26 Şubat 2009 Perşembe

Zengin Cikolatali Kek*

*Rich Chocolate Cake

Cikolatadan vazgecemeyecegimi cok iyi bilir beni yakindan taniyanlar. O yuzden bir cikolatali tariflere karsi asiri bir zaafim vardir ve sik sik denemeye calisirim.

Iste onlardan biri, Ispanyol yemekleri adinda bir kitaptan.

Gerekenler soyle;

3 1/2 oz(100 gr) veya dolu dolu 1/2 kap kuru uzum
Ince rendelenmis bir portakalin kabugu ve suyu
6 oz(175 gr) tereyagi, kup seklinde dogranmis, bir miktar da tepsiyi yaglamak icin
3 1/2 oz(100 gr) yari-tatli cikolata (en azindan %70 kakaolu)
4 buyuk yumurta, cirpilmis
3 1/2 oz (100 gr) veya 1/2 kap ince cekilmis toz seker
1 tatli kasigi vanila ozutu
2 oz (55 gr) veya 1/2 kap cok amacli un
2 oz (55 gr) veya 1/2 kap cekilmis badem
1/2 tatli kasigi kabartma tozu
bir tutam tuz
2 oz( 55 gr) veya 1/2 kap kabuklari soyulmus, kavrulmus ve ince ince kiyilmis badem ici
ustunu dekore etmek icin pudra sekeri

Yapilisi:
1- Kucuk bir kaba kuru uzumleri koyup, uzerine portakal suyunu ekleyip 20 dakika kadar bekletin. 10 inceh(25 cmlik) bir alti cikabilen yuvarlak kek kalibini yagli kagit ile kaplayin ve yaglayin.

2- Kucuk bir kapta tereyagini ve kirilmis cikolatayi karistirarak eritin. Ocaktan alip kenara birakip ilimasini bekleyin.

3- Elektrikli mikserle yumurtalari, sekeri ve vanilyayi 3 dakika kadar kopurene kadar cirpin. Ilimis cikolata karisimini karistirarak ilave edin.

4- Kuru uzumler eger butun suyu cekmemisse kalan portakal suyunu suzun. Unu bir buyuk kaba eleyin. Ayni kaba cekilmis bademi, kabartma tozunu ve tuzu da eleyip, kuru uzumleri de ekleyin. Ardindan Portakal kabugu rendesini badem kiriklarini da ekleyip guzelce karistirin.

5- Kek kalibina kasik yardimi ile yerlestirip, uzerini duzeltin. 350 F(180C) de onceden isitilmis firinda 40 dakika kadar pisirin. Ortasina kurdan yerlestirip kekin yapismadigindan emin olunca firindan alin. Kek kalibinin icinde 10 dakika ilimaya birakin. Sonra tamamen kaliptan cikarip tel bir izgara uzerinde sogumaya birakin.

Servis yaparken arzuya bagli olarak uzerine pudra sekeri dokerek servis yapin...
Afiyet Olsun...

** Kekin tarifinin yanina soyle bir not dusmusum, "muhtesem bir kek, butun misafirlerime yapabilirim"...

22 Şubat 2009 Pazar

Gunlerin Icinden Oylesine Bir Gun


Aklimdan bir suru sey geciyor, bir dolu olay yasaniyor etrafimda. Bazen sanki cam bir fanusun icinden dunyaya bakiyormusum gibi geliyor. Ellerim calisiyor, bacaklarim yuruyor, ben gunluk yasama uygun hareketler yapiyorum ama sanki hic biri benim mahsulum degilmis gibi geliyor. Yapacak pek cok sey var, dogacak pek cok gun var ama benim gunum henuz dogmamis gibi geliyor.

Fotograf makinamdaki yemek fotograflarini yuklemeye calistigimda henuz yilbasindan fotograflar oldugunu gorup, sasiriyorum. Tariflerini unuttugum ya da nereden buldugumu hayatta hatirlayamayacagim nefis gorunen fotograflar buluyorum. Yine sasiriyorum...

Sanki icimde iki tane ben var. Birisi hareket ediyor, birisi de onu seyrediyor. Seyreden bazen uyaniyor ama digerinin yaptiklarina sasirmaktan oteye gidemiyor. Ikisini senkronize ettigim anda daha organize ve basarili olacagima inaniyorum ama bir motife ihtiyacim oldugu da kesin. Bakalim ne zaman ve kim ya da ne olacak bu motif? O zamana kadar biraz sallapati, biraz oylesine yasanacak hersey belli ki. Idare edin artik...

Tarifte bir sey yok,
Vok ta sirayla; ince dogranmis biftekleri, kabuklu bezelyeleri (turkcedeki adini bilmiyorum), portobella mantarlari (daha etliler, izgaraya ve bu tur yemeklere cok yakisiyorlar) az yag ve soya sosuyla pisiriyorum. En sonda hepsini yeniden vok'a atip o incecik kirmizi ama cok aci biberlerden birkac tane atip ceviriyorum. Servis yapacakken kavrulmamis fistiklarla servis yapmisim.. Henuz dumanlari tuterken cekmisim bu fotografi da.

Afiyetler olmus, size de olsun...

Not 1: Etleri pisirmeden birkac saat once misir nisastasi ve kirmizi sarap sirkesi (veya sadece kirmizi sarap) ile ovup, buzdolabinda birkac saat bekletiyorum. Yumusacik oluyorlar....

Not 2: Cin mutfagindan bir tarif yapmisim gibi dusunmeyin, kendimce uydurdugum seylerdir, hic bir iddiam yoktur...

10 Şubat 2009 Salı

Cubukta Kurabiyeler

Iki gun once davetli oldugumuz bir arkadasimizin oglunun dogumgunune bu kurabiyelerden yapmak istedim ama nasil yapilacagi konusunda en ufacik bir bilgim bile yoktu.

Bunlari cok yapan bir arkadasimdan yardim istedim ama yardim gecikince internette biraz arastirma yapinca yabanci sitelerde tarifler buldum. En merak ettigim ne tur cubuk kullanacagimdi. Cunku cocuklar yerken agizlarina batmamasi gerekiyor diye endiseleniyordum. Once aldigim bir grup cubuk firin isisina dayanikli olmadigi icin onlari bir cikolata yapiminda kullanmak uzere kaldirdim ve internette onerildigi uzere craft cubuklarindan alinca sorun kolayca cozulmus oldu. Turkiye'de su dondurmalarin cubuklari gibi cubuklar 100'lu, 200'lu paketlerde satiliyor. Bilmiyorum oralarda siz ne tur cubuklar kullaniyorsunuz su aralar.

Tarif de cok basarili oldu, uzerine ben hazir satilan icing aldim. Cunku daha onceki icing yapma denemelerimde butun mutfak ve benim ustum basim da icing olmustu. En iyisi paketi 1-2 dolara satilan icinglerden almak dedim ve o kadar iyi yapmisim ki. Piyasada satilan icingler iki dakika icinde donuyor ve siz de bu zaman icinde rahat rahat suslemenizi tamamlamis oluyorsunuz. Birkac saat icinde de tamamen sertlesiyor ve oylece kaliyor.

Partide kurabiyeleri benim yaptigim habersiz cocuklarin annelerine kosup 'anne bu kurabiyeler harika' demelerinden ve hepsinin partinin sonunda tukenmis olmasindan daha guzel bir odul olamazdi benim icin.

Fazla uzatmadan tarifi yazayim, bu olculerle yaklasik 30 tane kurabiye cikti.

Gerekenler soyle:
1 kap(cup) tereyag
3/4 kap toz seker
2 yumurta sarisi
1 tatli kasigi vanilya ozutu
2 1/4 kap un
1/4 tatli kasigi tuz

cubuklar
uzerini suslemek icin icing


Tereyagini ve sekeri mikserin orta hizinda kremsi bir hale gelene kadar cirpin.
Yumurta sarilarini ekleyip, her birinden sonra karistirmaya devam edin.
Vanilyayi ekleyip karistirin.
Daha sonra da unu ve tuzu ekleyin iyice karismalarini saglayin.
Kivamli bir hamur elde edince uzerini sararak buzdolabinda yarim saat kadar bekletin.
Daha sonra unlanmis bir yuzeye parcalar alip yuvarlayin ve istediginiz kaliplarla keserek sekiller elde edin.
Yuzeyden kaldirirken dikkatli olarak alin ve hemen cubuklari saplayarak yaglanmis tepsiye dizin.
350F derecede onceden isitilmis firinda uzerleri hafif pembelesene kadar pisirin.
Bir tel izgara uzerinde sogumalarini bekledikten sonra icing ve dilediginiz suslerle uzerini susleyin.
Birkac saat yerlerinden kaldirmayin ama daha sonra uzunca bir kavanozda cocuklarin ilgisini cekecek sekilde servis yapabilirsiniz..

Afiyet Olsun.