Kayıtlar

Şubat, 2008 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Mabo Tofu

Resim
Tofu bizim ulkemizde pek bilinen bir yiyecek degil ama Orta Asya'da ozellikle de Cin'de bir hayli sevilen, yenen bir yiyecek. Soya sutunun fermente edilerek peynire benzeyen bir hal almasindan sonra preslenerek tofuya donusturulmesi aslinda. Nedense filmlerde filan o kadar kotu tanitiyorlar ki sanki cok lezzetsiz bir sey yiyormussunuz gibi geliyor ama aslinda o kadar faydali bir besin ki.. Pek buyuk bir tadi yok, kokusu var sadece. Cok az alori iceriyor ama buna karsilik demir cok fazla icinde. Ozellikle kadinlar icin cok faydali. Tabii bir de hic kolesterol icermiyor. Yararlari saymakla bitmeyecek bu garip yiyecegi belki Turkiyede bulup yapamazsiniz ama bir gun olur da karsiniza gelirse 'nasil pisirecegim ben bunu' diye dusunmeyin diye benim cok ama cok sevdigim bir Taiwan'li arkadasimin bana ogrettigi sekilde yaptigim tofu tarifini yazacagim. Gerekenler soyle; Birkac dis sarmisak, ince kiyilmis 1 tatli kasigi taze zencefil, ince kiyilmis 200 gr kiyma 4-5 yesil sogan, c…

Ananasli Havuclu Kek

Resim
Bir Amerikali arkadasimin evinde yemistim bu keki (evet Amerikalilardan da yemek yapabilenleri var). Bayilarak tarifi almistim ve sanirim o gundur bugundur de sikca yapiyorum ama tarifi buraya eklemeyi ihmal etmisim nedense. O kadar cok sevilen, herkes tarafindan tarifi istenilen bu kek o kadar kocaman ve lezzetli ki bu hafta sonu yeniden yapinca ekleyivereyim dedim. Malum karli hava bizi eve mahkum ettikce durmadan pisirip yiyoruz. Hakkimizda hayirlisi...


Gerekenler soyle;
2 1/2 kap un
2 tsp kabartma tozu
1/4 tsp tuz
2 tsp ogutulmus tarcin
1 1/2 kap(uc cubuk) tereyag, erimemis, oda sicakliginda
3 yumurta
2 tsp vanilya esansi
1 kap kahverengi seker
1 kap tozseker
1/2 kap ananas konservesi, kup seklinde dogranmis
1 kap kuru uzum
1 kap cevizici, dovulmus
3 kap havuc, rendelenmis

Firininizi 350 F da isitin.
Kuru olan butun malzemeyi buyuk bir kabin icinde karistirin.
Tereyagini birer birer eklediginiz yumurtalar ile mikser yardimi ile cirpin, icine vanilya esansini ekleyin.
Yumurtali karisimi kuru karis…

Ahududulu Cikolatali Toplar

Resim
Daha once yazacagimi soyledigim Sevgililer Gunu tatlisi bu Ahududulu Cikolata Toplari idi. Daha once tarifi Pastaci' Burcu'dan almistim ama bir turlu evde artik kakaolu kek olmadigi icin deneme firsatim olmamisti. Tarifin orjinaline buradan bakabilirsiniz ama ben yine de benim yaptigim sekliyle yazayim istedim. Gerekli malzemeler; Yaklaşık 400-500 gr hazır çikolatalı kek (artan kekler olabilir) 1 su bardağı sıvı krema 200 gr dondurulmuş ahududu(rasberry) 250 gr bitter çikolata 1 çorba kaşığı çikolatalı fındık kreması (nutella yani) Kekleri büyükçe bir kabın içerisine ufalayin, uzerine nutellayi ve kremayı ilave edin. Yumuşak bir kıvam elde edinceye kadar karıştırin. Eğer kek yumuşamazsa azar azar sıvı krema ilavesi yapabilirsiniz. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parcalar alin, duzelterek acmaya calisin ve ortasina bir adet ahududu koyun ve yuvarlayarak köfte gibi kapatin. Ahududu gözükmeyecek şekilde topun içerisinde kalmasi gerekiyor. Hazırlanan topları 1-2 saat buzdolabında…

Kotu Niyete Biraz Tatil

Dun birisi bir yorum birakmis bir yemegime. Az daha yayinlayacaktim ama once profiline bakmak geldi icimden. O anda bir virus yazisi sardi her yanimi. Nasil kapatip da hemen virus koruma programini calistiracagimi bilemedim, bir yandan da kalbimin carpintisini bastirmaya calisarak.
Anladigim kadariyla eger yayinlasaydim blogum cokecekti ve bugune kadar yazdigim hersey bir anda pufff diye yok olup gidecekti.
Bir yili geckin suredir tam 154 post yapmisim. Kendi elimle emegimle 154 tane yazi yazmisim. Cogu kendime ait yemek tarifleri. Tabi baska bir yerde daha var bu tarifler ama buradaki gibi topluca degil ve de blogumun bir back-up'i yok. Sanirim bunun cok iyi bilincinde hacker'ler ve durmadan virus gonderiyorlar.
Anlamadigim su, neden?
Ne olacak yani benim blogum cokunce? Kim ne kazanacak? Bundan faydalanan birileri mi var? Benim bunca zamanlik emegimin bir anda gittigini ve oturup hungur hungur agladigimi hisseden hacker evinde oturup 'muhahahaaa' diye gulecek mi?

Kimdir b…

Bruksel Lahanasi

Resim
Bruksel lahanasi bizim evde cok seviliyor. Tabii birkac yil once gelistirdigim bu pisirme metodu sayesinde. Yoksa sanirim o hafif kekremsi tadi ve kokusu yuzunden biraz zor girerdi bizim mutfaga da ama bu yontem butun olumsuz yanlarini silip bu sebzenin; vitaminini ve tum antioksidan yanini almamizi sagliyor.

Hafifce buharda pisiriyorum ben once Bruksel lahanalarini. Suda haslamiyorum, ezilmelerini ve vitaminlerini kaybetmelerini istemiyorum cunku.
Sonra bir kucuk kapta zeytinyagini isitiyorum ve icine ince kiyilmis sarmisaklari atiyorum. Azicik cevirdikten sonra bruksel lahanalarini atiyorum. Karistirarak cok az pisirip, altini kapatiyorum ocagin ve icine dovulmus ceviz ici serpistirip servis yapiyorum. Harika bir yan yemek oluyor, ozellikle etlerin yanina ve her yiyen 'aman tanrim bruksel lahanasini sever olacagim bu sayede' diyor.





Bazen marketlerde bu sekilde satildiklarini goruyorum, cok garip gorunuyor aslinda. Ama nasil yetistiklerini bilmek acisindan hos olur diye Wikipedi…

Sevgililer Gunu Menusu

Resim
Sevgililer Gunu'nde dordumuz icin bir sofra hazirladim. Sevdigim, ugurlarina omrumu verecegim, gozlerindeki tek bir yas icin bile yuregimin parca parca ayrildigi bu uc kisi benim 'sevgili' listemdi tabii ki. Benden ne iyi hediye cikar? Tabii ki ozenle yapilmis, hepsinin ayri ayri sevecegi seylerden olusan bir menu. Ben de aynen oyle yaptim.


Tabii sonradan komsumuzun alti aylik minik kizi da katildi soframiza ama zaten oyle bir sus bebegi gibi ki, su minyatur mumlarin arasinda kaybolup gitti.

Kereviyeli patatesler Miss Cilek'ten. Sanirim Sofra dergisinde yayinlanmis, orijinali yogurtla ikram edilmis ama ben kolay yenilsin diye boyle sunmayi tercih ettim. Herkesin kolaylikla yedigi, harika bir patates oldu.





Kuzu pirzolayi Fransiz usulu pisirdim. Bir gece onceden zeytinyagi ve kekik ile marine edip, ertesi gun firinda pisirdim. "Pirzolayi yiyen var yemeyen var" dediginizi duyar gibiyim ama biz de o uc-dort senede bir yiyebilen gruptan oldugumuz icin fotografini koy…

Be my Valentine

Resim
Buradaki adete bayiliyorum, illa ki bir sevgiliniz olmasi gerekmiyor sevgililer gununu kutlamaniz icin. Anneniz, anneanneniz, babaniz, kardesiniz, en yakin arkadasiniz ve hatta ogretmeninizin bile Sevgililer Gunu'nu kutlayabiliyorsunuz. "Benim sekerim ol", "kucakla beni", "tatli kekim" yazili sekerler, cikolatalar verebiliyorsunuz ve kimse de bunun icin size garip garip bakmiyor. Elbette bunun sadece bir gun yapilmasini hic ama hic uygun bulmuyorum. Gostermelik sevgilere de karsiyim. Bugun kalbimi kirip yarin elinde cicekler gelecek bir sevgiliye de kapim kapali ama yine de benim de sevdigim pek cok kisi oldugu icin icim rahat, kalbim dopdolu. Sizin de gonlunuzden sevginin eksik olmamasi dilegimle...

Kestaneli Corba Ictiniz mi hic?

Resim
Sanirim bundan uc sene kadar onceydi, 'ben degisik corba tarifleri bilmiyorum' diye sizlandigimda Asli bana birkac tarif gondermisti. Kestaneli corba da bunlarin basindaydi. Onceleri nasil olur ki kestane acaba corbanin icinde desem de denedigimde, butun onyargilarimi bir kenara birakip nasil oldu da daha once dusunemedim diye hayiflandim. Siz de deneyin -eger simdiye kadar icmediyseniz- ne dedigimi anlayacaksiniz... Gerekenler; 10 adet mantar, kucuk kupler halinde dogranmis 10 adet kestane 1 adet havuc 2 su bardagi sut ya da krema 2 su bardagi su 1 yemek kasigi un yarim demet maydanoz, ince kiyilmis 2 yemek kasigi tereyag tuz karabiber kirmizi biber(istege bagli) Kestanelerin kabuklarini soyup, her birini 8-10 parcaya bolun. Unu tereyaginda kavurun, ustune sut(veya krema) ile suyu ilave edip hafifce karistirip topaklanmamasina dikkat edin. Kaynayinca icine cok minik kupler halinde dogranmis(veya rendelenmis) havucu, mantar ve kestaneleri ilave edip kisik ateste 15 dakika kadar pisirin. Tuzun…

Hazir Yufka Mantisi

Resim
Simdilerde kapanan bir sitede gormustum bu tarifi. Oklava ile acilan hamur islerinde pek basarili olamadigim icin(daha dogrusu usendigim icin) hazir yufka ila yapilan bu tarifi hic dusunmeden denedim. Sonuc, "Aman Tanrim!"...


Zaten biz Turklerin sarmisakli yogurtla yapilan her turlu yiyecege buyuk bir zaafi var ama bu tarif aklimizi basimizdan aldi resmen. Cok ama cok kolay bir tarif, ustelik de yapip pisirmeden buzlukta saklayacak olursaniz da elinizin altinda cok buyuk bir hazine seklinde dayanabiliyorlar. Hiz cozulmelerini beklemeden uzerlerine firca ile siviyag surup hemen pisirin bu durumda.
Sicacik, hic bekletmeden yemenizi oneririm...

Gerekenler;

3 tane yufka
250 gr orta yagli kıyma
1 adet buyukce kuru soğan
tuz, karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ayran(ben az sulandirilmis yogurt kullandim)
Üzerine;
sarmisaklı yoğurt,
tereyağında kızdırılmış domates sosu
Nane, pulbiber(arzuya bagli)


Soğanı ince dograyip kıyma, soğan, tuz ve karabiberi karıştırın.
Yufkaları ortadan ikiye…

Rasberry Muffins

Resim
Aslinda pek cok cesidini denedigim bir muffin tarifi bu. Elimde blueberry, rasberry, cranberry vs ne varsa hepsiyle de deniyorum. Harika oluyorlar. Bu kez bir de sirin silikon muffin kaliplarimi kullandim, daha da albenili oldular.


Tarif, Easy-To-Make Great Home Bakes adli kitaptan. Ben iki kalibi da kullanabilmek icin tarifi iki olcuye cikardim ama buraya orjinal tarifi yaziyorum. Not olarak eklemeliyim ki, silikon ve normal kaliplar arasinda ne fark var diye dusunurken; silikon kaliplarla pisenler daha cok havali oldular. Yani iclerinde daha cok hava vardi ve daha pof pof duruyorlardi. Digerleri daha katimsi idi. Boylelikle deneyimizi de gerceklestirmis olduk.


Tarif icin gerekenler;
1 1/4 kap un
1/3 kap tozseker
2 tatli kasigi kabartma tozu
1/4 tatli kasigi tuz
2 yumurta
4 yemek kasigi tereyag, erimis
3/4 kap sut
1 tatli kasigi vanilya ozutu
1 tatli kasigi limon kabugu rendesi
1 kap ahududu (veya likapa)

Firini 400F(200C) isitin.
12 tane muffin kalibini veya kagit kalibi yaglayin.
Buyukce bir kap…

Rasberry Muffins

Resim
Bugunlerde elim hic uzanmiyor tarif yazmaya ama bu demek degil ki, "mutfakta baska biri var". Tabii ki benden baskasi yok. Yemek yapiyorum ama tarif yazamiyorum. Nedenini ben de bilmiyorum; tembellik, yorgunluk, sikkinlik, sakinlik belki bezginlik ama duzelecek elbet. Hafta sonuna dogru bu muffinlerin tarifini yazacagim ama simdilik guzel olduguna inandigim fotagraflarla basbasa birakiyorum sizi..
Iyi hafta sonlari...

Year Of Rat

Resim
Blogumun logosunu degistirmeme neden olan gun geldi, catti. Herkese saglikli, mutlu bir yil diliyorum.. Bakalim minik fare bize neler getirecek bu yil?

Happy Mardi Gras

Resim
Fransizca "Fat Tuesday" anlamina gelen bu sozcuk, bircok ulkede karnaval, eglence ve bazen de sinirini asan bir cilginlik haline donusuyor. Bildiginiz Rio karnavalinin da Brezilya'da kutlanan sekli oldugunu soylersem belki Mardi Gras hakkinda biraz bilgi vermis olacagim...

Bu yil aslen New Orleans'li olan cok yakin dostlarimizin evine Mardi Gras davetine katilmaya gittik. New Orleans da Fransiz etkisinden nasibini alan yerlerden biri oldugu icin Amerika'da, oldukca senlikle kutlaniyor. Katrina tahribati sirasinda bu kutlamalara ara verilmisti ama simdi tam gaz yine devam ediliyor.


Biz daha onceden Texas'ta yasarken defalarca New Orleans'a ve hatta bircok Mardi Gras'ya katilma sansimiz olmustu ama boyle evde, ozel yiyeceklerle ve ozel dekorasyonla kutlama sansimiz hic olmamisti; herhalde bundan sonra da kolay kolay olacak birsey degil. Cunku ev sahibi cok iyi bir asci ve ayni zamanda catering sirketi sahibi olmasina ragmen bu davette cok ama cok yoruldu…

Celeriac

Resim
Kendisini kesfettigimde Amerika kitasini yeniden kesfetmis gibi oldum.

Cunku ben Amerikalilarin kereviz yemedigine kanaat getirmis, sadece saplarini sevdiklerine ve kokunu kaldirip attiklarina iyice inanmisken bir kitapta bizim bildigimiz ve yedigimiz kerevizin tamamen baska bir adla tanindigini ve aslinda bu iki kerevizin de iki ayri bitki oldugunu anlamis oldum.

Kereviz adiyla tanidigimiz Apiaceae adinda bir bitki imis ve iki yan urunu varmis ki bunlardan biri bizim bildigimiz ve ingilizcesini de kereviz adiyla tercume ettigimiz Celeriac, digeri ise sadece saplari ve yapraklari yenen ve piyasada bol miktarda bulunan ama bizim ulkemizde pek rastlamadigimiz Celery imis.


Oyle bir sevindim ki sekiz yildir ozlemle arandigim bitkiyi Whole Foods Market'de de gorunce. Fiyatina bile bakmadan hemen yuklendim eve geldim ve ben ulkemden ayrildiktan sonra bir suru degisik sekillerde pisirilmeye baslanan kerevizi ben de pek merak ettigim sekilde portakal suyu ile pisirdim.

Bunun icin;
Bir adet ku…