28 Eylül 2008 Pazar

Seker Bayrami 2008

Hepimizin Bayrami kutlu olsun. En guzel gunler, saglikli ve mutlulukla dolu bizimle olsun. Sevdiklerimiz hep mutlu olsunlar. Uzakta da olsalar kalplerinin bizim icin carptigini bilelim yeter. Bir gun gelir uzaklar da yakin olur elbet....

Nice Bayramlara...

22 Eylül 2008 Pazartesi

Grilled My-Oh-My Mahi Mahi Almondine (Bademli Mahi Mahi Baligi)



Kendileri buralarda pek sevilen bir balik olup, deniz urunu yemekler yapan restoranlarin menusunde ilk siralari aliyorlar. Izgarasi cok lezzetli oldugundan biz de soslu baliklardansa bu baligi ismarlamayi tercih ediyoruz boyle yerlerde.
Hawai tarafindan geliyor bize ama dunyanin pek cok yerinde yetisen bir balik turuymus. Dolpfin fish diye de biliniyor ama bizim bildigimiz yunusla bir alakasi yok. Kesinlikle karistirilmamasi gerek. Hawai dilinde 'strong strong' anlamina gelen Mahi Mahi; insanin agzinda yumusak ama bir o kadar da klici bir lezzet birakan bir balik.
Evde yapmaya kalkinca guzel bir tarif aradim kendime. Bu sahane tarif cikti karsima. O kadar begendik ki kaybetmemek icin hemen bloguma eklemeye karar verdim. Iste cok begendigimiz balik.
Gerekenler soyle;
Mahi Mahi filetosu
1/2 kap zeytinyagi
1/4 limon suyu
3 tatli kasigi dovulmus sarmisak
tuz, karabiber
Uzeri Icin;
1/3 kap ince dilimlenmis badem parcaciklari(slivered)
2 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
1 yemek kasigi ince dogranmis maydanoz
4 yemek kasigi limon suyu
Zeytinyagini, limon suyunu ve sarmisagi, tuz-biberi bir kapta karistirip; baliklara guzelce yedirip buzdolabinda yarim saat bekletin(marine edin).
Izgarada baliklari catalla lif lif ayrildigini gorene kadar pisirin. Servis tabagina alin.
Uzeri icin, bir tavada bademleri tereyaginda kavurun. Ocagin altini kapatip limon suyunu ve maydanozu ilave edip, izgara edilmis baligin uzerine bir kasik koyup servis yapin.
Afiyet Olsun.
* Isim cok hosuma gittigi icin yazmak istedim, yanina nacizane bir isim de eklemeyi unutmadim.
** Yaninda Turk isi bulgur pilavi ile sahane oluyor, haberiniz olsun...

17 Eylül 2008 Çarşamba

Kaf Daginin Ardindaki Prens Tatlisi ve 200.Post

Cok kolay bir tatli bu. Hepiniz bir sekilde cocukluktan daha yapmaya baslamissinizdir. Evde anneler olmadigi zaman ilk akla gelen tatli olurdu bu. Iki kiz hemen mutfaga dalinir, en kolay sekilde muhallebi yapilir ve yanyana dizilen etimeklerin uzerine dokulur, azicik buzdolabinda bekletilir ve hemencecik yarisi yenilir, aksama da eve gelenlere ovune ovune gosterilirdi. Muhakkak herkesin bu tatliyla ilgili bir anisi vardir.

Tarifini verecek oldugum biraz daha alengirlisi. Daha usta hali diyelim. Yine de bir ustalik gerektirdiginden degil de yenildiginde tadi tipki ekmek kadayifi gibi oldugu icin, insan daha bir zor tatli yapmis gibi hissediyor kendini..

Deneyin, ne dedigimi anlayacaksiniz.

Gerekenler Soyle;
2 su bardagi+2 kahve fincani toz seker
1 Paket etimek
1 lt sut
3 yemek kasigi nisasta(bugday veya misir fark etmiyor)
2 yemek kasigi pirinc unu
bir paket vanilya
bir paket krem santi(istege bagli) veya Whipped cream(Amerikadakiler icin)
Suslemek icin ben fistik kirintilari kullandim, yoksa nar taneleri veya hindistan cevizi de olabilir.

Bir kaba konulan 2 Su bardagi toz sekeri yakmadan, sivi hale gelene kadar ocakta kavurun. Kabi ocaktan alip (ocagi kapatmadan), uzerine 2 su bardagi kaynar su dokun (Dikkatli olun sicrayabilir).

Suyu dokunce katilasan sekeri tekrar ocaga dondurup, sivilasmasini saglayin.

Duz ve hafif derin bir kaba kirarak yerlestirdiginiz etimeklerin uzerine siviyi sicakken dokun.

Diger bir kapta 1 lt sutu, nisasta, pirinc unu ve 2 kahve fincani toz sekeri muhallabi kivaminda pisirin. Karistirarak pisirin, topaklanmamasina dikkat edin. Ocaktan almadan once vanilyayi ekleyip ocagin altini kapatin.

Uzerine sivi sekeri doktugunuz etimeklerin uzerine duzgun sekilde yayin.

Eger arzu ediyorsaniz bir paket krem santiyi bir litre sutle hazirlayin ve cok siviyken tatlinin uzerine dokun. Buzdolabina kaldirin.

Servis yapmadan once hindistan cevizi rendesi veya benim yaptigim sekilde fistik kirintilari ile susleyip servis yapin.

* Ben krem santi kismini atliyorum, bize agir geliyor cunku. Eger krem santi koyacaksaniz, cok fazla tatli olmasini istemiyorsaniz muhallebinin icindeki toz sekeri azaltabilir veya istege gore artirabilirsiniz.

** Cocuklarin hosuna gitsin diye servis yaparken kalipla kestim, kenarlari yemek size dusuyor haberiniz olsun.

*** Tatlinin ismi kendisini cok seven Kaf Daginin Ardindaki Prensten geliyor. Prens bugun dogmus, yillar once Efeler Diyarinda. Bir kucuk ailenin ilk ogluymus, daha sonra aile buyumus ama bizim prens cabucak yuvadan ucmus. Uzak diyarlara yeni ulkeler kesfetmeye gitmis. Bir gun yuvaya donmus, cakmak cakmak bakan gozleriyle bir baska diyarin kizinin kalbini de yaninda getirmis.

Yurekleri bir, elleri kenetli dolasir dururmus o gunden beri Prensle nacizane Prenses. Okyanuslar otesinde bir kucucuk diyarda iki kucuk prensle, ellerinde bir umut isigi, gonulleri sevgi dolu yasadiklarini soyler dururmus gorenler. Evlerinden hep kurabiye kokusu ve neseli sarki sesleri yukselirmis. Ben soyleyenlerin yalancisiyim.

Onlar ermis muradina, darisi tum seven yureklerin basina.

**** Son bir notda da bugune kadar 200 tane yazmis olduguma sevindigimi soylemek istedim. Okuyanlara veya ilgilenenlere tesekkurler. Sevdim ben bu isi...

12 Eylül 2008 Cuma

Yine Domates Zamani


"Aralarindaki fark ne?" diye sordum pazarci teyzeye. Pazarci dediysem burada ciftcilerin kendi urunlerini getirerek sattiklari Farmer's Market denilen yerde her hafta gidip de sepet sepet fasulye ve domates alarak kendisini hayretlere bogdugum tatli mi tatli bir kadin bu. Ondeki iki domatesi isaret ederek sordum bu soruyu. Aralarinda bir hayli fiyat farki var, hatta sol arkadakini ben pek sevmiyorum, kendisi Roma Domatesi olarak taniniyor ama ben neden onun daha pahaliya satildigini anlamis degilim. Cunku bana gore en ondeki daha tatli ve daha sulu oldugu icin daha degerli olmali.
Ama satici kadinin anlattigina gore Roma domatesi denilen uzun olani daha etliymis, digeri de daha suluymus(hakliymisim!). Sos yaparak saklamak isteyenler kendileri bilirmis neyi kullanmak istediklerini. Ama yasli kadinlar uzun olanlara daha ragbet edermis, cunku daha etli olandan yapilan makarna sosu vb gibi seylerin daha lezzetli oldugunu dusunurlermis. Derken tam da o anda yanimiza yasli Italyan kokenli bir teyze geliyor ve hemen satici kadinin goruslerini dogruluyor. Kocaman bir sepet ayirttiriyor kendine, donuste alacakmis.
Bense iki domatesi de arkamda birakmaya dayanamiyorum. Yillarca domates ozlemiyle yasamis biri olarak her ikisinden de koca birer sepet aliyorum, eve geliyorum. O gunu takip eden 3 gun boyunca temizleyip, rendeleyip, kaynatip, siseleyecegimi dusunmuyorum bile. Kisin lezzetli, ev yapimi domates soslari yiyecegimizin sevinciyle sevine sevine terkediyorum domates alanini...
* Sagdaki domates benim bahcemden, turunu unuttum ama hepsinin icinde en lezzetlisi tabii ki oydu :)

8 Eylül 2008 Pazartesi

Korili-Fistik Ezmeli Tavuk



Cok sevdigim Cooking Light dergisinin agustos sayisinda rastladim bu tarife. Saglikli ve hafif tarifler bolumunde yer aliyordu. Icinde fistik ezmesi ve fistik yagi olmasina ragmen ben kullanmadim. Olmadigindan degil, evdekilerin pek sevmeyecegini dusundugum icin. Fistik yagi yerine susam yagi kullanarak yaptim ve tarifteki gibi pilav ustu, yogurtla servis yaptim. Cok sevildi bu haliyle, tabii paylasmak lazim bu durumda. Iste ben de oyle yapiyorum....
Gerekenler Soyle;
1 yemek kasigi fistik yagi(ben susam yagi kullandim)
1 kap kup dogranmis kuru sogan
1 1/2 yemek kasigi dovulmus sarmisak
1-1,5 kg kemiksiz, derisi alinmis tavuk gogsu, 2 cm buyuklugunde kup seklinde dogranmis
1/3 kap taneli fistik ezmesi(tamamen arzuya bagli, ben kullanmadim)
1 1/2 tatli kasigi kori tozu
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1/2 tatli kasigi karabiber
100 gr domates salcasi
3 kap rendelenmis gibi ince kesilmis domates
2 adet 250 gr lik tavuk suyu
8 kap pismis pilav(boyle bir olcu degil de ben pilav tencereme gore pilav yaptim), kahverengi pirinc kullanilirsa daha uygun olacaktir
yogurt (arzuya bagli)
Alti kalin, guvec kabina benzer bir tencereye yag koyup isitin. Sogani, sarmisagi ekleyip 5 dakika kadar talandirin. Tavugu ekleyin, 4 dakika kadar karistirarak tavuklarin yuzeyleri kahverengilesene kadar pisirin. Eger kullaniyorsaniz fistik ezmesini ve ardindan gelen salca dahil olmak uzere 5 malzemeyi daha ekleyin.
Domatesleri ve tavuk suyunu ekleyip, kaynamaya birakin. Kaynayinca isiyi dusurun ve agir ateste 30 dakika kadar veya suyunu cekip kivamli bir hale gelene kadar pisirin.
Pilavin uzerine tavuktan yerlestirin, uzerine de yogurt koyarak servis yapin.
Afiyet Olsun