17 Kasım 2008 Pazartesi

Elmali Corek

Yaklasan Christmas nedeniyle adet oldugu uzere doneme uygun tarifler de cikmaya basladi. Simdi once Thanksgiving yuzunden her tarif nasil hindi pisirilecegi ile iliskin olsa da ben sabirla 12 veya 24 veya hangi sayida olursa olsun "Her gune bir kurabiye" tariflerini bekliyorum. Birkac uye oldugum yerden ve dergilerden aralik basinda gelecegini ogrendim. Hepsini denemeye and ictim kendi kendime. O zamana kadar sizi sevgili Ipek'in yaptigi gun ekrana yapisarak okudugum Elmali Corek tarifi ile basbasa birakiyorum. Tarifi yine de yaziyorum buraya, kaybederim korkusuyla..


Parantez icindeki malzemeler Ipek'in kullandigi malzemeler, iki secenekten istediginizi kullanabilirsiniz yani. Ben parantez ici veya disindakilerden elimde hangi malzeme varsa onu kullandim. Cok hos bir kurabiye oldu aynen tahmin ettigim gibi. Disi kitir, ici yumusak ve lezzetli bir corek... Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
Elmalı Çörek icin gerekenler:
2,5 su bardağı un (veya tam buğday unu)
1 paket dr.Oetker instant kuru maya (ben bir tatli kasigi kullandim, zira burada Dr.Oetker paket maya bulunmuyor)
½ çay bardağı toz şeker
1 yumurta
50 gr tereyağı (veya zeytinyağı)
1 çay bardağı ılık süt
İç malzemesi için :
2 adet elma (veya 3 adet elma)
½ çay bardağı toz şeker (veya 1/2 çay bardağı pekmez)
½ çay bardağı ufalanmış ceviz içi (ilave olarak 1/2 çay bardağı kuru üzüm)
1 çay kaşığı tarçın (veya 1 tatlı kaşığı tarçın)
Üzeri için:
pudra şekeri
Yapılışı:
1. Elmaları soyup rendeleyin, üzüm ve şekerle (veya pekmezle) birlikte suyunu çekene kadar pişirin. Pişince ceviz ve tarçını ekleyin.
2. Unu maya ile karıştırın. Toz şeker, yağ, yumurta,ve sütü ilave edin, yoğurun. Yumuşak bir hamur elde etmelisiniz.
3. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek, 1 saat kadar mayalandırın.
4. Mayalanan hamuru 16 parçaya ayırın. Her parçanın içine elmalı içten 1 kaşık kadar koyup kapatın. Avucunuzda yuvarlayarak top şekline getirin.
5. Yağlı kağıt koyduğunuz fırın tepsisine aralıklarla dizip, 30 dk daha bekletin.
6. Önceden 175C (375 F) derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar (yaklaşık 15 dk) pişirin.
7. Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri eleyin.
Afiyet olsun....

13 Kasım 2008 Perşembe

Cikolatali Visneli Brownie

Yine Cooking Light dergisinden, yine harika bir lezzet. Editor bile hayranligini belrtmis derginin kapak yazisinda. Hayran olunmayacak gibi degil gercekten, sofraya getirmemle bitmesi an meselesi oldu. Bu bir incecik dilim de bana kalmis ama ben de fotograf cekebilmek icin gun isigini bekleyince o da elimden uctu gitti. Simdi yarin gelecek misafirlerime yine aynisindan yapacagim, o zaman belki bir dilim yiyebilirim.

Icindeki visne receli sayesinde cok yumusak bir ic dolgusu olan ama ayni zamanda kimsenin tahmin bile edemedigi bu keki fazlasiyla agzim sulanarak tavsiye ederim...

Gerekenler soyle;
3.4 oz cok amacli un (asagi yukari 3/4 kap)
1 kap tozseker
3/4 tatlandirilmamis kakao
1 tatli kasigi kabartma tozu
3/4 tatli kasigi tuz
1/3 kap visne receli
1/3 kap su
5 yemek kasigi tereyag
1 buyuk yumurta, hafifce cirpilmis
1 buyuk yumurta beyazi
1/3 kap yari-tatli cikolata parcaciklari
suslemek icin pudra sekeri (arzuya bagli)

Firini 350F(150C) a isitin.
9 inclik(23 cm) bir kare kek kalibini (veya yuvarlak kalip da olur) parsomen kagidi ile kaplayin, icini yaglayin.
Unu tartin ve tarttiginiz kabin ustunu bicakla duzeltin (kesinlikle daha az ya da fazla olmamasi gerekiyor cunku).
Bir buyuk kabin icinde unu, sekeri, kakaoyu, kabartma tozunu, tuzu karistirip bir tel cirpici yardimi ile havalandirarak cirpin.
Kucuk bir sos kabinda visne recelini, suyu ve tereyagini isitin. Kaynama noktasina getirip ocaktan alin.
Visneli karisimi unlu karisima yedirin.
Yumurta ve yumurta beyazini karisima ilave edip puruzsuz bir karisim elde edene kadar karistirin.
Cikolata parcaciklarini ilave edip, karistirin.
Tum karisimi yaglanmis kek kalibina dokun.
Onceden isittiginiz firinda 25 dakika kadar pisirip ortasina bir kurdan batirip temiz ciktigini gordugunuzde firindan alip, bir tel rafin uzerinde sogumaya birakin.
Tamamen soguyunca kaliptan cikarip arzu ediyorsaniz uzerine pudra sekeri dokup servis yapin.

Afiyet Olsun.

3 Kasım 2008 Pazartesi

Nar ve Kirazli CHUTNEY



Chutney'in karsiligini bulamadim kafamda ve de Turk yemegi olarak da neye benzedigini de cikaramadim. Bizim mezeler turu birsey, yemeklerden once yeniyor ama aslen Hindistan kokenli bu mezenin icindekiler bizdeki hicbir yemegin hazirlanisina benzemiyor.

Baharat ve taze meyve-sebze karisimdan olusuyor genelde ve taze olarak tuketiliyor. Bir havanin icinde butun malzemeler ezilerek hazirlaniyor ama benimki biraz degisik hazirlandi. Sanirim Amerikan versiyonu oldugu icin olmali...

Daha once cok hos bir restoranda denemistim ve cok begenmistim Narli Chutney'i. Keskin bir peynir ve firinda rosto edilmis sarmisak ile servis yapilmisti. Inanilmaz lezzetli geldi bana ve ilk misafir hazirliginda firsat bu firsat deyip denemeye karar verdim.

Megerse fanatigi cokmus ve saglikli yemekler sevenler tarafinda oldukca ragbetteymis. Bizim evdekiler de cok sevince emeklere degmis oldu. Halloween zamaninda denedigim icin hayaletli kabimizdan korkmayiniz, hepsi gecti-gitti....


Denemek isteyenler icin yapilisi:

1 yemek kasigi zeytinyagi

2 orta boy kuru sogan, kup dogranmis

1 yemek kasigi taze rendelenmis zencefil

2 dis sarmisak, ezilmis (1 tatli kasigi yapmali)

1/4 tatli kasigi toz tarcin

1/8 tatli kasigi yenibahar

250 gr donmus kiraz

1/2 kap nar suyu

3 yemek kasigi tozseker

1/4 tatli kasigi tuz

3/4 kap nar tanesi


Buyukce bir tavada zeytinyagini isitin. Kuru soganlari, zencefili, ve sarmisagi ekleyin. 5-6 dakika kadar karistirarak seffaf renk alana kadar pisirin.

Tarcini ve yenibahari ekleyin, 15-20 saniye kadar pisirip kokularini salmalarini sagladiktan sonra kirazlari, nar suyunu ve sekeri ekleyin.

Ocagin altini biraz acarak karisimi kaynama noktasina getirin. Daha sonra iyice kisarak hafif ateste, uzerini kapatmayarak 30 dakika kadar pisirin. Ara sira karistirmayi da ihmal etmeyin.


Karisimin koyulastigini gorunce atesten alip, nar taneleri ve tuzunu ekleyin. Ilidiktan sonra buzdolabina kaldirip soguk olarak keskin kokulu peynirler ve krakerler esliginde servis yapin...


** Mutlaka ama mutlaka bir keskin kokulu peynir oneririm bu karisim icin. Fotograftaki gibi krakerin(ben kraker yerine lavas ekmegini firinda isitarak kitir bir kraker elde ettim) uzerine bir dilim peynir oturtup uzerine de biraz karisimdan dokerseniz inanilmaz bir lezzet elde edersiniz. Misafirlerinizi etkilemek istiyorsaniz kesinlikle denemenizi oneririm....