3 Kasım 2008 Pazartesi

Nar ve Kirazli CHUTNEY



Chutney'in karsiligini bulamadim kafamda ve de Turk yemegi olarak da neye benzedigini de cikaramadim. Bizim mezeler turu birsey, yemeklerden once yeniyor ama aslen Hindistan kokenli bu mezenin icindekiler bizdeki hicbir yemegin hazirlanisina benzemiyor.

Baharat ve taze meyve-sebze karisimdan olusuyor genelde ve taze olarak tuketiliyor. Bir havanin icinde butun malzemeler ezilerek hazirlaniyor ama benimki biraz degisik hazirlandi. Sanirim Amerikan versiyonu oldugu icin olmali...

Daha once cok hos bir restoranda denemistim ve cok begenmistim Narli Chutney'i. Keskin bir peynir ve firinda rosto edilmis sarmisak ile servis yapilmisti. Inanilmaz lezzetli geldi bana ve ilk misafir hazirliginda firsat bu firsat deyip denemeye karar verdim.

Megerse fanatigi cokmus ve saglikli yemekler sevenler tarafinda oldukca ragbetteymis. Bizim evdekiler de cok sevince emeklere degmis oldu. Halloween zamaninda denedigim icin hayaletli kabimizdan korkmayiniz, hepsi gecti-gitti....


Denemek isteyenler icin yapilisi:

1 yemek kasigi zeytinyagi

2 orta boy kuru sogan, kup dogranmis

1 yemek kasigi taze rendelenmis zencefil

2 dis sarmisak, ezilmis (1 tatli kasigi yapmali)

1/4 tatli kasigi toz tarcin

1/8 tatli kasigi yenibahar

250 gr donmus kiraz

1/2 kap nar suyu

3 yemek kasigi tozseker

1/4 tatli kasigi tuz

3/4 kap nar tanesi


Buyukce bir tavada zeytinyagini isitin. Kuru soganlari, zencefili, ve sarmisagi ekleyin. 5-6 dakika kadar karistirarak seffaf renk alana kadar pisirin.

Tarcini ve yenibahari ekleyin, 15-20 saniye kadar pisirip kokularini salmalarini sagladiktan sonra kirazlari, nar suyunu ve sekeri ekleyin.

Ocagin altini biraz acarak karisimi kaynama noktasina getirin. Daha sonra iyice kisarak hafif ateste, uzerini kapatmayarak 30 dakika kadar pisirin. Ara sira karistirmayi da ihmal etmeyin.


Karisimin koyulastigini gorunce atesten alip, nar taneleri ve tuzunu ekleyin. Ilidiktan sonra buzdolabina kaldirip soguk olarak keskin kokulu peynirler ve krakerler esliginde servis yapin...


** Mutlaka ama mutlaka bir keskin kokulu peynir oneririm bu karisim icin. Fotograftaki gibi krakerin(ben kraker yerine lavas ekmegini firinda isitarak kitir bir kraker elde ettim) uzerine bir dilim peynir oturtup uzerine de biraz karisimdan dokerseniz inanilmaz bir lezzet elde edersiniz. Misafirlerinizi etkilemek istiyorsaniz kesinlikle denemenizi oneririm....




2 yorum:

Açalya dedi ki...

Cok lezzetli olsa gerek, ascilik merakina yine hayranligimi dile getirmek isterim...
Bu arada yenibahar`i turk marketinden mi aldin? yoksa pimento (biberi degil de, tane olani) mu kullandin?

sunrise dedi ki...

Teveccuhun icin tesekkur ederim Acalyacigim. Sadece kendi capimda degisik seyler denemeyi seviyorum, o kadar.
Yenibahar Turkiye'den. Tesadufen vardi ama olmasa baska seyler ikame ederdim, artik alistim onun yerine bunu kullanmayi...