Classic Walnut Boule*

*Klasik Cevizli Yuvarlak Ekmek
Daha once Matthieu Kohlmeyer ve sirketi La Tourangelle'den bahsetmistim. Ceviz yagi fabrikalari kurduklarini ve basindan gecen tum kotu deneyime ragmen yilmadan ceviz yagi fabrikasi kurma calismalarinindan da soyle bir bahsetmistim sanirim.

Bugunlerde 'basina cok is gelme-hayattan yilma-butun yapmak istediklerini artik umursamama' durumu nedeniyle boyle hayat hikayelerini okumaya ihtiyacim oldugunu dusunup, okudugum dergiye yeniden gidince verdigi tariflerden birini daha denedigimi ama tarifi paylasmadigimi hatirladim.

Turkiye'deyken en sevdigim ekmek, cevizli ekmekti. Haftada bir gidip kocaman cevizli ekmeklerden alir ve hafta ici her sabah birer dilim yerdik. Kokusu, gorusundeki asalet, kesildiginde icinde gorunen cevizicleri beni her zaman cok etkilemistir. O yuzden bu tarifi gordugumde de hemen o anlara dogru yollandim ve denedigimde de hic de haksiz olmadigimi anladim. Harika bir ekmek, harika bir tat...

Gerekenler soyle;
3 yemek kasigi tozseker
1 paket toz maya(yaklasik 2 1/4 tatli kasigi)
1 kap ilik su
1 yemek kasigi kavrulmus ceviz yagi
Yaklasik 2 1/4 kap ekmek unu
1 kap bugday unu
1 1/2 tatli kasigi tuz
1/2 kap iri cekilmis ceviz ici
2 yemek kasigi misir unu
1 yemek kasigi yagsiz sut
1 buyuk yumurtanin beyazi
Kalibi yaglamak icin ekstra yag

Buyukce bir kabin icinde mayayi, tozseker ile bir kap ilik su ile cozundurun. 5 dakika bekletin.

Kaba 2 kap kadar ekmek ununu, bugday ununu ve tuzu ekleyip yumusak bir hamur elde edin.

Hafifce unlanmis bir yuzeye hamuru alip, 5 dakika kadar hamur elastik ve puruzsuz bir hal alana kadar yogurun. Kalan ekmek ununu birer kasik, birer kasik ekleyin ki ele yapisan bir hamur olmasin.

Azicik yagladiginiz bir kaba alip hamuru, uzerine de yaglanmis bir strech gecirip; uzerini orterek, ilik bir yerde bir saat kadar veya hamur iki katina cikana kadar kabarmasini saglayin.

Hamurun yeterince kabarip kabarmadigini anlamak icin iki parmaginizi hamura bastirin. Eger parmaginizin izi kaliyorsa hamur yeterince kabarmis demektir.

Hamuru yogurun ve icine cevizicini ekleyip, yuvarlak bir sekil verin.

Unlanmis bir kaba koydugunuz hamurun uzerine misir ununu serpistirin ve uzerini kapatip, ilik bir yerde bir saat kadar daha, iki kati buyukluge cikana kadar kabarmaya birakin.

Firini 350F (yaklasik 150C) de isitin.

Hamurun uzerini acin.

Bir kucuk kapta karistirdiginiz sut ve yumurta beyazini hamurun uzerine surun.

Hamurun uzerine keskin bir bicak yardimi ile capraz kesikler atin.

350F da 30 dakika kadar ekmegin alti kahverengilesene ve ekmege vuruldugunda tok bir ses cikarana kadar pisirin (bunu anlamak tamamen sizin sezgilerinize kalmis bir sey :) ).

Tel izgara uzerinde sogumasini bekleyip servis yapin.
Afiyet Olsun..

Yorumlar

Cocukla Cocuk dedi ki…
ev yapımı ekmek gibisi var mı ustelik cevizli...eline sağlık
Moonish (moonsun) dedi ki…
Sevgili SunRise :)) Ellerine saglik, cevizli ekmek, annem de cok severdi bu ekmegi :)) Mis gibi kokusu, icindeki cevizler, nefis gercekten :)) Tabii bunu kendi ellerinle yapabilmek gercekten en guzeli :)) Afiyet olsun :)) Kocaman sevgi ve selamlarimi gonderiyorum :))
YILDIZNAF dedi ki…
Sunrise hic denemedim iyi mi, hemen gidip kendime bir cevizli ekmek alyorum.!

Yapmak mi, o maharetli hanimlara ozgu birsey :)
sunrise dedi ki…
Degil mi ama Cocuklacocuk. Yasasin ceviz!
sunrise dedi ki…
Vaktin olunca yapiyorsun Moonsun. Yoksa benim de aklimdan bile gecmezdi evde ekmek yapacagim.Sana da sevgiler, selamlar olsun bizden..
sunrise dedi ki…
Sasirdim Yildiznaf.
Valla benim en sevdigim ekmektir, hatta pek ekmek yemedigim icin tek sevdigim ekmektir diyebilirim. Beceriklilikten degil, simdi vakit bollugundan yapabiliyorum.
Sevgiler
Adsız dedi ki…
oldukça lezzetli ve sağlıklı...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket