9 Ocak 2008 Çarşamba

Acem Pilavi

Fotografa bakip; aldanmayin sakin. Bu pilavi tabaga dokup, ustunden dumanlar tuterken masada beni ac kurtlar gibi bekleyen bir gruba gotururken alelacele cektim ama bu pilav harika bir pilav ve cok soylu bir gecmisi var. Osmanli mutfagina ait bu pilavi, birkac yil once degisik pilavlar yapma arayisim icinde bir yerlerde bulmustum. O gundur de pek degerli misafirlerim icin yapiyorum ve her seferinde de bircok ovgu aliyorum. Baharatlar ve et cok lezzetli bulunuyor ve pilava cok yakistiklari soyleniyor. Siz kuzu eti ile denemek isteyebilirsiniz, benim icin hemen hemen imkansiz oldugundan ben dana eti ile yapiyorum ama yine de yerlere goklere sigmiyor bu pilav.

Gerekenler Soyle:

2 su bardağı pirinç
1/2 kg kuşbaşı et, minik dogranmis
3 su bardağı et suyu ya da sade su
2 orta boy soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı çamfıstığı
4 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatli kasiğı kakule
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş karanfil
tuz

Pirinci sicak suda dort dakika bekletin, sonra suyunu süzün.

Kuş üzümlerinin saplarını temizleyin. Kabarmalari için yarım saat ılık suda bekletin.

Kakulelerin kabuklarını ayıklayıp tohumlarını havanda dövün(ben kakule eklemedim)

Soğanları ufak ufak yemeklik doğrayın. Geniş bir tencerede yağı eritin ve etleri kavurmaya başlayın. Et, suyunu salıp tekrar çekince soğanları ekleyin, hafif tuzlayın ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Tencereye bir bardak sıcak su ekleyin. Etler ve soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar, arada bir suyunu kontrol ederek kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.

Etler pişince varsa fazla suyunu süzün(ama mumkun oldugunca suyunu iyi ayarlayin ki su hic suzulmesin. Butun lezzeti pilava gececektir cunku)tum baharatlari ve kuş üzümü ile çamfıstığını da ekleyin, etlerle iyice karıştırın.

Yıkanmış pirinçleri etlerin üstüne dökün ve hiç karıştırmayın, et ve pirinç ayrı tabakalar halinde kalsın.

3 su bardağı kaynamis suyu biraz tuzla tencereye dökün.

Tencerenin kapağını kapatın ve önce orta sonra kısık ateşte, pirinçler suyunu çekinceye kadar 10-15 dakika pişirin.

Pilavı ateşten alın, tencerenin ağzına kagit havlu örtün, kapağını kapatın ve 20 dakika kadar dinlenmeye birakin.

Sonra büyük bir servis tabağını tencerenin üstüne kapatın, tencereyi ters çevirin ve Acem Pilavı'nı üstündeki etlerle birlikte servis edin.

4 yorum:

nino dedi ki...

ellerinize saglik iadeye geldim ne guzel gorunuyor pilav biz pialvci aileyizdir cinli misali :D

bu arada carsaf boregi oklava ile degil elle aciliyor o yuzden bence kesin denemelisiniz

sevgiler cok cok uzaklardan

munevver dedi ki...

Hatice, bir pilav düşkünü ailesiniz galiba, bizim gibi. Eline sağlık.

Bu pilavda kullanmışsın. Her pilava, ister beyaz pilav olsun, isterse böyle zenginleştirilmiş, 3-4 tane karanfil ve bir kapsülün içi kadar kakule koyuyorum mutlaka. Kimse ne olduğunu anlamıyor.Ama farklı bir lezzetle karşılaşıyor.

Afiyet olsun hepinize.

Sevgiyle ve sağlıkla,
Nane Limon

sunrise dedi ki...

Tesekkurler Nihancigim,
Ben kac kere inceledim o boregi, hep oklava ile yapiliyor sandim. Zor gorunmesinden karar vermisimdir. Yine de korkuyorum denemeye ama cok guzel gorunuyor...

sunrise dedi ki...

Sevgili Munevver,
Hakikaten ne degisik bir fikir, deneyebilirim ama sanki kakule icin keskin bir rayihasi var diye dusunurdum ama kesinlikle deneyecegim.
Bizim evdekiler pilav olmazsa doymuyorlar. Kocam da ogullarim da pilav icin deli oluyorlar. Ben de hep ayni sekilde pisirmekten sikildigim icin boyle arayislar icindeyim.. Harika fikir verdiniz bana...