30 Ocak 2009 Cuma

Classic Walnut Boule*

*Klasik Cevizli Yuvarlak Ekmek
Daha once Matthieu Kohlmeyer ve sirketi La Tourangelle'den bahsetmistim. Ceviz yagi fabrikalari kurduklarini ve basindan gecen tum kotu deneyime ragmen yilmadan ceviz yagi fabrikasi kurma calismalarinindan da soyle bir bahsetmistim sanirim.

Bugunlerde 'basina cok is gelme-hayattan yilma-butun yapmak istediklerini artik umursamama' durumu nedeniyle boyle hayat hikayelerini okumaya ihtiyacim oldugunu dusunup, okudugum dergiye yeniden gidince verdigi tariflerden birini daha denedigimi ama tarifi paylasmadigimi hatirladim.

Turkiye'deyken en sevdigim ekmek, cevizli ekmekti. Haftada bir gidip kocaman cevizli ekmeklerden alir ve hafta ici her sabah birer dilim yerdik. Kokusu, gorusundeki asalet, kesildiginde icinde gorunen cevizicleri beni her zaman cok etkilemistir. O yuzden bu tarifi gordugumde de hemen o anlara dogru yollandim ve denedigimde de hic de haksiz olmadigimi anladim. Harika bir ekmek, harika bir tat...

Gerekenler soyle;
3 yemek kasigi tozseker
1 paket toz maya(yaklasik 2 1/4 tatli kasigi)
1 kap ilik su
1 yemek kasigi kavrulmus ceviz yagi
Yaklasik 2 1/4 kap ekmek unu
1 kap bugday unu
1 1/2 tatli kasigi tuz
1/2 kap iri cekilmis ceviz ici
2 yemek kasigi misir unu
1 yemek kasigi yagsiz sut
1 buyuk yumurtanin beyazi
Kalibi yaglamak icin ekstra yag

Buyukce bir kabin icinde mayayi, tozseker ile bir kap ilik su ile cozundurun. 5 dakika bekletin.

Kaba 2 kap kadar ekmek ununu, bugday ununu ve tuzu ekleyip yumusak bir hamur elde edin.

Hafifce unlanmis bir yuzeye hamuru alip, 5 dakika kadar hamur elastik ve puruzsuz bir hal alana kadar yogurun. Kalan ekmek ununu birer kasik, birer kasik ekleyin ki ele yapisan bir hamur olmasin.

Azicik yagladiginiz bir kaba alip hamuru, uzerine de yaglanmis bir strech gecirip; uzerini orterek, ilik bir yerde bir saat kadar veya hamur iki katina cikana kadar kabarmasini saglayin.

Hamurun yeterince kabarip kabarmadigini anlamak icin iki parmaginizi hamura bastirin. Eger parmaginizin izi kaliyorsa hamur yeterince kabarmis demektir.

Hamuru yogurun ve icine cevizicini ekleyip, yuvarlak bir sekil verin.

Unlanmis bir kaba koydugunuz hamurun uzerine misir ununu serpistirin ve uzerini kapatip, ilik bir yerde bir saat kadar daha, iki kati buyukluge cikana kadar kabarmaya birakin.

Firini 350F (yaklasik 150C) de isitin.

Hamurun uzerini acin.

Bir kucuk kapta karistirdiginiz sut ve yumurta beyazini hamurun uzerine surun.

Hamurun uzerine keskin bir bicak yardimi ile capraz kesikler atin.

350F da 30 dakika kadar ekmegin alti kahverengilesene ve ekmege vuruldugunda tok bir ses cikarana kadar pisirin (bunu anlamak tamamen sizin sezgilerinize kalmis bir sey :) ).

Tel izgara uzerinde sogumasini bekleyip servis yapin.
Afiyet Olsun..

8 Ocak 2009 Perşembe

Haddock Hocus Pocus

Balik mevsimi gelmis, bol bol balik yemek lazim degil mi? Turkiyedeki baliklar buradaki baliklarla karsilastirilinca bir suru anlasmazlik cikiyor ortaya ne yazik ki. Daha once de cok deginmistim bu konuya sanirim ama Amerikalilar kesinlikle kucuk balik yemiyor. Yok da zaten. Biz yine Turk restoranlara ve marketlere gittigimizde hamsi ve diger miniklere olan hevesimizi biraz olsun gidererek donuyoruz ama evlerde yine o buyuk baliklarla basbasayiz.

Tabii bunun bir suru yarari da var. Oncelikle cok cesitli balik oldugunu soylemeliyim. Hem de hemen her mevsim taze balik bulunuyor. Cunku her tarafinda farkli bir okyanus iklimi oldugundan, taze cikan hemen dagiliyor ulkeye. Ben de bu cesitlilik arasinda en cok sevdiklerimizi bulmaya calisiyorum.

Haddock, orta buyuklukte, etli bir balik. Kuzey Atlantik'te cogunlukla yetisiyormus. Hani su Ingilizlerin "fish and chips" tanimindaki balik buymus. Yani en cok bununla yapiyorlarmis. Bize de oralardan geliyor sanirim. Bir deneyeyim dedim, tarif de uzerindeydi balik kutusunun.

Sanirim siz de orta boy bir balikla bu tarifi deneyebilirsiniz. Her zamanki bugulama, izgara ve kizartma isinden sikilanlardansaniz, kesinlikle denemenizi oneririm. Mantar harika bir lezzet veriyor baliga. Buyuk baliklardaki o sikici ve tekduze tad maydonoz ve mantar sayesinde nefis bir lezzete donusuyor.

Gerekenler Soyle:
12 oz Haddock file (350 gr kadar)
2 yemek kasigi tereyag
2 yemek kasigi zeytinyagi
3 buyuk mantar, ince dilimlenmis
1 kucuk kuru sogan, minik kupler halinde dogranmis
1 yemek kasigi maydonoz, ince dogranmis
6 adet orta boy domates, kabugu soyulmus, minik dogranmis(yoksa bir buyuk kutu domates konservesi)
1/4 kap dry beyaz sarap veya clam juice (sarap kullandim ben)
*1 veya 2 yumurta sarisi
*1/2 kap krema

Buyukce bir tavayi kizdirip tereyagi icinde eritin(ben tereyagini atlayip sadece zeytiyagi kullandim). Zeytinyagini, mantari, kuru sogani azicik oldurup maydonozu ve domatesleri ekleyin.

Domateslerin uzerine baska bir yerde tuzlayip biberlediginiz balik filetolarini yerlestirin.


Sarabi uzerine gezdirin, kaynama noktasina getirin ve hemen isiyi azaltip, agir agir pisecek sekilde indirin. Tavanin kapagini kapatip agir ateste baligin eti lif lif ayrilacak hale gelene kadar pisirin.

Baliklari tavadan alip ilk bir servis tabagina yerlestirin. Tavada kalan sosu ilk bastaki miktarinin yarisina inene kadar pisirin.

*Yumurta sarilarini ve kremayi bir kucuk kapta cirpip, sosa ekleyin. Cok kisik ateste olmasina ve bu yeni karisimi cok yavas eklemeye dikkat edin. Kesinlikle kaynamamali.

Baligin uzerine bu sosu dokup, ikram edin.
Afiyet Olsun.

* Ben bu yumurta ve krema karisimini yapmadim. Malum agirlastirmamak asil amacti. Sosu biraz daha pisirdikten sonra direkt olarak baligin uzerine doktum..

6 Ocak 2009 Salı

Misir Unlu Ekmek Salatasi

Birkac yil once yemistik bu salatayi arkadasimizin evinde. Kendileri catering yapmaya yeni baslamislardi ve bu salata ana menude bas yeri almisti bile ama ben tarifini sormaya cok cekinmistim. Ne de olsa bu isi is icin yapiyorlar ve bundan para kazaniyorlardi ama aradan cok sey gecti. Neredeyse beraber is yapmaya basladik simdi (onlar yemek yapiyor ben de onlarin partilerine baklava yapiyorum), o yuzden kendiliginden soyle bir anlativerdi bu salatanin yapilisini arkadasim. Ben de eve gelir gelmez unutmamak icin hemen yaptim, aynisi oldu. Hatta bir kez de yilbasi yemeginde yaptim, epey bir ovgu aldigimi da soylemeliyim.

Aslinda tamamen Guney mutfagina ait bir tarifmis. Kendileri de Guneyli, yani Louisiannali ve inanilmaz guzel yemekler tattik sayelerinde. Tam da Amerikan mutfagi diye bir seyin varligindan bile supheliyken bize cok da yanildigimizi ogretmis oldu bu arkadaslarimiz. Gercekten cok ama cok lezzettli Louissianna mutfagi, tabii pek cok kizartma var ama yilda bir kere yerseniz sorun olmaz sanirim.

Bizim salatamiz herhangi bir kotu madde icermiyor, iciniz rahat olsun ama misir unlu ekmegi nasil bulabilirsiniz Turkiye'de bilemiyorum. Cunku tarifi bana anlatan arkadasim ozellikle bir marka onerdi ki, bunun haricinde bir sey denemememi soyledi. Amerikadakiler icin cok kolay bir tarif olacagi icin ozur dilerim simdiden.

Tarif icin gerekenler;

1 paket Jiffy misir unlu muffin karisimi, tarifine gore pisirilmis, sogutulmus ve ufalanmis
1 buyuk kirmizi biber, ince kupler halinde dogranmis
1 kucuk kutu misir, suyu suzulmus
2-3 adet kereviz sapi, ince dogranmis
3-4 adet yesil sogan, ince dogranmis
1-2 adet kucuk domates, etli kismi cikarilmis, kucuk kupler halinde dogranmis
1-2 yumurta, haslanmis, ince kupler halinde dogranmis (arzuya bagli)
1/2 kap yagsiz mayonez
kirmizi pul biber(istege bagli)

Butun malzemeleri bir buyuk kapta karistirip, mayonezi ekleyip isterseniz kirmizi biber ile susleyip servis yapin.

Bu kadar...

Kolay ama inanilmaz guzel bir salata. Kimse inanamiyor boyle bir lezzetin bu kadar kolay olduguna....

Afiyet Olsun.

5 Ocak 2009 Pazartesi

Beef Brisket'li Sandvicler

Daha once Beef Brisket tarifi vermistim. Biz bunu o kadar cok severek yapiyoruz ki, yillardir hani korkmadan her misafire yapabilecegimi dusundugum bir yedek silah olarak aradigim tarife kavustugum icin cok mutluyum. Zira kofte ve tavuk yapmaktan baska seyler de yapabilmeyi cok istiyordum misafirlerime ama hep telasa dusup en iyi bildigim seylere saldiriyordum.

Simdi brisket ile cok mutluyuz. Icindeki soslari filan degistiriyorum ama sonuc asla degismiyor. Icim rahat, saatlerce kendigilinden pisen etimin yanina mezelerimi huzur icinde hazirliyorum.
Son gelen misafirlere cok yapmisim, artanlari ayni sekilde isitip sofraya getirmek istemeyince boyle doner benzeri sandvicler cikti ortaya. Bu kez de bunlar kapis kapis yendi. Bir dahaki sefere sadece sandvic olani yapilsinmis.

Oyle ya da boyle, zor zamanlarda en yaratici haline burunen Turk kadininin bir temcilcisi oldum mu bilmiyorum ama boyle anlarda kendimle gurur duyuyorum. Bereketli, guzelliklerle dolu yillar sizinle olsun...