27 Ekim 2008 Pazartesi

Romano Usulu Tavuk II - Ama bu kez kaparili

Kendi kendime konusur gibi hissediyorum kendimi. Sanki su sanal alemde sesim karsi duvara carpip geri donecekmis gibi. I Am Legend filmindeki Will Smith gibi hissediyorum kendimi ama o da kimsenin duymayacagini bildigi halde radyo yayini yapmaya devam ediyordu degil mi? Biz de oyle yapacagiz galiba, kendi dilimizi konusan arkadaslarimizin bizi okuyamayacagini bile bile yazacagiz, konusacagiz, susmayacagiz...

Kendilerine maille gonderecegime soz verdigim arkadaslarimin hatirina cok ama cok sevdigimiz bu tarifi ve daha pek cogunu bir gun okuyabilecekleri umidiyle onlarin onuruna yayinliyorum...



4 adet derisi alinmis kemikleri uzerinde tavuk gogsu,
2 adet derisi alinmis tavuk budu
1/2 ve 1 tatli kasigi tuz
1/2 ve 1 tatli kasigi taze cekilmis karabiber
1/4 kap zeytinyagi
1 kirmizi biber, dilimlenmis
1 sari biber, dilimlenmis
100 gr pastirma
3-4 Adet taze domates, kup dogranmis(yoksa bir kutu domates konservesi)
1/2 kap beyaz sarap
2 adet sarimsak, ince dogranmis
1 yemek kasigi taze kekik (yoksa kurusu da olur)
1 tatli kasigi dag kekigi
1/2 kap tavuk suyu
2 yemek kasigi kapari
1/4 kap maydanoz, ince dogranmis
Tavuklara tuz ve karabiber dokun, bir tavaya koydugunuz zeytinyaginda hafif kahverengilesene kadar pisirin. Tavadan alin, bir kenarda beklemeye alin.
Ayni tavada biberleri ve pastirmayi 5 dakika kadar pisirin.
Sarmisagi ekleyin, 1 dakika kadar pisirdikten sonra domatesleri, sarabi ve baharatlari ekleyin. Tahta kasik yardimi ile tavanin altindan kaziyarak guzelce karistirin.
Tavuklari tavaya yeniden ekleyin ve tavuk suyunu uzerine dokup kaynama noktasina getirin.
Tavanin altini kisarak, kapagini kapatin ve yaklasik 20-30 dakika kadar tavuklar pisene kadar pisirin.
Eger hemen servis yapacaksaniz kaparileri ve maydanozu uzerine serpistirerek servis yapin. Saklayacaksaniz, agzi hava almayan bir kapta saklayip servis yapacaginiz zaman kapari ve maydanozu ekleyin..
Afiyet Olsun...
* Biz domatesin bol oldugu bir zamanda yaptigimiz icin domatesimiz cok su verdi, normalde bu kadar sulu olmayabilir. Ama her hali ile inanilmaz lezzetli bir yemek, ben tavuk butlarini kullanmadim. Istemiyorsaniz siz de sadece tavuk gogsu ile deneyebilirsiniz. Oldum olasi su butlardan hoslanmamisimdir, nedense...
** Bir yazida okudugum kadari ile yemeginizi lezzetli yapmak istiyorsaniz ictiginiz saraptan kullanin diyordu. 'Yemek icin kesinlikle ucuz sarap kullanmaya degmez, kullanmadiginiz kismini icmek zorunda kalacaginiz icin felaket olur' diyordu ki kesinlikle ben de ayni fikirdeyim.

20 Ekim 2008 Pazartesi

Baby Shower


Belki bircogunuz biliyorsunuzdur veya zaten Turkiye'de de uygulanmaya baslamistir ama buralarda boyle bebek bekleyen annelere bebek dogmadan once anne adayinin yakin arkadaslari tarafindan bir parti veriliyor ve adi da "Baby Shower" oluyor bu partinin. Sanirim gelecek olan bebek de kismetini yagmur gibi yagdirsin anlamina filan geliyor bu 'shower' terimi.

Ben de anne adayinin yakin arkadasi sayildigimdan bu gorevi ustlendim bu hayirli is icin. Bana yapilan da cok guzel olmustu, o yuzden ne kadar hos ve onemli oldugunu biliyordum bu partilerin, ozellikle anne adaylari icin.


Partinin ev sahipligini yapacak kisi, anne adayindan adres defterini aliyor. Belki tamamen surpriz olmasi gerekir ama anne adayinin hic gormek istemedigi kisiler olabilir dusuncesiyle daha dikkatli davranmak gerekiyor tabii. Bu yuzden biz de anne adayinin onayiyla listemizi belirledik.

Sonra evsahibi kisi davetlilere davetiye gonderiyor. Yer, zaman, saat filan bildiriliyor davetiyede ve ayni zamanda da anne adayi bir yada birkac bebek magazasindan bebek icin ihtiyac listesi belirlemis oluyor. Onun da internet adresi veya posta adresi veriliyor davetiyede. Ilgilenen olursa diye de not dusuluyor. Tabii davete gelenler de eli bos gelecek degil ya, onemli olan anne adayinin dogumdan once ihtiyaclarinin karsilanmis olmasi ve amac binbir kosusturma icindeki anneyi biraz olsun rahatlatmak.


Evin taa dis kapisindan itibaren evi susledik, balonlar astik. Bilmeyenler evi sasirmasin diye.
Pastalar, borekler yaptik.
Gelen misafirlere tesekkur mahiyetinde vermek uzere bu bebek biberonu seklindeki kucuk tuplere cikolata doldurduk.
Misafirler bu Turk yemekleri-Amerikan adeti partide cok guzel vakit gecirdiler, anne adayimiz cok mutlu oldu. Hersey icin binlerce tesekkur etti. Hediyeler tek tek acildi, herkese gosterildi. Kartlar yuksek sesle okundu, anne adayi bir suru espri yapti. Gulundu, eglenildi.




Tabii bu arada partinin sadece kadinlara yonelik oldugunu bilmem soylememe gerek var mi?
Aslinda oyunlar filan da oynaniyormus bu partilerde ama anne adayi kesinlikle oyun istemedigini belirtince benden de bir yuk kalkmis oldu. Cunku nasil bir oyun oynayabilecegimiz konusunda en ufacik bir fikrim bile yoktu.

Ayrica anne adayi kendi hazirladigi bir battaniyeyi bugunun anisina hepimize imzalatti. Uzerlerine gecici bantlar yapistirip her birimize bir kare ayirmis ve yaninda utu ile sabitlenen pastel boyalar getirmis. Her bir misafir de kendi sectigi bir kareyi imzalayip anne icin birseyler yazdi, boyadi. Cok ama cok anlamli bir battaniye oldu bence bu. Omur boyu saklanacak, hos bir ani anne ve bebek icin..

Benim icin en onemli sey ise, bu yabanci ulkede birileri icin bunu yapabilecek olmamdi. Yani benim de 'yakin arkadasim' diyebilecegim, cagirabilecegim birilerinin olmasi idi. Yalnizligimizi ve yabanciligimizi unutturan bu parti icin asil benim tesekkur etmem gerekiyordu yakinda oglunu kucaklayacak olan anne adayina..

13 Ekim 2008 Pazartesi

Tahinli Kitir Kitir Kurabiyeler

Gecen sabah kahvaltidan once aksam yapacagim yemek icin bakliyat dolabini actigimda Turk marketinden aldigim tahin kavanozu pat diye onume dusuverdi. Ustelik de kapagi acilmis olarak ama Allahtan icindeki tahin dokulmedi. Icimden 'bu tahinle bir kurabiye yapmak lazim, artik kendini onume attigina gore cani kurabiye haline gelmek istiyor' dedim. Sonra disari cikardigim tahin kavanozunu unutup ise guce daldim. Bir ara gecen gun yaptigim balik yemegini yazdigim kagidi bulup atip atmamayi dusunurken arkasinda bir yerlerden yazmis oldugum 'tahinli kurabiye' tarifini gordum. 'Artik bu kadar tesaduf yeter' diyerek tahinli kurabiyeleri pisirmeye karar verdim.

Muhakkak tarif defterimde de vardir bu tarif diye arandim ama yok, nereden aldigimi bilemiyorum tabii bu arada. Annem de tahinli kurabiye tarifi getirmis bana, onunla karsilastirdim ama bu bendeki tariftekine uygun malzemelerim hazirda oldugundan bu tarifi denedim(annecigim kusura bakma simdilik).

Bendeki tahin tariftekinin yarisi kadar oldugu icin butun herseyi yarim olcu yaptim ama buna ragmen 20 kadar kurabiye cikiyor. Ona gore temkinli olmak lazim.

Cok lezzetli ve kolay ve de agizda dagilan bu kurabiyeleri denemek isterseniz;

Gerekenler soyle:

1 su bardagi tahin
1 su bardagi zeytinyagi veya siviyag
1 su bardagi pudra sekeri
1 su bardagi iri dovulmus cevizici
4,5 su bardagi un
1 tatli kasigi kabartma tozu
1 paket vanilya

Butun malzemeyi(ceviz ici haric) karistirip yumusak bir hamur elde edin(ben cevizici koymadim, cevizleri kurabiyelerin ustune batirdim ama isteyenler icine de ilave edebilir).

Onceden yaglanmis tepside 180C(375F) de hafifce uzerleri pembelesene kadar pisirin.

Firindan cikan tepsideki kurabiyeleri kesinlikle soguyana kadar ellemeyin. Soguduktan sonra hava gecirmeyen bir kapta uzun zaman saklayabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

8 Ekim 2008 Çarşamba

Nohutlu Ton Baligi


Eczanede* recetemin hazirlanmasini beklerken, raflari dolasiyorum. Naturel urunler bolumunde bir paket nohut buluyorum, arkasindaki tarifi okuyorum ve hemen kafama yaziyorum. Cunku hos ve kolay birsey, ayrica bulundugu rafa gore gayet de dogal ve saglikli. Birkac gun icinde deniyorum, sonuc surpriz degil, tam tahmin ettigim gibi. Hafif, saglikli ve doyurucu. Yan yemek de olabilir, bizim gibi oglenleri hafif yemek isteyenler icin gayet guzel bir salata turu yiyecek de olabilir. Cok ama cok basit.
Bir kutu ton baligini suyunu suzerek, haslanmis nohut ve kare dogranmis kuru sogan ile karistirip; zeytinyagi ve tuz-karabiber ile tatlandiriyorsunuz.
Gerisi size kalmis, ister domates dilimleyin, ister maydanoz dograyin icine, isterseniz bir dilim ekmek veya grissini ile yiyin.
Hic sucluluk duygusu hissetmeyeceginiz, gayet dogal, folik asit ve fiber dolu bu salatayi/kolay yemegi denemenizi tavsiye ederim..
Afiyet Olsun
* Eczaneler burada eczaenelik gorevinin disinda market/dogal urunler marketi, zuccaciye, kitapci, hediyelik esya dukkani, oyuncakci olarak da gorev gordugunden nohutu nasil bulduguma sasirmayin....

1 Ekim 2008 Çarşamba

Walnut Cake with Praline Frosting*



Mattieu Kohlmeyer 6 yil once Amerika'ya Fransa'dan gelerek ceviz kirma ve ceviz yagi yapma fabrikalari kurmus. Onceleri pek cok engelle karsilasmis ama bunlari tek tek yenerek simdi ozenle urunlerini almaya baslamis. O kadar genc ve isinde en iyisini yapmayi seven biri ki hikayesini Cooking Light dergisinde okuyunca imrenmeden edemedim. Cunku kimbilir kacimiz kafasina koydugu idealini gerceklestirebilmek icin bu kadar azimkar ve istekli olabiliyor, hem de onune cikan onca engele ragmen. Azmine ve basarisina hayran kaldigim Kohlmeyer'in zaten cevize bayilan bir aile olarak verdigi menudeki her bir yemegi yapmaya da karar vermis bulundum.
Ilk olarak bu cevizli kek;
Gerekenler soyle:
2 kap cok amacli un
1/2 tatli kasigi kabartma tozu
1/2 tatli kasigi tuz
7 yemek kasigi tereyagi, yumusamis
1 kap toz seker
1/2 kap kahverengi seker(iyice sikistirilmis)
2 buyuk yumurta
1 buyuk yumurta beyazi
1 tatli kasigi vanilya ozutu
1 kap %1 yagli buttermilk
6 yemek kasigi iri dovulmus cevizici
Kek kalibini yaglamak icin sprey yag veya herhangi bir siviyag
Kaplama(Frosting) Icin:
1/2 kap kahverengi seker (sikistirilmis)
6 yemek kasigi %1 oraninda yagli sut
2 yemek kasigi tereyagi
1 yemek kasigi hafif misir surubu
bir cimdik tuz
2 kap pudra sekeri
1/2 tatli kasigi vanilya ozutu
2 yemek kasigi irice kiyilmis, kavrulmus cevizici
Firini 350F de isitin.
33x23(13x9 inch) santimlik bir kek kalibini sprey yag ile yaglayip hazirlayin.
Keki hazirlamak icin unu olcu kaplarina bosaltip uzerine bicak yardimi ile duzelterek olcun. Unu, kabartma tozunu, tuzu karistirip bir tel cirpici ile havalandirin ve bir kenara birakin.
Buyukce bir karistirma kabinda tereyagini, toz sekeri, kahverengi sekeri mikser yardimi ile 3 dakika kadar ya da puf puf bir hal alana kadar cirpin.
Yumurtalari tek tek ekleyerek cirpma islemine devam edin. Yumurta beyazini da ekleyin, cirpin.
Bir tatli kasigi vanilya ozutunu ekleyerek cirpmaya devam edin.
Un karisimini ve buttermilk'i yavas yavas ekleyerek cirpmaya devam edin. Bir kasik un, bir kasik buttermilk seklinde ama un ile baslayip en son un ekleyecek sekilde ayarlayin.
6 yemek kasigi cevizicini de ekleyip kasikla karistirip kek kalibina dokun.
350F da 28 dakika veya ortasina bir kurdan batirdiginizda temiz cikana kadar pisirin. Tel bir rafin uzerinde sogumasini bekleyin.
Kaplamayi hazirlamak icin;
Bir sos tenceresinde 1/2 kap kahverengi seker, 1/4 kap sut, 2 yemek kasigi tereyagi, misir surubu ve tuzu orta ateste arada bir karistirarak kaynatin. 2 dakika kadar pisirdikten sonra bir baska kaba alip kalan 2 yemek kasigi sutu, pudra sekerini de ekleyip mikser yardimi ile yuksek devirde 2 dakika kadar iliyina kadar cirpin.
1/2 tatli kasigi vanilya ozutunu de ekleyerek cirpma islemine devam edin.
Kaplama malzemesini(frosting) sogumus olan kekin uzerine esit sekilde yayin ve uzerine 2 yemek kasigi iri cekilmis cevizicini serpistirin.
Keki kaplamanin kendini toplayip sogumasi icin bir sure bekletin ve kare seklinde dilimleyip servis yapin.
Afiyet Olsun.
* Kekin adini tam ceviremeyecegime inandigim icin dokunmadim.
**Bir bardak kahve ile sahane gidecegine emin olacaginiz bu kek birkac gun bekleyince bile lezzetinden bir sey kaybetmemisti.