Baharatli Maydanoz Soslu Dana Rosto

Kaybettigimi sandigim bir tarifi buldum bir kucuk kagida yazilmis ve defterin arasina sikistirilmis sekilde. Aslinda ana tarif, bilgisayardaydi ama tabii bir ara herseyim kaybolunca o da kaybolmustu. Simdi bir sekilde telafi ediyorum iste ama hala akillandigim soylenemez. 

 

Her neyse, benim et yemeklerini cesitlendirme ve farkli seyler yapma istegim dogrultusunda bulunmus bir tarif bu. Rosto yapilan etlerin biraz kuru oldugunu dusundugum icin bazen, sos yapilmasi dogru geliyor bana. Bu sos da beni hic mahcup etmeyecek, insanlarin ekmeklerini batirarak siyirdiklari, sahane bir sey oldu. Kesinlikle tavsiye ederim...

 Dana Rosto icin gerekenler;

1 kg kadar rosto yapilacak et ( Turkiye'de nuar denilen bir et kullaniliyor, burada da sirloin tip denilen bir et kullaniliyor) 

3 yemek kasigi zeytinyagi

4 orta buyuklukte domates, ikiye kesilmis

2 tatli kasigi herbs de Provence*

tuz ve taze cekilmis kara biber

Baharatli Maydanoz Sosu icin gerekenler:

1 1/2 kap taze dogranmis maydanoz

2 dis sarimsak

1/2 tatli kasigi kirmizi pul biber

3/4 tatli kasigi tuz

3/4 tatli kasigi taze cekilmis kara biber

2 yemek kasigi kirmizi sarap sirkesi

1/2 kap sizma zeytinyagi

Yapilisi

Eti rosto yapmak icin, firini 375F da isitin.

Eti tuz ve biberleyin, ayni sekilde yariya kesilmis domateslere de tuz, biber ve herbs de Provence serpistirin.

Firina girebilecek bir kabi ocagin uzerine isitin ve icine et icin gerekli olan zeytinyagini koyun. Eti alt ust ederek orada kahverengilestirin. Atesin altini kapatip, domatesleri etin etrafina koyup kabi oldugu gibi firina verin. Eti rosto edin. Bunun icin icine termometre yerlestirerek ic olcumu yapabilirsiniz. Iyi pismis bir etin ic derecesi 135F, az pismisin derecesi 130F civarinda seyrediyor ki bu da 30-40 dakikalik bir pisirme suresi gerektiriyor.

Eti firindan cikarip, etrafina gevsekce bir aluminyum folyo sarip, 10-15 dakika oylece bekleyin. Ic derecesinin 5 F daha yukselmesi gerekiyor bu durumda.

Sosu yapmak icin, bir mutfak robotunun icine maydanozu ve sarimsagi koyup kiyin. Kirmizi pul biberi, tuzu, kirmizi sarap sirkesini ve etin yaninda rosto edilmis domatesleri de ekleyip bir kez daha pure haline gelene kadar kiyin. Makina calisirken sizma zeytinyagini ekleyip, uygun bir kivama gelene kadar makinayi dondurmeye devam edin.

Servis yapmak icin eti dilimleyin, bir servis tabagina alin ve uzerine azicik sostan gezdirin. Geri kalan sosu bir cukur kapta etin yaninda servis edin.

Afiyet Olsun.

* Herbs de Provelence: Esit miktarda feslegen, biberiye, marjoram, defne yapragi ve yabani kekik karistiralarak evde elde edilebiliyor. Lavanta ekleyenler de var ama ben biraz cekindim, eklemedim.

Yorumlar

yoncaa dedi ki…
o et ne kadar güzel bir et öyle. Nasıl pişer bu kadar yumuşak acaba burada.
sunrise dedi ki…
Ayni sekilde hayatim. Sadece kasaba iyi tarif etmek gerekiyor eti.
deniz dedi ki…
sosunuzu denedim.Etin üzerine yakıstı.Sizden yeni et sosları beklesem olur mu?
sunrise dedi ki…
Sevgili Deniz,
Bana da ilham oldu,simdi daha cok sos denemek sart oldu.

Hemen yenileri geliyor....

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket