4 Mayıs 2009 Pazartesi

Cinnamon Rolls

Tarcinli Rulo Corek

Amerika'da kahvaltilarin vazgecilmezi bu corekleri arada bir yapiyorum ama bu kez bir istek uzerine doldurusa gelip yaptim. Bir de tarifi her seferinde kaybetmekten biktigim icin hemen yazmak istiyorum.

Aslinda kolay gibi gorunen bir sey bu ama yine de asamalarini iyi bilmek gerekiyor. Aksi takdirde iyi kabarmayan, sonuk ve lezzetsiz bir corek elde etmeniz de mumkun. Ben birkac asamada fotograf cekmeye calistim ama nedense son asamayi resimlememisim. Yani uzerinin frostingini surdukten sonraki kismini. Galiba cabuk tukendigi icin vaktim olmamis ama ben frosting olmadan da cok seviyorum. Zaten icinde seker oldugu icin oylece de yemek mumkun. 

Tarif icin gerekenler:
1 kap sut
1/4 kap tereyag, erimis
1 kap su, oda sicakliginda
1+1/2 yemek kasigi toz maya
1/2 kap tozseker
1+1/2 tatli kasigi tuz
2 yumurta
6 kap un

Ici icin:
2 tatli kasigi tarcin
3/4 kap esmer seker
1/3 kap tereyag, erimis
3/4 kap kuru uzum (arzuya bagli)
3/4 kap cevizici (arzuya bagli)

Frosting icin:
1/2 tatlikasigi vanilya ozutu
2 kap pudra sekeri
3 yemek kasigi tereyag, erimis
3 yemek kasigi sut

Hamur icin gerekli olan sut, tereyag ve suyu bir kapta isitin. Sogumasi icin bir kenara ayirin.
Buyukce bir kabin icinde ilimis sut karisimini, mayayi, tuzu, sekeri ve unu karistirin. Elastiki bir hamur elde edene kadar yogurun.
Hamur sekil aldiktan sonra hafifce unlanmis bir yere alip iki parcaya ayirin. Her iki parcayi da ayri ayri buyukce dikdortgenler seklinde acin ve ortasina hafifce tereyagi surun. Ardindan da esmer seker, tarcin, uzum ve cevizici karisimini acilmis hamurun uzerine gezdirin.


Her iki hamuru da rulo seklinde sarin. Sarmaya baslamadan once bastiracaginiz ilk kenari hafifce islatin. Bu durumda hamur yapisip kaliyor ve sizin de rulo yapmaniz kolaylasiyor.



Yaptiginiz ruloyu bir santimlik kalinliklar halinde keskin bir bicak yardimi ya da keskin bir naylon ip ile esit parcalara kesin. Her dilimden sonra bicaginizi temizleyin.

Yaglanmis bir tepsiye dilimlediginiz ruloyu araliklarla yerlestirin.

Uzerlerini naylon bir strec ile sarip, en az yarim saat kadar ilik bir yerde dinlenmeye birakin. Hamurun en az iki kati buyuklugunde kabarmasi gerekiyor.

375 F(190C) de onceden isitilmis firinda 20-25 dakika kadar  uzerleri pembe renk alana kadar pisirin.

Frosting icin gerekli olan malzemeyi bir kapta karistirip, hafifce ilimis olan coreklerin uzerine surun ve servis yapin. Frosting bekledikce koyulasiyor, o yuzden daha onceden hazirlamamanizi tavsiye ederim. 
Afiyet Olsun.

6 yorum:

Acemi Şef dedi ki...

Çok tehlikeli buldum ben bu tarifi :) Ama elbette bir kaçamak yapmaya değer. Denenecekler dosyama kaydedip ilk çay misafirime hazırlamak isterim. Eline sağlık canım görüşmek üzere.

sunrise dedi ki...

Elbette cok tehlikeli Esracigim. Icindeki tereyag miktarina bakinca Amerikadaki obezite durumu hemen anlasiliyor degil mi?
Bilip, nadiren yapmakta fayda var. Ama cok lezzetli gercekten.

YILDIZNAF dedi ki...

Merhaba Arkadasim,

Ben buna bayilirim, en cok Ikia'da yemeyi sevmisimdir kendisini, iyi ki Ankara'da henuz acilmadi derken senden tarifi aldik, bir kacamak yapsak mi ki...

sunrise dedi ki...

Ben de Cinebon' dan bayilirim Yildiznaf. Cok tehlikeli ama..

yoncaa dedi ki...

sakın biz gelince böyle şeyler yapma...Hafif, hafif, hafif.....

sunrise dedi ki...

Olur mu hic? Evime gelmis misafirlere ikram yapmayacagim?
Siz on gun onceden oruc tutun bence:)