelerine kadar doldurun.


Tepeleri kabarana kadar asagi yukari 35 dakika kadar pisirin. Bir firin telinin uzerinde sogumalarini bekledikten sonra servis yapin.


** Bu olculerden ancak 12 adet ciktigi icin ben genelde iki olcu yapiyorum ve burada pek bir adet oldugu uzere, tatli tereyagi ile sicakken servis yapiyorum..


Afiyet Olsun..

9 Haziran 2008 Pazartesi

Kore Usulu Salatalikli-Naneli Tavuk


"Degisik bir seyler yapayim, bizimkilere ne iyi bir asci oldugumu gostereyim" derken, cok seveceklerini sandigim ve ozene bezene yaptigim seylerden ayip olmasin diye yediklerini fark ediyorum. Hic ummadigim, icinde acaip sebzelerin oldugu seyleri veya baharatli etleri cok begendiklerini gorup daha da sasiriyorum. Yillarca ayni evde yasamamis olsak ne zaman bu kadar farkli lezzetler gelistirdik diye sorgulayacagim ama demek ki benim Amerika hayatim beni cok degistirmis. Ben farkinda olmadan baska mutfaklara dalmisim, yeni damak tatlari gelistirmisim. Yine de onlarin da sevecegi ortak seyler buluyorum, en azindan aramak bile guzel. Cunku yiyecek birileri olduktan sonra pisirmek dunyanin en keyifli isi bana gore...


Asya mutfagindan cok da maceraci olmasin diye ararken buldugum Cooking Light dergisinin Nisan sayisindan bir yemek bu da. Sevildi, begenildi ama yine de ilk goruste bir 'salatalik ve tavuk mu, bir arada mi' sorusu sorulmadan edilemedi...


Gerekenler soyle;

Salataliklar Icin:
1 uzun ince salatalik, soyulmus, uzunlamasina ince ince dilimlenmis(2 1/2 kap civarinda)
1/4 tatli kasigi tuz
1/4 kap ince rendelenmis beyaz kuru sogan
2 yemek kasigi ince dogranmis nane (ben koymadim-yoktu)
1 yemek kasigi baharatli pirinc sirkesi
1 yemek kasigi bal
1 tatli kasigi koyu renk susam yagi
1/4 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 yesil aci biber, cekirdekleri cikarilmis, ince dogranmis (ben koymadim, malum cocuklar)

Tavuk Icin:

8 adet kemiksiz, derisi alinmis tavuk (gogus etiyle de harika olacagina eminim)
1/4 kap soya sosu
2 yemek kasigi koyu renk susam yagi
1 yemek kasigi soyulmus ve ince dogranmis zencefil
1 yemek kasigi bal
1/2 tatli kasigi taze cekilmis kara biber
3 adet sarmisak, ince dilimlenmis
Tavayi yaglamak icin cok az yag(varsa cooking spray)
1/4 kap ince dogranmis yesil sogan
4 tatli kasigi kavrulmus susam

Salatalik sosunu hazirlamak icin ince dilimlenmis salataliklari bir kevgire koyup uzerine tuz dokup 1 saat kadar dinlenmeye birakin. Bir havlu kagit uzerine alip suyunu iyice emdirin. Bir kapta salatalik sosu icin geri kalan tum malzemeler ile(aci yesil biber dahil) karistirip agzini kapatip dinlenmeye birakin.

Tavugu iki adet kalin strec film arasinda et dovme demiri ile dovup inceltin(ya da kasabiniza bunu dovdurerek alin). Soya sosu, susam yagi, zencefil, bal, karabiber ve sarmisagi bir kapta karistirip icine tavugu koyun ve agzini kapatip buzdolabinda yarim saat bekletin.

Ocak uzerinde tavugu pisirmek istiyorsaniz grill tavasini azicik yaglayin (yoksa mangalda da deneyebilirsiniz). Sosun icinde bekleyen tavuklari cikartip tavaya koyun, sosu atin. Tavuklarin her iki tarafini 6 sar dakika kadar pisirin.

Pisen tavuklari bir tabaga alip uzerine salatalik sosundan gezdirin, yesil soganlardan serpistirin ve en uste de susamlari gezdirip servis yapin.

Afiyet Olsun.

** Burada pek cok kullanilan bir yontem var etleri marine etmek icin. Agzi fermuarli naylon posetlere sos konulup etler de icine atiliyor ve fermuar kapatilip iyice sallandiktan sonra et buzdolabinda saklaniyor. Bilmiyorum belki Turkiye'de de vardir bu yontem ama kap kirletmeden en iyi sekilde sosun ete gecmesini saglayan bu yontemi kesinlikle tavsiye ederim.

5 Haziran 2008 Perşembe

Dusunuyorum O Halde Varim


Bu aralar geziyoruz, geziyoruz.

Tabii yemekler de yapiliyor ama onlar buralara fotograflari bile gelemeden mideye iniyor. Cogunlukla da onceden denedigim 'ah bunu muhakkak misafirlerime pisirmeliyim' dedigim seylerden yapiyorum, onlarin da zaten fotograflari mevcut blogta.



Gecen hafta gittigimiz ve cok ilgimi ceken bir muzeden bahsetmek istiyorum size, Rodin Muzesi. Unlu heykeltras Rodin'in hemen hemen tum eserleri buraya getirtilmis ve Philadephia da cok hos ve sakin bir yerde, hemen hemen tum kulturel faaliyetlerin sergilendigi bir mevkide bu muzede sergilenmeye baslamis. Yolu dusenleri kesinlikle kacirmamasini oneririm bu kapisinda Dusunen Adam heykeli bulunan Rodin Muzesini.

Bu en alttaki fotografta Rodinden Victor Hugo'nun bir heykelini yapmasini istediklerinde yaptigi; Victor Hugo'yu ve onun basinda bir ilham perisini ve ayaklarinin altinda denizden cikan uc melegi temsil eden bu heykel var. Benim cok ilgimi cekti. Detaylar, cizgiler, fikir cok ama cok guzeldi.

Sanirim bu aralar boyle fotograflari daha cok gorecegiz benim blogumda, leylekler havada goruldu cunku...