Mayali-Mahlepli Corek

Bizim evde cok seviliyor pogaca, corek turu seyler. Sanirim yillar once arayis icine girip de dunya kadar pogaca tarifi doldurmusum ama bunlar onlardan biri degiller. Yeni edindigim blog komsularimdan Munevver Hanima ait bu tarif. Cok az yag kullanildigi icin oldukca hafif ve lezzetli bir corek/pogaca bunlar. Aslinda tarifin orjinalinde daha cekici gorunuyor corekler, cunku sanirim hashas filan daha zarif duruyor ama benimkilerin de tadi enfesti. "Cennetten dusmus birer lezzet" diyerek yenildigini gozonune alirsaniz, ne demek istedigimi anlayacaksiniz.

Tarifin orjinali burada, ben pek bir sey degistirmedim. Sadece icini patatesli yaptim, bir de yas mayam olmadigi icin kuru maya ile yapip, hamuru geceden buzdolabinda bekletmedim(bizim evde kimsenin o kadar beklemeye sabri yok maalesef). Ben yine de benim yaptigim sekliyle yaziyorum ki arsivimde tarif bulunsun diye.

Ölçüler:
-2 1/2 - 3 Bardak un ( 240 ml.lik bardak)
-2 yumurta
-1 tatlı kaşığı instant maya (Tepeleme)
-60 gr yumuşak tereyağ
-1/2 çay bardağı zeytinyağ ( Daha da az olabilir)
-1 çay bardağı ılık süt
-1 çorba kaşığı toz şeker, tuz, biraz da mahlep ( Fazla değil, sadece kokusunu hissedecek kadar)-Üzeri için 1 yumurta sarısı ( Biraz sütle inceltilmiş)

İç Malzeme
-Haşlanmış patates (yesil mercimek de olabilir)
-1-2 kuru soğan
-Tuz, karabiber, muskat rendesi,pul biber

Yapılışı:

-Firini 175C(375F)'de isitin.

-Bir cay bardagi ilik sut ve bir tatli kasigi seker ilavesi ile mayayi karistirip, 2-3 dakika kabarmaya birakin.

-Buyukce bir kabin kenarlarina tuz, şeker, mahlep serpiştirin. Yumurta, zeytinyağ ilavesiyle yoğurun. Hamur ele yapisiyor diye un ilavesi yapmayin, yogurmaya devam edin. Kivamini alacaktir.

-Hamurun uzeri islak bir bezle ortulup ilik bir ortamda mayalanmaya birakin(bir saat kadar).

-Soğanı ince doğrayıp, çok az su ile pişirin(mideye dokunmasi engelleniyormus). Daha sonra çok az zeytinyağ ile mercimek ya da patates ekleyin, diğer malzemeler karıştırın.

-İyice kabaran hamur yine yoğurun. Küçük parçalar kopartıp, merdane ile açın. İçine icten konup istenilen şekli verin.

-Şekil verilen hamurlari, yağlanmis tepsiye dizin. Biraz da tepside bekleterek kabarmalarini saglayin.

-Üzerine sütle inceltilen yımurta sarısı sürün ve haşhaş(veya susam ya da çörekotu) serpin.

-Üzeri kızarıncaya kadar, 15-20 dk. pişirin.

-Corekler iliyinca büyükçe bir kap içinde, kağıt havlular arasında, kapağı kapatılarak servise kadar ılık halde bekletin.

Afiyet Olsun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket