Walnut Cake with Praline Frosting*
Mattieu Kohlmeyer 6 yil once Amerika'ya Fransa'dan gelerek ceviz kirma ve ceviz yagi yapma fabrikalari kurmus. Onceleri pek cok engelle karsilasmis ama bunlari tek tek yenerek simdi ozenle urunlerini almaya baslamis. O kadar genc ve isinde en iyisini yapmayi seven biri ki hikayesini Cooking Light dergisinde okuyunca imrenmeden edemedim. Cunku kimbilir kacimiz kafasina koydugu idealini gerceklestirebilmek icin bu kadar azimkar ve istekli olabiliyor, hem de onune cikan onca engele ragmen. Azmine ve basarisina hayran kaldigim Kohlmeyer'in zaten cevize bayilan bir aile olarak verdigi menudeki her bir yemegi yapmaya da karar vermis bulundum.
Ilk olarak bu cevizli kek;
Gerekenler soyle:
2 kap cok amacli un
1/2 tatli kasigi kabartma tozu
1/2 tatli kasigi tuz
7 yemek kasigi tereyagi, yumusamis
1 kap toz seker
1/2 kap kahverengi seker(iyice sikistirilmis)
2 buyuk yumurta
1 buyuk yumurta beyazi
1 tatli kasigi vanilya ozutu
1 kap %1 yagli buttermilk
6 yemek kasigi iri dovulmus cevizici
Kek kalibini yaglamak icin sprey yag veya herhangi bir siviyag
Kaplama(Frosting) Icin:
1/2 kap kahverengi seker (sikistirilmis)
6 yemek kasigi %1 oraninda yagli sut
2 yemek kasigi tereyagi
1 yemek kasigi hafif misir surubu
bir cimdik tuz
2 kap pudra sekeri
1/2 tatli kasigi vanilya ozutu
2 yemek kasigi irice kiyilmis, kavrulmus cevizici
Firini 350F de isitin.
33x23(13x9 inch) santimlik bir kek kalibini sprey yag ile yaglayip hazirlayin.
Keki hazirlamak icin unu olcu kaplarina bosaltip uzerine bicak yardimi ile duzelterek olcun. Unu, kabartma tozunu, tuzu karistirip bir tel cirpici ile havalandirin ve bir kenara birakin.
Buyukce bir karistirma kabinda tereyagini, toz sekeri, kahverengi sekeri mikser yardimi ile 3 dakika kadar ya da puf puf bir hal alana kadar cirpin.
Yumurtalari tek tek ekleyerek cirpma islemine devam edin. Yumurta beyazini da ekleyin, cirpin.
Bir tatli kasigi vanilya ozutunu ekleyerek cirpmaya devam edin.
Un karisimini ve buttermilk'i yavas yavas ekleyerek cirpmaya devam edin. Bir kasik un, bir kasik buttermilk seklinde ama un ile baslayip en son un ekleyecek sekilde ayarlayin.
6 yemek kasigi cevizicini de ekleyip kasikla karistirip kek kalibina dokun.
350F da 28 dakika veya ortasina bir kurdan batirdiginizda temiz cikana kadar pisirin. Tel bir rafin uzerinde sogumasini bekleyin.
Kaplamayi hazirlamak icin;
Bir sos tenceresinde 1/2 kap kahverengi seker, 1/4 kap sut, 2 yemek kasigi tereyagi, misir surubu ve tuzu orta ateste arada bir karistirarak kaynatin. 2 dakika kadar pisirdikten sonra bir baska kaba alip kalan 2 yemek kasigi sutu, pudra sekerini de ekleyip mikser yardimi ile yuksek devirde 2 dakika kadar iliyina kadar cirpin.
1/2 tatli kasigi vanilya ozutunu de ekleyerek cirpma islemine devam edin.
Kaplama malzemesini(frosting) sogumus olan kekin uzerine esit sekilde yayin ve uzerine 2 yemek kasigi iri cekilmis cevizicini serpistirin.
Keki kaplamanin kendini toplayip sogumasi icin bir sure bekletin ve kare seklinde dilimleyip servis yapin.
Afiyet Olsun.
* Kekin adini tam ceviremeyecegime inandigim icin dokunmadim.
**Bir bardak kahve ile sahane gidecegine emin olacaginiz bu kek birkac gun bekleyince bile lezzetinden bir sey kaybetmemisti.
Yorumlar
CG
Bulmacalar icin cok tesekkurler, yine hayat kurtardin...
CANAN
Bu arada kek harika oluyor, denemeni tavsiye ederim...
Operim