24 Ocak 2008 Perşembe

Poached Pears - Armut Tatlisi


Bu armut tatlisini hamur tatlisi yapmamaya calistigim bir yemek davetinde yapmistim. Ingilizcede "poached" anlaminda kullanilan bu deyim, bir miktar likit icinde agir ateste pisirmek anlaminda kullaniliyor. Bu likit; et suyu, sarap veya sadece su olabiliyor. Bu yontem zaten yumusak ve cabuk dagilabilecek turdeki yiyeceklerin (meyveler, yumurta, balik veya bazi et cinsleri buna ornek olabilir) dagilmadan icine suyu ceke ceke pismelerini sagliyor. Hem de ince lezzetlerini iclerinde muhafaza etmis oluyorlar bu yontemle.
Turkce bir karsilik bulamadim, bilen varsa seve seve eklerim.
Gerekenler soyle;
6 adet sert armut(Amerikadakiler icin Bartlett, Anjou veya Bosc cinsi)
1/2 kap cok ince toz seker*
2 cubuk tarcin
1 adet portakal kabugu rendesi
2 adet karanfil
1 sise (750ml) pembe sarap
Armutlari dikkatlice soyun ama saplarini uzerinde birakin.
6 adet armutu icine rahatca alacak bir tencerenin icine sekeri, tarcin cubuklarini, portakal kabugu rendesini, karanfili ve sarabi koyun.
Ocagi cok kisik derecede acarak sekerin erimesini sagladiktan sonra armutlari ekleyin ve yine ti cok kisik ateste tencerenin kapagini kapatip 20 dakika kadar pisirin.
Eger sicak servis etmek isterseniz, armutlari likitin icinde birakin, bu arada baska bir sos hazirlayacaksaniz eger ona baslayin. Ama eger armutlari soguk servis etmek isterseniz, likitin icinden alin ve disarida soguduktan sonra buzdolabinda iyice sogumaya birakin.
Ben aslinda bu tarifte yer alan, cikolata sosunu da yaptim ama fotograflari cekmek icin elimde yeterince cikolata sosu kalmadigi icin whipped cream(krem santi olabilir) ile fotograf cektim.
Orjinaldeki cikolata sosu:
175 gr yari-tatli cikolata(semi sweet)
250 gr maskarpone peyniri
2 yemek kasigi portakal aromali likor
Cikolatayi eritin. Mikser yardimi ile peyniri ve likoru cirpin ve erimis cikolatayi da ekleyin.
Tencereden aldiginiz armutlari servis tabagina koyun, yanina cikolata sosundan bir kasik ekleyin veya varsa sikma torbasi ile sosu sikin. Ya da hicbiri yoksa herhangi bir krema ile servis yapin..
Not: Likiti harcamamak icin, baska bir tencerede 10 dakika kadar kaynatip suruplasmasini saglayin. Dondurma uzerinde veya meyve salatalarinda kullanabilirsiniz.
Afiyet Olsun..
*Cok ince tozseker(superfine sugar), normal toz sekerden biraz daha ince cekilmis bir seker turu. Genellikle pasta veya kurabiye yapiminda kullanilen bu seker turune Caster veya Castor Sugar da deniliyor. Pastacilar ince cekilmis tozsekere bir miktar da nisasta elde ederek yapiyor bu sekeri ama normal seker de kullanilabilir tabii ki. Sadece erime noktasina dikkat etmek gerekiyor, cunku tahmininiz uzere normal toz seker daha zor eriyeceginden erimesini beklerken meyveyi bozmamak gerekiyor.

5 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik,cok guzel olmus.

Hic yemedim daha once, merak ettim.
Guzel bir hafta sonu diliyorum.

Sevgiler.

archisugar dedi ki...

Ellerine saglik. Ben bu tarifin benzerini elma ile yapiyorum, o da cok guzel oluyor. Bir sure de firinda tutuyorum.
Yanina da vanilyali dondurma.
Sicak & soguk bir arada cok hos oluyor. Senin guzel armutlarinla da cok hos olur bence dondurma.

sunrise dedi ki...

Sevgili Aybike,
Cok hafif ve kolay bir tatli. UStelik de bircok meyve ile deneyebilirsiniz..
Sevgiler

sunrise dedi ki...

Sevgili Archisugar,
Biz de annemle elma ve ayva ile de yapardik bir tarifi. Hakikaten guzel ve kolay degil mi?
Vanilyali dondurma bence daha iyi bri fikir. Bir de Cobler denilen bir tatli var, o da dondurma ile servis yapiliyor. Cok hos iki lezzet bir arada.

Cocukla Cocuk dedi ki...

bayılıyorum meyveli tatlılara, bunu da defterime yazdım bile...sevgiler bizden