30 Aralık 2008 Salı

Guzel Dusunceler Guzel Seyler Uretir

Benim guzel kardesim, benim daha once tarifini verdigim Oreolu Cheesecake i yapmak istemis. Elinde bendekinin aynisi bir kalip yokmus. Galiba biraz kucugu ile denemis, bu kez de dolgusu fazla gelmis. Sonra nasilsa beyaz ve siyah karisimi birbirine fazla karistirmis. 'Swirl' dedigimiz ebruli deseni verememis, hepsi birbirine karismis. Basina bir suru sey gelmis, telas icinde yemek yapmaya calisirken. Ertesi gun annemin dogum gunu icin sade bir pasta yapmak istemis halbuki canimcigim.



Kahverengi renkte ama harika lezzette bir cheesecake elde etmis. Ici rahat etmedigi icin ustune cilek sosu yapmis. Taze cileklerle suslemis, hos bir goruntu ile sunmayi basarmis. Herkes bayilmis, annem cok duygulanmis. Tabii bu mustesna gecede bir sekilde benim de adim gectigi icin ben de duygulandim.



Dusunceleri de kendi kadar guzel kardesimin elinden cikan bu guzel tatli ile size Mutlu Yillar diliyorum. Sagliklar, guzellikler sizinle ve sevdiklerinizle olsun...



En cok da senin sevgili kardesim...

25 Aralık 2008 Perşembe

Limonlu Cikolatali Spiral Kurabiyeler*

*Lemon Chocolate Pinwheels



Yilbasi donemi kurabiye yapimi cilginlik seviyesine ulasiyor burada. Insanlar tatli seyler vermeyi, ikram etmeyi oteden beri seviyor ya gelenek haline gelmis sanirim. Ozellikle bu "holiday" doneminde. Bir kurabiye yapimidir gidiyor ki sormayin.

Bir de kurabiye degisimi gunleri var; siz kurabiyenizden katilacak kisi sayisina gore birer duzine yapiyorsunuz. Katilan kisiler her bir duzineyi alip evine donuyor. Tabii bir duzine de orada tadim icin aciliyor. Yapilan kurabiye sayisini varin siz tahmin edin artik. Ama herkes oyle sevinerek yapiyor ki bu degisimleri anlatamam. Birine katilmaya niyetlendim ama sonra henuz 72 tane yapacak gucum yokmus gibi geldi de vazgectim. Biz evde yine minik ellerin yardimi ile bir duzine kurabiyemizi yapip sicak sicak cayimizin yanina birer isirik alip tatli huzura kendimizi biraktik...


Tarif, Greatest Ever Chocolate kitabindan. Limonlu ve de cikolatali olmasi tarife bir goruste asik olmam icin yeterliydi. Sonuc, hic de haksiz olmadigimi gosterdi bana. Yapilisi cok kolay, agizda dagilan harika bir lezzet.

Gerekenler soyle;
3/4 kap tereyagi, oda sicakliginda yumusamis
1 1/3 kap ekstra ince toz seker
1 yumurta, cirpilmis
3 kap cok amacli un (daha da az kullanmak gerekebiliyor)
1 oz (25 gr) yari-tatli cikolata, erimis ve hafifce sogumus
1 limon kabugu rendesi

Birkac tane kurabiye tepsisini yaglayip, unlayip bir kenara birakin.

Buyukce bir kabin icinde terayagini ve sekeri krem haline gelinceye kadar mikser yardimi ile cirpin.

Yumurtayi yavas yavas karisima yedirin ve her eklemeden sonra mikserle karistirin(evet bir yumurta ama yavas yavas ekleyin).

Unu eleyerek karisima yedirin ve iyice karismasini saglayin.

Hamurun yarisini ayirarak kalan yarima limon rendesini ekleyip yogurun. Kenara birakin.

Diger yarima da erimis cikolatayi ekleyerek karismasini saglayin(isterseniz mikserin hamur karistirma ucuyla da yapabilirsiniz butun bu islemleri).

Hafifce unlanmis bir yuzeyde her iki hamuru da ayri ayri dikdortgen seklinde acip limonlu olan ustte kalacak sekilde ustuste getirin. Sosis seklinde yuvarlayarak spiral halini almasini saglayin(bu islemi yaparken iki tane parsomen kagidi kullanirsaniz daha kolayca yuvarliyorsunuz hamuru).

Buzdolabinda kolayca kesilecek hale gelene kadar bekletin.

Daha sonra buzdolabindan cikardiginiz hamuru keskin bir bicak yardimi ile dilimlere kesin ve tepsilere yerlestirin.

Onceden isitilmis firinda 375F(190C) de 10-12 dakika kadar hafifce pembelesene kadar pisirin.
Tel izgara uzerinde sogutup servis yapin.

Afiyet Olsun.

** Benim asci yamaginin kafasina yatmadigi icin bu spiral deseni, kendisine uygun bir kac tane kesmek istedi. Kiramadim tabii ki, o 'gingerbread man' yaptigini sanarak mutlu oldu. Iyi ki de izin vermisim, daha sogumasini beklemeden agzini atisini gormek mutluluklarin en guzeliydi...



22 Aralık 2008 Pazartesi

Kirmizi Kirmizi Yastiklar

Yeni bir yila girerken insanlarin en cok ihtiyaci olan sey galiba, "umut". Ummaktan vazgecmemek, sevmek, beklemek, istemek, calismak, istegini kaybetmemek en onemli seyler bir insanin hayatta kalabilmesi icin. Her yeni gune buyuk bir istekle baslayabilmek icin kendimize surekli ayni seyleri hatirlatmamiz gerekiyor galiba ama eger icinizde azicik da olsa sevgi varsa hersey daha kolay geliyor insana.

Kalbinizdeki o minicik de olsa umudun hic bitmemesini dilerim.

Yastiklarim da galiba bana sik sik unuttugum bu umudu hatirlatmak icin iyi birer sebep oldular. Kendim yaptim ama simdi bakip bakip bir anlam cikarmaya calisiyorum. Bu kadar kelimenin arasindan niye bunu sectim ki acaba????

Galiba 'kece' bu malzemenin adi ama burada 'felt' deniliyor. Bir fikirden yola cikarak kendimize bu yilbasi yastiklarini yaptim. Aslinda kanavice olarak islemekti amacim ama iki ay onceden ciktigim icin yola, o desenleri bulmak neredeyse imkansizdi. Simdi alip gelecek yil icin yatirim yapacagim.

Yilin bu zamani her yer fazlasiyla kirmizi-yesil ama ben yine de kendi evimde de boyle seyler gormeyi sever oldum, galiba burada gecen uzun yillarin etkisiyle gozlerim alisti. "Holiday" bizim bildigimiz anlamda 'tatil' anlamina gelmiyor bu zamanlarda. Yahudi, hristiyan ve musluman vatandaslarin da bayrami olabilecegi dusuncesiyle kasimin 30 undan itibaren yilbasina kadarki bu doneme 'holiday season' deniyor. Hani musluman ya da yahudi birisine biri kalkip da ' merry christmas' derse, 'sen benim ne oldugumu biliyor musun da bana boyle seyler soyluyorsun' demesinler diye boyle bir fikir cikmis birilerinden. Kimse incinmemis, kimse alinmamis oluyormus boyle deyince.

Benim ikinci yastigin uzerindeki anlam da bu yuzden, yoksa kis ortasinda yazi ozledigimden degil yani :)


Dikin, boyayin, koparin, yapistirin ama iciniz de eviniz de isil isil olsun bu yilbasinda. Cunku etraf senlendikce insanin ici de senleniyor ister istemez ve eminim ki hepimizin biraz senlenmeye ihtiyacimiz var....

15 Aralık 2008 Pazartesi

Uc Cesit Peynirli-Sucuklu Omlet

Tre Formaggi Frittata With Sausage

Soyle guzel bir pazar gununu kocaman bir omletten baska ne susleyebilir ki? Williams Sonoma dergisinde gordugumden beri bu omleti cok yapmak istedim ama icindekiler ne yazik ki bizim yiyebilecegimiz turden ya da oyle kolay bulunabilecek turden seyler degildi. Ben de kendimize gore uyarlamayi tercih ettim yine.Bahsedilen sosis yerine halis Turk sucugu kullandim. Geri kalan peynirler bir sekilde evde var olunca fazla bir sey degistirmem gerekmedi ama istediginiz peynirle deneyebilirsiniz, tadlari birbirine yakin oldugu surece tabii. Asil amac tabii Williams Sonoma'nin sattigi bu frittata tavasini tanitmak tabii. Gercekten kullanilan arac gerecin kalitesi yemegin kalitesini de korkunc derecede etkiliyor. Calphalon az atesle isiyi her here esit dagitiyor ve teflon kullanmiyor. En cok sevdigim tarafi da bu zaten, biraz fiyati pahali olsa da 'evladiyelik' diye satilan bu takimlara yatirim yapmak bence cok da lukse kacmiyor bu nedenle.

"Frittata" Italyanca omlet demek olup iki tarafinin da pismesi anlamina geliyormus. O yuzden bu ozel dizayni uretmis sirket ve tabii ona da uygun bir tarifle karsimiza cikmislar. Eger iki tane tavaniz yoksa, tavanin agzina bir tabak kapatip alt ust yapmayi da deneyebilirsiniz.

Orjinal tarif burada ve olculer 8-10 kisi icin. Kesinlikle dortte birini veya yarisini denemenizi tavsiye ederim.

Gerekenler soyle;
10 yumurta
1/4 tatli kasigi taze cekilmis kara biber
1/4 kap rendelenmis Parmigiano-Reggiano peyniri (eski kasar tadinda bir peynir bu)
90 gr kadar Asiago peyniri, 1 cmlik kupler halinde dogranmis
90 gr kadar Provolone peyniri, 1 cmlik kupler halinde dogranmis
1 tatli kasigi zeytinyagi, biraz da ikinci tavayi yaglamak icin
1 kap sucuk, ince kupler halinde dogranmis
1 kap ince dogranmis yesil sogan
1/4 kap kozlenmis kirmizi biber, ince dogranmis
3 dis sarmisak, dovulmus
1 tatli kasigi taze kekik

Yapilisi:
Buyukce bir kabin icinde once yumurtalari cirpin, daha sonra peynirleri ve karabiberi ekleyin. Bir tarafa birakin.
Derince bir tavada bir kasik zeytinyagini isitin, sucuklari ekleyin(eger sucuk cok yagliysa bu yag eklemeyebilirsiniz) ve 5 dakika kadar sucuklar kahverengilesene kadar pisirin. Pisince kucuk bir tabaga alin sucuklari.
Tavada bir yemek kasigindan daha fazla yag varsa fazlasini suzdurup atin.
Tavaya yesil soganlari ve biberleri koyup 2 dakika kadar yumusayana kadar pisirin. Sarmisagi ve kekigi ekleyip 30 saniye kadar cevirin.
Sucuklari ve yumurta karisimini ekleyin ve pisirmeye baslayin. Plastik veya silikon ve spatula kullanarak omleti kenarlarindan kaldirarak yumurtalarin rahatca dagilmasina yardim edin.
4 dakika daha pisirerek yumurtalarin iyice olgunlasmalarini saglayin. Daha sonra diger tavayi isitip yaglayip karisimi ters yuz edip diger tavaya gecirin (veya dedigim gibi kapak yardimi ile cevirerek alt-ust edin).
Uzerini kapatarak kisik ateste yumurtalar iyice pisene kadar (6 dakika kadar) pisirin.
Sallayarak servis tabagina alin ve sicakken servis yapin.

3 Aralık 2008 Çarşamba

Susamli Karidesli Ispanak Salatasi

Dunyanin en iyi ve en harika arkadaslarina sahip oldugum icin hep kendimi cok iyi hissetmisimdir. Ne zaman ihtiyacim olsa veya hic ummadigim bir anda bile beni dusunduklerini bilmek, benim icin vakit ayirdiklarini gormek beni her zaman duygulandirir. Ayri kaldigimiz onca yila ragmen hic bir sey eksilmemis gibi devam eden arkadasliklarimiz sayesinde yuzumde kocaman bir gulumseme ile zaman zaman o kadar biriktirdigim aniyi cikarip cikarip seviyorum, oksuyorum, sonra da kalbimin en guzel yerlerine yeniden yerlestiriyorum.

Bu yil bizi ziyaret eden o mustesna insanlardan biri verdi bu tarifi. Onca yemek icmek ve ortak zevklerin ardindan anladik ki ikimiz de denizden cikan ne varsa yiyenlerdeniz. Tabii karides cok masum kaliyor o diger 'cikabileceklerin' yaninda ama iste ortak bir lezzet. Herkesin sevdigi, bayildigi bir deniz urunu. Kendisi gidince bir dergiden(bilmiyorum hangi dergiden) fotograflarini cekerek gonderdi bana. Hemen yaptim tabii, bayilarak yedik. Ellerine saglik tatlim, hep seni aniyorum....

Denemek isterseniz, gerekenler soyle:

300 gr ispanak
1 adet taze sogan
12 adet iri karides
30 gr tereyagi
10 gr susam
Sos Icin:
3 silme tatli kasigi toz seker
1 silme tatli kasigi tuz
1 silme tatli kasigi kori
3 yemek kasigi limon suyu
8 yemek kasigi sivi yag
3 tatli kasigi hindistan cevizi rendesi
1 dis sarmisak
kirmizi aci biber(istege bagli)


Ispanagi yikayin, ayiklayin. Iyice suzun. Yesil sogani ayiklayip yesil ve beyaz kisimlarini ince ince dograyin.
Ispanak ve sogani buyuk bir salata kabinda karistirip kenara ayirin.

Sos icin sarmisagi soyun, ezin. Seker, tuz, aci biber, kori, limon suyu, sivi yag, hindistan cevizi rendesi ve 8 yemek kasigi su ile karistirip bir kenarda bekletin.

Karideslerin kabuklarini ayiklayin, Sirtlarindan uzunlamasina kesip, iclerini temizleyin. Soguk suda calkalayip, kurulayin, tuzlayin. buyuk bir tavada orta ateste kizdirdiginiz tereyaginda her iki tarafini 2-3 dakika kizartin. Susamlari ilave edip bir dakika kavurun.

Salata sosunu yumurta cirpma teli ile cirpip ispanaklarin uzerine gezdirin. Ispanak salatasini, karideslerle birlikte dekoratif bir sekilde tabaklara yerlestirip servis yapin.

Afiyet Olsun.