Yine Domates Zamani


"Aralarindaki fark ne?" diye sordum pazarci teyzeye. Pazarci dediysem burada ciftcilerin kendi urunlerini getirerek sattiklari Farmer's Market denilen yerde her hafta gidip de sepet sepet fasulye ve domates alarak kendisini hayretlere bogdugum tatli mi tatli bir kadin bu. Ondeki iki domatesi isaret ederek sordum bu soruyu. Aralarinda bir hayli fiyat farki var, hatta sol arkadakini ben pek sevmiyorum, kendisi Roma Domatesi olarak taniniyor ama ben neden onun daha pahaliya satildigini anlamis degilim. Cunku bana gore en ondeki daha tatli ve daha sulu oldugu icin daha degerli olmali.
Ama satici kadinin anlattigina gore Roma domatesi denilen uzun olani daha etliymis, digeri de daha suluymus(hakliymisim!). Sos yaparak saklamak isteyenler kendileri bilirmis neyi kullanmak istediklerini. Ama yasli kadinlar uzun olanlara daha ragbet edermis, cunku daha etli olandan yapilan makarna sosu vb gibi seylerin daha lezzetli oldugunu dusunurlermis. Derken tam da o anda yanimiza yasli Italyan kokenli bir teyze geliyor ve hemen satici kadinin goruslerini dogruluyor. Kocaman bir sepet ayirttiriyor kendine, donuste alacakmis.
Bense iki domatesi de arkamda birakmaya dayanamiyorum. Yillarca domates ozlemiyle yasamis biri olarak her ikisinden de koca birer sepet aliyorum, eve geliyorum. O gunu takip eden 3 gun boyunca temizleyip, rendeleyip, kaynatip, siseleyecegimi dusunmuyorum bile. Kisin lezzetli, ev yapimi domates soslari yiyecegimizin sevinciyle sevine sevine terkediyorum domates alanini...
* Sagdaki domates benim bahcemden, turunu unuttum ama hepsinin icinde en lezzetlisi tabii ki oydu :)

Yorumlar

Aybike Ceylan dedi ki…
Ellerine saglik Hatice'cigim, Eminim cok leziz olmustur, annem gelsin biz de birseyler hazirlayacagiz bakalim:)
Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler...
sunrise dedi ki…
Ne zaman geliyor annen Aybikecigim? Domatesleri kacirirsa sirada balkabaklari var.
Sizlere de guzel bir hafta sonu diliyoruz.
Sevgilerimizle...
Sanem dedi ki…
Ben rendelemiyorum Hatice, direk dogruyorum kabuklarini soyup, sonra da kavanozlayi. Bir de direk dograyip ziplock posetlere attigim var. Buraya gelmedne once hic boyle hazirliklar yapmazdim kis icin, biber dogruycam bu haftasonu, patlicanla ugrasmamaya karar verdim, bir de tursu olayim var :)

Sevgiler
Sanem
yoncaa dedi ki…
Ben bile yaptım burada.Her yerde yapılıyor hiç merak etmesin arkadaşların. Amerika- Türkiye farketmiyor. Bu türk alışkanlığı.
Pazara gidildi, Ayaş domatesleri alındı ve menemen harçları yapıldı,biberle kavrulup, kavanozlara kondu.Hatta inanmayacaksın ama patlıcan bile dilimlendi, ipe dizildi ve kurutuldu, tüm bunlar bir Viyana-İstanbul seyahati arasında Ankara'ya kısacık uğramışken oldu :))))
sunrise dedi ki…
Sanemcigim,

Hala devam ediyorum su domates isine. Dondurmaya girismedim, cunku gecen seneden tadlarini pek sevmemistim ama epey bir biber isiyle de ugrastik. Umarim bitti. Pazarci teyze 'bu hafta son, baska domates yok tarlada' dedi. Demek ki bitti hakkaten. Yoksa biz bu hizla daha yapar dururduk valla.
Sana da kolay gelsin, kisin ne guzel yiyecegiz ama degil mi?
sunrise dedi ki…
Aman da benim kardesim kimin kardesiymis...
Tabii yapar iki arada bir derede, bize de bu yakisir degil mi ama?
Kariyer de yaparim, konserve de..:))

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket