28 Şubat 2008 Perşembe

Mabo Tofu


Tofu bizim ulkemizde pek bilinen bir yiyecek degil ama Orta Asya'da ozellikle de Cin'de bir hayli sevilen, yenen bir yiyecek. Soya sutunun fermente edilerek peynire benzeyen bir hal almasindan sonra preslenerek tofuya donusturulmesi aslinda. Nedense filmlerde filan o kadar kotu tanitiyorlar ki sanki cok lezzetsiz bir sey yiyormussunuz gibi geliyor ama aslinda o kadar faydali bir besin ki..
Pek buyuk bir tadi yok, kokusu var sadece. Cok az alori iceriyor ama buna karsilik demir cok fazla icinde. Ozellikle kadinlar icin cok faydali. Tabii bir de hic kolesterol icermiyor. Yararlari saymakla bitmeyecek bu garip yiyecegi belki Turkiyede bulup yapamazsiniz ama bir gun olur da karsiniza gelirse 'nasil pisirecegim ben bunu' diye dusunmeyin diye benim cok ama cok sevdigim bir Taiwan'li arkadasimin bana ogrettigi sekilde yaptigim tofu tarifini yazacagim.
Gerekenler soyle;
Birkac dis sarmisak, ince kiyilmis
1 tatli kasigi taze zencefil, ince kiyilmis
200 gr kiyma
4-5 yesil sogan, cok ince kiyilmis
1 Yemek kasigi cooking wine (herhalde cok iyi olmayan bir cesit sarap da kullanilabilir)
Bir paket SILK TOFU
2 yemek kasigi broad bean paste (bunun yerine aci biber salcasi kullanilabilir veya acili ezme, tadi cok benziyor)
1 yemek kasigi seker
1 tatli kasigi soya sosu
1 yemek kasigi misir nisastasi
Szechuan Pepper Powder (bu cok ozel bir biber ama yoksa taze cekilmis karabiber de kullanabilirsiniz)
Tofulari kucuk kupler halinde dograyin.
Vok'a su koyup kaynatin ve icine bir yemek kasigi tuz ekledikten sonra tofulari icine atin(ocagin alti en yuksek ayarda acik olmali hala).
Tofulari birkac saniye suyun icinde bekletip, cikarin. Sularinin suzulmesi icin bir yere alin.
Suyu dokup, vok'a bir yemek kasigi sivi yag koyup kiymayi icine atin.
Kiymayi azicik cevirdikten sonra icine kiyilmis zencefil ve sarmisaklari atin.
Broad bean paste, sarabi, sekeri ve soya sosunu birer birer ekleyin kiymanin icine. Yarim su bardagi da su ekleyip orta hararette 20 dakika kadar pisirin.
Kucuk bir kasede nisastayi suyla ezin ve etin icine ekleyin.
Daha sonra tofuyu da ekleyip, ocagin altini kapatin.
Tofunuzu servis tabagina alip uzerine Szechuan biberini ekleyin ve ince kiyilmis yesil sogan serpistirerek servis yapin..
Not: Sonucta eger hic bir malzemeyi bulamaz ve elinizde sadece tofu varsa, kiyma ile bu sekilde pisirip salcali filan bir aci yapip uzerine dokebilirsiniz. Tabii Mabo Tofu olmayacak bu ama Turk lezzetine belki daha uygun bir yemek olacagi icin cok itirazla karsilasmazsiniz. Zamanla herkesin sevecegi, benimse boyle aklima gelip gelip de yapip bayila bayila yedigim bir yiyecek. Degisiklik sevenler icin ideal dogrusu.

5 yorum:

YILDIZNAF dedi ki...

Ben bu tofu olayini denedim ama beceremedim ama senin bu nefis aciklamalarindan sonra tekrar deneyecegim. Sevgilerimle...

sunrise dedi ki...

Sevgili Yildiznaf,
Kesinlikle bir de boyle dene, bayilacagindan eminim. Hatta gercek malzemelerle enfes oluyor ama oncelikle eldekilerle dene.

Sevgiler

sunrise dedi ki...

Yurtdisi egitim,
Yurt disinda cok var ama sizin nerede oldugunuzu bilemedigim icin birsey diyemedim simdi..

GULTEINEN ENKELINI dedi ki...

oh beaa!!
her rafta gordugum tofuyla naapilcaani simdi oorendim...
agzina saglik dogan gunes cigim...

sunrise dedi ki...

Aman efendim bir yardimimiz olduysa ne mutlu sayin Enkelini...