Haddock Hocus Pocus

Balik mevsimi gelmis, bol bol balik yemek lazim degil mi? Turkiyedeki baliklar buradaki baliklarla karsilastirilinca bir suru anlasmazlik cikiyor ortaya ne yazik ki. Daha once de cok deginmistim bu konuya sanirim ama Amerikalilar kesinlikle kucuk balik yemiyor. Yok da zaten. Biz yine Turk restoranlara ve marketlere gittigimizde hamsi ve diger miniklere olan hevesimizi biraz olsun gidererek donuyoruz ama evlerde yine o buyuk baliklarla basbasayiz.

Tabii bunun bir suru yarari da var. Oncelikle cok cesitli balik oldugunu soylemeliyim. Hem de hemen her mevsim taze balik bulunuyor. Cunku her tarafinda farkli bir okyanus iklimi oldugundan, taze cikan hemen dagiliyor ulkeye. Ben de bu cesitlilik arasinda en cok sevdiklerimizi bulmaya calisiyorum.

Haddock, orta buyuklukte, etli bir balik. Kuzey Atlantik'te cogunlukla yetisiyormus. Hani su Ingilizlerin "fish and chips" tanimindaki balik buymus. Yani en cok bununla yapiyorlarmis. Bize de oralardan geliyor sanirim. Bir deneyeyim dedim, tarif de uzerindeydi balik kutusunun.

Sanirim siz de orta boy bir balikla bu tarifi deneyebilirsiniz. Her zamanki bugulama, izgara ve kizartma isinden sikilanlardansaniz, kesinlikle denemenizi oneririm. Mantar harika bir lezzet veriyor baliga. Buyuk baliklardaki o sikici ve tekduze tad maydonoz ve mantar sayesinde nefis bir lezzete donusuyor.

Gerekenler Soyle:
12 oz Haddock file (350 gr kadar)
2 yemek kasigi tereyag
2 yemek kasigi zeytinyagi
3 buyuk mantar, ince dilimlenmis
1 kucuk kuru sogan, minik kupler halinde dogranmis
1 yemek kasigi maydonoz, ince dogranmis
6 adet orta boy domates, kabugu soyulmus, minik dogranmis(yoksa bir buyuk kutu domates konservesi)
1/4 kap dry beyaz sarap veya clam juice (sarap kullandim ben)
*1 veya 2 yumurta sarisi
*1/2 kap krema

Buyukce bir tavayi kizdirip tereyagi icinde eritin(ben tereyagini atlayip sadece zeytiyagi kullandim). Zeytinyagini, mantari, kuru sogani azicik oldurup maydonozu ve domatesleri ekleyin.

Domateslerin uzerine baska bir yerde tuzlayip biberlediginiz balik filetolarini yerlestirin.


Sarabi uzerine gezdirin, kaynama noktasina getirin ve hemen isiyi azaltip, agir agir pisecek sekilde indirin. Tavanin kapagini kapatip agir ateste baligin eti lif lif ayrilacak hale gelene kadar pisirin.

Baliklari tavadan alip ilk bir servis tabagina yerlestirin. Tavada kalan sosu ilk bastaki miktarinin yarisina inene kadar pisirin.

*Yumurta sarilarini ve kremayi bir kucuk kapta cirpip, sosa ekleyin. Cok kisik ateste olmasina ve bu yeni karisimi cok yavas eklemeye dikkat edin. Kesinlikle kaynamamali.

Baligin uzerine bu sosu dokup, ikram edin.
Afiyet Olsun.

* Ben bu yumurta ve krema karisimini yapmadim. Malum agirlastirmamak asil amacti. Sosu biraz daha pisirdikten sonra direkt olarak baligin uzerine doktum..

Yorumlar

yoncaa dedi ki…
aynı ailenin çocukları;
Tarifi okuyupta sonuna doğru geldiğimde, ay bu yumurta olmasa dedim.. sonunda bir baktım sen de çıkarmışsın.
aynı düşünce, aynı mantık işte.
YILDIZNAF dedi ki…
Super gorunuyor yine...

Biraz da buraya lutfen arkadasim.

Burada soylemesi ayip balik mevsimi benim icin hamsiyle geciyor oyle cok ozlemisim ki....
Adsız dedi ki…
Mmmmmm... Nefis ! Ellerine sağlık :)
sunrise dedi ki…
Ya iste yumurta varsa iki kere daha dusunurum. Hatta direkt atlarim..
Ne hikmetse omlet yiyebiliyorum ama...
sunrise dedi ki…
Sevgili Yildiznaf,
Soyle soyle. Hak ettim ben.
Gerci gecen hafta biz de Philly deki Turk lokantasina gidip hamsi, levrek, cupra uclusunden tika basa yedik ama bitti iste..
Babam 'hamsinin kilosu 50 kurus oldu' deyince, kafayi yiyecektim ama.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket