25 Aralık 2008 Perşembe

Limonlu Cikolatali Spiral Kurabiyeler*

*Lemon Chocolate Pinwheels



Yilbasi donemi kurabiye yapimi cilginlik seviyesine ulasiyor burada. Insanlar tatli seyler vermeyi, ikram etmeyi oteden beri seviyor ya gelenek haline gelmis sanirim. Ozellikle bu "holiday" doneminde. Bir kurabiye yapimidir gidiyor ki sormayin.

Bir de kurabiye degisimi gunleri var; siz kurabiyenizden katilacak kisi sayisina gore birer duzine yapiyorsunuz. Katilan kisiler her bir duzineyi alip evine donuyor. Tabii bir duzine de orada tadim icin aciliyor. Yapilan kurabiye sayisini varin siz tahmin edin artik. Ama herkes oyle sevinerek yapiyor ki bu degisimleri anlatamam. Birine katilmaya niyetlendim ama sonra henuz 72 tane yapacak gucum yokmus gibi geldi de vazgectim. Biz evde yine minik ellerin yardimi ile bir duzine kurabiyemizi yapip sicak sicak cayimizin yanina birer isirik alip tatli huzura kendimizi biraktik...


Tarif, Greatest Ever Chocolate kitabindan. Limonlu ve de cikolatali olmasi tarife bir goruste asik olmam icin yeterliydi. Sonuc, hic de haksiz olmadigimi gosterdi bana. Yapilisi cok kolay, agizda dagilan harika bir lezzet.

Gerekenler soyle;
3/4 kap tereyagi, oda sicakliginda yumusamis
1 1/3 kap ekstra ince toz seker
1 yumurta, cirpilmis
3 kap cok amacli un (daha da az kullanmak gerekebiliyor)
1 oz (25 gr) yari-tatli cikolata, erimis ve hafifce sogumus
1 limon kabugu rendesi

Birkac tane kurabiye tepsisini yaglayip, unlayip bir kenara birakin.

Buyukce bir kabin icinde terayagini ve sekeri krem haline gelinceye kadar mikser yardimi ile cirpin.

Yumurtayi yavas yavas karisima yedirin ve her eklemeden sonra mikserle karistirin(evet bir yumurta ama yavas yavas ekleyin).

Unu eleyerek karisima yedirin ve iyice karismasini saglayin.

Hamurun yarisini ayirarak kalan yarima limon rendesini ekleyip yogurun. Kenara birakin.

Diger yarima da erimis cikolatayi ekleyerek karismasini saglayin(isterseniz mikserin hamur karistirma ucuyla da yapabilirsiniz butun bu islemleri).

Hafifce unlanmis bir yuzeyde her iki hamuru da ayri ayri dikdortgen seklinde acip limonlu olan ustte kalacak sekilde ustuste getirin. Sosis seklinde yuvarlayarak spiral halini almasini saglayin(bu islemi yaparken iki tane parsomen kagidi kullanirsaniz daha kolayca yuvarliyorsunuz hamuru).

Buzdolabinda kolayca kesilecek hale gelene kadar bekletin.

Daha sonra buzdolabindan cikardiginiz hamuru keskin bir bicak yardimi ile dilimlere kesin ve tepsilere yerlestirin.

Onceden isitilmis firinda 375F(190C) de 10-12 dakika kadar hafifce pembelesene kadar pisirin.
Tel izgara uzerinde sogutup servis yapin.

Afiyet Olsun.

** Benim asci yamaginin kafasina yatmadigi icin bu spiral deseni, kendisine uygun bir kac tane kesmek istedi. Kiramadim tabii ki, o 'gingerbread man' yaptigini sanarak mutlu oldu. Iyi ki de izin vermisim, daha sogumasini beklemeden agzini atisini gormek mutluluklarin en guzeliydi...



6 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

bana limonlu de canımı al:))) nefis bir tarif eline sağlık

sunrise dedi ki...

Hah iste benim de oyle cocuklacocuk. Hele bir de isinicine cikolata girince....

YILDIZNAF dedi ki...

Ben de yapmistim bunlardan ve hatta blogda da vardir ama itiraf edeyim seninki kadar guzel olmadilar. Sunrise sen bir yer acsana hazir oradayken....

sunrise dedi ki...

Zarif iltifatin icin cok tesekkur ederim Yildiznaf. Seninkiler de cok guzel olmustur eminim. Ben senin kadar ozenli ve dikkatli calisamiyorum hatta.
Acicam bir yer ama bana sponsor olacak bir Amerikali bulmam gerekiyor once :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Hatice'cigim,

Ne guzel olmus kurabiyelerin...

Sevgiler ve guzel bir hafta sonu dilegimle..

sunrise dedi ki...

Sizin de yeni yiliniz kutlu olsun Aybikecigim...

Sevgilerle