Kore Usulu Salatalikli-Naneli Tavuk


"Degisik bir seyler yapayim, bizimkilere ne iyi bir asci oldugumu gostereyim" derken, cok seveceklerini sandigim ve ozene bezene yaptigim seylerden ayip olmasin diye yediklerini fark ediyorum. Hic ummadigim, icinde acaip sebzelerin oldugu seyleri veya baharatli etleri cok begendiklerini gorup daha da sasiriyorum. Yillarca ayni evde yasamamis olsak ne zaman bu kadar farkli lezzetler gelistirdik diye sorgulayacagim ama demek ki benim Amerika hayatim beni cok degistirmis. Ben farkinda olmadan baska mutfaklara dalmisim, yeni damak tatlari gelistirmisim. Yine de onlarin da sevecegi ortak seyler buluyorum, en azindan aramak bile guzel. Cunku yiyecek birileri olduktan sonra pisirmek dunyanin en keyifli isi bana gore...


Asya mutfagindan cok da maceraci olmasin diye ararken buldugum Cooking Light dergisinin Nisan sayisindan bir yemek bu da. Sevildi, begenildi ama yine de ilk goruste bir 'salatalik ve tavuk mu, bir arada mi' sorusu sorulmadan edilemedi...


Gerekenler soyle;

Salataliklar Icin:
1 uzun ince salatalik, soyulmus, uzunlamasina ince ince dilimlenmis(2 1/2 kap civarinda)
1/4 tatli kasigi tuz
1/4 kap ince rendelenmis beyaz kuru sogan
2 yemek kasigi ince dogranmis nane (ben koymadim-yoktu)
1 yemek kasigi baharatli pirinc sirkesi
1 yemek kasigi bal
1 tatli kasigi koyu renk susam yagi
1/4 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 yesil aci biber, cekirdekleri cikarilmis, ince dogranmis (ben koymadim, malum cocuklar)

Tavuk Icin:

8 adet kemiksiz, derisi alinmis tavuk (gogus etiyle de harika olacagina eminim)
1/4 kap soya sosu
2 yemek kasigi koyu renk susam yagi
1 yemek kasigi soyulmus ve ince dogranmis zencefil
1 yemek kasigi bal
1/2 tatli kasigi taze cekilmis kara biber
3 adet sarmisak, ince dilimlenmis
Tavayi yaglamak icin cok az yag(varsa cooking spray)
1/4 kap ince dogranmis yesil sogan
4 tatli kasigi kavrulmus susam

Salatalik sosunu hazirlamak icin ince dilimlenmis salataliklari bir kevgire koyup uzerine tuz dokup 1 saat kadar dinlenmeye birakin. Bir havlu kagit uzerine alip suyunu iyice emdirin. Bir kapta salatalik sosu icin geri kalan tum malzemeler ile(aci yesil biber dahil) karistirip agzini kapatip dinlenmeye birakin.

Tavugu iki adet kalin strec film arasinda et dovme demiri ile dovup inceltin(ya da kasabiniza bunu dovdurerek alin). Soya sosu, susam yagi, zencefil, bal, karabiber ve sarmisagi bir kapta karistirip icine tavugu koyun ve agzini kapatip buzdolabinda yarim saat bekletin.

Ocak uzerinde tavugu pisirmek istiyorsaniz grill tavasini azicik yaglayin (yoksa mangalda da deneyebilirsiniz). Sosun icinde bekleyen tavuklari cikartip tavaya koyun, sosu atin. Tavuklarin her iki tarafini 6 sar dakika kadar pisirin.

Pisen tavuklari bir tabaga alip uzerine salatalik sosundan gezdirin, yesil soganlardan serpistirin ve en uste de susamlari gezdirip servis yapin.

Afiyet Olsun.

** Burada pek cok kullanilan bir yontem var etleri marine etmek icin. Agzi fermuarli naylon posetlere sos konulup etler de icine atiliyor ve fermuar kapatilip iyice sallandiktan sonra et buzdolabinda saklaniyor. Bilmiyorum belki Turkiye'de de vardir bu yontem ama kap kirletmeden en iyi sekilde sosun ete gecmesini saglayan bu yontemi kesinlikle tavsiye ederim.

Yorumlar

YILDIZNAF dedi ki…
Sevgili Hati,

Ne gelirsin ne gidersin acaba ne eylersin diye bir bakayim derken iyice cigrindan ciktigini gorup uyarma ihtiyaci duydum canim arkadasim. Bu Kore'liler salatalik ve tavukla baslar sonra olayi kopek yemeye kadar goturur biliyorsun. " Niye yiyorsunuz canim kopekleri? Ayip olmuyor mu biraz ? " dedim sakayla karisik bir tanesine, " Siz niye baliklari,tavuklari, inekleri yiyorsunuz, onlar cansiz mi?" diye cevabimi aldim !

Saka bir yana,

Ellerine saglik, tarif ve yemek cok lezzetli gorunuyor diyor, tum ailene sevgilerimi gonderiyorum...
sunrise dedi ki…
Sevgili Yildiznaf,

Valla dedigim gibi cok onemli misafirlerimle gezip tozuyorum biraz. O yuzden hic ugrayamadim, kusuruma bakma.
Bu Korelilerle hic et muhabbetine girmedim ben, neme lazim duymak istemedigim seyleri duyarim diye. Iyi de etmisim bak!
Benim tarif tamamen Amerikan uyarlamasi, gonlun rahat olsun arkadasim...
Bizden de sana kucak dolusu sevgiler..
NiNo dedi ki…
Marineyi bende torbada yapıyorum ama daha öncesinde kasede yapıp kuruyan yerlerıyle kafayı yıyordum,ama torbada hem kuruma olmuyor hemde pratık oluyor.Bu tarifi aslında basta acaba diye okudum ama sonra hosuma gitti :)denemek lazım.Ellerine saglık.
Cocukla Cocuk dedi ki…
uzakdoğu mutfağını ben de çok seviyorum...eminim çok lezzetlidir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket