Cevizli Brioches (briyos)


Sevgili Fas'li arkadasim Fatima vermisti bu tarifi bana ve onun yapisini seyrederken bile agzim sulanmisti. Onlarin evinde hemen hemen her hafta sonu yapilirmis bu corekler. Daha sonra ben de denedim, gercekten harika oldular.

Gecen gun dislerinden ameliyat olan ogluma yumusak birseyler pisireyim derken, yeniden aklima geldi bu tarif. Bende var olan baska bir tarifle karistirip uzum de ekledim. Firindan cikar cikmaz sogumasini beklemek zorunda olan oglum ilk etapta bes tane yiyerek iyi bir secim yaptigimi bana ispatlamis oldu.


Gerekenler Soyle;

- 5 kap un
- 2 tatli kasigi toz maya
- 1 yumurta
- 1 yumurta akı
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 100 g margarin
- 1/2 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
- 1 su bardağı kuru üzüm

üzeri icin; yumurta sarısı

Ilik sut ve bir yemek kasigi toz seker ile mayayi kabartin. Buyukce bir kapta un ile karistirin. 1 yumurta, 1 yumurta akı, kalan toz şeker, tuz, terayagini ekleyip iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle kapatıp oda sıcaklığında 20-25 dakika dinlendirin. Ceviz ve kuru üzümü ilave edip tekrar yoğurun(benim kullandigim unla biraz sert bir hamur oldugu icin biraz daha sut ilave ettim, daha fazla yag eklemek yerine).


Hamur iki katina kabarinca hamurdan cevizden biraz buyuk parcalar koparip, yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizin. Her bir topun ortasına parmağınızla bastırıp çukur oluşturun ve bu çukura fındık büyüklüğünde yuvarlanmış bir minik hamur parçası yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 30 dakika daha dinlendirin ve 375F(180C)'de 15-20 dakika pişirin.

**Fatima'nin tarifine uymak isterseniz pisirmeden once yumurta sarisi surmek yerine hicbirsey surmeden firinda pisirip cikmasina bes dakika kala tozsekerli su surup tekrar firina vererek de pisirebilirsiniz. Arasina, yag ya da kaymak surerek yenebilirmis. Buzdolabinda uzun sure saklayabilecegimi soylemisti arkadasim ama bize kismet olmadi saklamak...

* Mayayi kabartmak demek, ilik sutu, mayayi ve tozsekeri bir bardaga koyup oda sicakliginda bekleyip mayanin aktif hale gelmesini gormek demek . Bu durumda mayanin bardaktan tasacak gibi kabarmasini bekliyoruz.

Yorumlar

mamagonekrazi dedi ki…
Haticecim,

Mayayi kabartmak ne demek? Ben bu tarifi cok begendim, yalniz acaba kuru uzum koymasak tadi nasil olur onun yerine blurberry falan koysak yakisirmi dersin? sevgiler, alev
YILDIZNAF dedi ki…
Seni de, pisirdiklerini de yerim ben!

Canim Arkadasim,

Sen de bizim canimizi cektiriyorsun ama !

Keske yakin olsak da sabaha kahveye gelsem simdi.

Soz Dost'da bulusuyoruz tamam mi....
sunrise dedi ki…
Mayayi kabartmak demek, ilik sutu, mayayi ve tozsekeri bir bardaga koyup oda sicakliginda bekleyip mayanin aktif hale gelmesini beklemek demek Alevcigim. Bu durumda mayanin bardaktan tasacak gibi kabarmasini bekliyoruz.

Uzum koymasan da olur, hatta oyle belki daha iyi olur eger uzum ceviz filan sevmiyorsaniz. Ama blueberry deneme bence. Cunku onlar kuru olmayan malzemeler, coregi sulandirabilir...Sade daha lezzetli olacagina eminim.
sunrise dedi ki…
Kahve bahane, ben gelecek yaz kesin Dost isini yapacagim. Sozunu unutma Yildiznaf...
Aybike Ceylan dedi ki…
Hatice'cigim,
Ellerine saglik, cok guzel bir tarifmis, sadece kati yaga takildim, onun yerine zeytinyagi kullansam olur herhalde degil mi? Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta sonu diliyorum.
sunrise dedi ki…
valla ben tarifte ne yazarsa onu yaparim. zeytinyagi ile denemedim aybikecigim. sen bir dene bana da haber ver olmazsa...
yoncaa dedi ki…
ay galiba ben de katı yağla yapamam.. Benim Bey yemez :))))
ama nasıl güzel birşey gibi duruyor, keşke yapabilsem....
sunrise dedi ki…
Yaparsin hayatim, cok kolay. Ayrica o Beyini de sevsinler yani..
Bizim Bey de yemiyor ama burada zeytinyagindan yapilan kati yaglar var, ben cok sikisirsam onlari kullaniyorum...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket