10 Ocak 2008 Perşembe

Icli Patates Koftesi

Bu kofteler hayatimizda en cok sakasini yaptigimiz yemek oldular bizim icin. Cunku biz cocukken bu koftelere bayilirdik ama annecigim, calisan bir kadin olmasi dolayisiyla bu oyalayici kofteyi cok sik yapamazdi. Yalnizca hatirli misafirler geldigi zaman yapardi ama bize az sayida dustugunden(ya da misafir cok geldiginden) hep hasret yasardik. Yalvarirdik anneme yapmasi icin ama zavalli kadin o kadar bolunmustu ki binbir hayat arasinda, bizim bu asiri israrimiz karsisinda zahmetli -simdi zahmetini anladigim- kofte icin hep kotu hissederdi kendini.

Keske simdi yanyana olsak da ben ona binlerce yapsam bu kofteden ve kendini kotu hissettigi zamanlari telafi edebilsem...Tabii sonra biz buyudukce cok sakasini yaptik bu koftelerin ama yine de hep degisik bir yeri oldu bizim icin.

Azicik ic burkucu bir hikayesi olmasina ragmen bu enfes koftenin tarifini paylasmak istedim.

Yemek gurusu olan misafirlerimden birinin 'aman tanrim ne kadar harika bir sey bu, icinde hem kofte hem de patates var' diyerek inceleye inceleye bir bir mideye indirdigi koftenin tarifi Leman Cilizoglu'nun Turk Mutfagindan Secmeler kitabindan...

Gerekenler Soyle;
5-6 adet patates, haslanmis, pure haline getirilmis
1 adet yumurta
Azicik rendelenmis muskat(annemin butun sirri buydu iste)
2 corba kasigi un

Ici icin;
250 gr kiyma(yagli olmasin)
1 adet orta boy sogan, rendelenmis
maydanoz, ince kiyilmis

Kizartmak icin siviyag
Tuz, karabiber
Kiyma ve sogani bir tavaya koyup (mumkunse yagsiz sekilde) orta ateste kiyma suyunu cekene kadar kavurun.
Atesten alip icine maydanozu, tuzu, karabiberi koyup karistirin ve sogumaya birakin.

Patatesi icine tuz, karabiber ve muskati koyarak yogurun(Leman Cilizoglu bu asamada patateslerin icine 2 yumurta konulmasini soyluyor ama ben yumurtadan kacinmak icin koymuyorum, hic bir sorun olmuyor).

Elinizi hafifce yaglayarak hamurdan yarim limon buyuklugunde parcalar alip yassiltarak oval sekil veriniz.

Patates toplarinin icini yagli elinizle oyarak icine kiymali icten doldurup agizlarini kapatin.
Unlanmis bir tepsiye dizin butun patates koftelerini.
Hepsi bitince bir buyuk tavaya kizartma yagini koyup, kizdirin.
1 yumurtayi cirpin ve patatesleri once una(aslinda unlu tepside olduklari icin tekrar bulamaniza gerek kalmiyor), sonra da yumurtaya bulayip, kizgin yagda kizartin.
Kizartirken dagilmamasi icin fazla yagda tutmayin. Ayrica dikkatli ter-yuz edin.
Kizaran kofteleri bir kagidin uzerine alin ve daha sonra servis tabagina aktarip sicak servis yapin.

Not: Ben bir kere yagli kiymayla yaptim bu kofteleri, cok feci dagildiar kizartirken. Sakin ola ki yagli kiyma kullanmayin.

19 yorum:

Açalya dedi ki...

Aman tanrim bu nasil bir tarif! Hikayesi icimi burkmus olsa da, tarifi ve giruntusu agzimi sulandirdi. Bu Leman Cilizoglu'nun kapkalin bir yemek kitabi vardir...ondan mi? o kitabi elime alisim 15 yasima rastlar ve yemek yapmayi oradan ogrendim ben...hey gidi gunler hey! cok iyi kitaptir.
Ellerine saglik Hatice'cim. Ayrica Alev'den de ne kadar iyi bir asci oldugunun, bu isin erabi oldugunun methini de duydum, seni simdi blogumda linklerime ekliyorum, ohhhhhh.

sunrise dedi ki...

Ah canim Acalyacim,
O kadar kulaklarii cinlattik, o kadar cok senden bahsettik ki. Artik birbirimizi taniyor gibiyiz.
Bir gun biraraya geliriz ve daha cok tanima firsati buluruz birbirimizi, buna eminim.
Evet kitap, o kitap. Ben evlendigim zaman annem hediye etmisti bana bunu. Artik kendime ait bir tane olmasi gerektigini dusunup, ilk sayfasini da imzalamisti.
Ben de sayfalari artik kopmaya yuz tutmus anneminkine bayilirdim ama artik kendiminkinin sayfalarina eziyet edebiliyorum...
Dante'yi cok mincikla bizim icin..
Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Hatice'cigim,
Ne kadar guzel bir tarif, bizlerle paylastigin icin sagol.

Eminim anneciginde cok ama cok guzel yapiyordur, keske dedigin gibi yanimizda olsalarda biz yapsak yapsak onlara yedirsek.:(

Guzel bir hafta sonu diliyorum ve sevgilerimi gonderiyorum.

gezicini dedi ki...

sevgili Hatice,
öglen olmak üzere ve agzım sulandı şimdiden. aylardır patates yiyorum ve daha da yiyebilirim. bu tarifi bilmiyorum ben, ama annemde de bu klasik kitaptan var. bir gün denemek isterim ama eminim ki seninki kadar güzel olmaz :-(
sevgiler
gorki

Nazkız dedi ki...

Çok lezzetli bir tarifgibi gözüküyor, en yakın zamanda deneyeceğim... Sevgiler

sunrise dedi ki...

Ah sorma aybikecigim,
Buradayken o kadar cok sey insana koyuyor ki, artik kofte yaparken bile aglacak hale geliyor insan...
Sana da iyi bir hafta sonu dilerim.

sunrise dedi ki...

Canim Gezicini,
Senin gibilerin agzini sulandirmak istemezdim ama gozunde buyutmezsen yapilabilecek bir sey. Eminim annem simdi sana seve seve yapar kofteleri.

Patates iyidir, ben de ilk hamileligimde cok yemistim. Sanirim mide asidine iyi geliyordu o zamanlar..
Sevgiyle kal...

sunrise dedi ki...

Tesekkurler nazkiz,
Gercekten denemenizi oneririm, harika bir sey.

Sevgiler

cocuklacocuk dedi ki...

Bu tarifi de muskatıda ilk kez öğrendim teşekkürler

munevver dedi ki...

Hatice, ablam (bu konuda öğretmen) her evlenen kıza ve öğrencilerine bu kitabi hediye eder. Bendeki de onun hediyesi ve ilk baskılarından. Şimdiki baskıları genişletilmiş. Benim için de temel bir kitaptır. Biz de bu köfteyi, ablacığımla yapardık, bayıla bayıla yerdik. ( Ne yazık ki hasta şu anda.)Şimdi kızartmadan kaçınmalı diye seyrek yapıyorum ben de. Afiyetle yesin herkes. Bilhassa çocuklar.

Eline sağlık.

Sevgi ve sağlıkla,
Nane Limon

CresceNet dedi ki...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

sunrise dedi ki...

Sevgili Munevver,
Ablanin hastaligina cok uzuluyorum, umarim en kisa zamanda sagligina kavusur. Hayatimizdaki bu degerli insanlarin bizimle uzun zaman gecirebilmelerini diliyorum hep...
Kitap konusu ise baslibasina bir olay, herkeste olmasi gereken temel bir kitap iste. Annemlerin de okulunda ogretmenmis Leman Cilizoglu, o yuzden kendisi ayri bir hayrandir. Temel basvuru kitabi gibi birseydi bizim evde, benim icin de hala oyle...
Kizartma konusunda da haklisin, ben de artik kocacigima eziyet etmemek icin fazla zararli seyler yapmamaya calisiyorum..

Cok sevgilerimle

sunrise dedi ki...

crescenet,
I think your site is Spanish. O didn't understand a word.

so long

GULTEINEN ENKELINI dedi ki...

ilk kez gordum bu tarifi harika gorunuyor.
Bir kac kilo daha verelim kurabiyemle, kesinlikle kutlama yemegimiz bu olacak.
sevgilerimle

sunrise dedi ki...

Aman ilahi gulteinen, sizin ne gerek var diet yapmaniza? Cok hossunuz valla...
Siz simdiden baslayin kutlamaya, hedef tamamdir..

Sevgiler

Tijen dedi ki...

Tüh bu da etliymiş. Ben de bayılırdım çocukken kadınbudu köfteye ama et yemeyince artık hayatımdan çıktı. Etsiz de yapılabilir elbet, yapsam da yesem...

sunrise dedi ki...

Sevgili tijencigim,
Ayni tarifin icine beyaz peynir ve maydanoz koyularak yapilani da var. Hatta peyniri icine doldurmayip hamuruna da karistirabilirsin. Istersen yazabilirim ama sanirim sen daha harika bir tarif bulursun kafandan bunun icin. Yaraticiligina hayranim ben senin...

canancarenkler dedi ki...

Sevgili Hatice,
Ellerine sağlık.Bu tarifi en kısa sürede deneyeceğim.Köfteler harika gözüküyor.Yemeklerinin sevgi ve emekle yapıldığı görünüşlerinden belli.Hakan, senin gibi bir eşe sahip olduğu için çok şanslı.Sevgilerimle...

sunrise dedi ki...

Canim Canan'im,
Sagol tatli sozlerin icin. Gercekten yemek yapmayi cok seviyorum, hic eziyet gelmiyor bana. Tipki senin guzel sanat eserlerin gibi ben de bunlari yaparken dinleniyorum adeta.
Ben de onun gibi bir kocaya sahip oldugum icin hep kendimi sansli hissettim.

Benden de sana kucak dolusu sevgiler...