28 Mart 2008 Cuma

Crab Cake


Turkiyede oturanlar icin cok ilgi cekici bir yemek gibi gorunmeyebilir bu ama eger Amerika'da oturanlar varsa veya eline boyle bir malzeme gecenler olursa degisik ve cok lezzetli bir cesit yemekten bahsetmek istedim.
Bu crab yani yengec eti, burada her turlu markette kolaylikla ve cok da pahali olmayan fiyatlara satilan bir deniz urunu. Biraz kalitelilerini tavsiye ederim, cunku eger azicik kotu kalite olursa bu yiyecekten tamamen sogumaniza neden olabilir. Aslinda bir de imitasyon yengec etleri var, onlar daha ucuz ama ona da alerji ihtimali cok yuksek ve zaten benim tarifini verecegim kofte benzeri seyler o imitasyon olandan yapilmiyor. Illa ki gercek yengec eti gerek. Balik yemeklerinin yanina gayet guzel bir yan yemek olarak yapabileceginiz, lokantalarda bir hayli yuksek fiyata satilan crab cake soyle yapiliyor;

2 yumurta beyazi, hafifce cirpilmis
2 tatli kasigi kiyilmis maydanoz
1/4 kap mayonez
1/4 kap kuru sogan, ince sekilde kiyilmis(rendelemeyin suyu cikmasin)
1 1/4 tatli kasigi kimyon(bunu ben baska bir baharat ile degistirdim, biraz bizim damak tadimiza uysun diye, orjinali Old Bay veya Creole/Cajun seasoning)
1/4 tatli kasigi taze cekilmis karabiber
1/2 kap yumusak ekmek ufaklari
450 gr taze yengec eti, suyu suzulmus

Uzeri icin;
Dijon hardali
Kizartma icin yag
Butun malzemeler(hardal haric), karistirip kofte sekli verin. Pisirme kagidi dosenmis bir tepsiye dizip buzdolabinda yarim saat kadar bekletin. Bu bekletme islemi koftelerin kizarirken dagilmalarini onleyene yegane yontem.
Daha sonra bir tavaya yag koyup kizdirdiktan sonra kofteleri atip icine fazla dondurmeden kizartin.
Kizaran kofteleri kagit havlu uzerine alip yaglarini suzdurun ve her birinin uzerine birer damla Dijon hardali koyup sicak servis yapin.

26 Mart 2008 Çarşamba

Karamsarlik Bulasici mi?

Gelmiyor, hala gelmemekte israr ediyor bu bahar. Gerci yazar 'gelecek, illa ki gelecek' demis bir yazisinda yillar once ama yine de benim icim karardikca karariyor. Hala ciceklenmeyen agaclara bakiyorum, icim sikiliyor. Gecen sene daha da gec gelmisti biliyorum, buralar bahari erken getirmeyen yerler bunu da biliyorum ama yine de sanki hayattaki sadece kotu yanlari gormemi saglayan bir salteri kapatmasini bekledigim bahara cok umutlar baglamis olmaktan dolayi, umutsuzum, yorgunum...

Bir dergide Patrick Swayze'in pankreas kanseri oldugunu ve olume her gun adim adim yaklastigini okudum. Icim daha da karardi. 'Sanki baska dert mi yok' diyeceksiniz belki ama bu haber bana sanki dunya yuzundeki tek yesillik dolu adanin da sular altinda kaldigini hissetmeme neden oldu. O kadar guler yuzlu, pozitif bir insan imaji var ki bende bu adamin, onun da tibbin tukendigi kosede olmasi bir gun bunlarin benim yakinima geldigi takdirde benim bu kadar bile sansim olamayacagini hissettirdi sanki bana. Hep korkuyorum, hep aklim oralarda ama sanki her gecen gun daha da yaklasiyor gibi geliyor. Gunlerinin sayili oldugunu bilmek, her dakikayi, her saniyeyi sevdiklerinle doya doya yasamaya calismak, onlara akilda kalici ve guzel bir seyler birakabilmek icin son defa cabalamak ve bu kisa anlarda yine de insanlik icin biraz aydinlatici olsun diye hastaligi duyurmak.. Bana cok agir geldi.


Bir de dun kocamin ogrencilerinden birinin rehabilitasyona yatirildigini ogrendim. Aralik ayinda bize yemege gelmisti birkac ogrenci ve kiz arkadasi ile birlikte. Bana gozlerini aca aca 'butun bu yemekleri siz mi yaptiniz, tek basiniza mi' diye sormus, yemekten once dua etmis, yemekte icki bile icmemisti. Profesyonel guresci oldugu icin omzu yaralanmis bir karsilasma esnasinda ve doktor ona agri kesici vermis. Kendisi eski uyusturucu muptelasi oldugu ama hepsinden vazgecip universiteye geri donup, kiliseye bagli bir hayati secip, temiz ve dogru bir insan olmaya calistigi icin ilaci istememis.

Belki biliyorsunuzdur bu tur ilaclar beyindeki eski duyguyu hatirlatmaya yariyor ve cok eskilerde kullanmis bile olsaniz beyin hemen eski duruma gecip yeniden istemeye basliyor.

Fakat doktor bu ilacin kesinlikle bagimlilik yapmayacagini soyleyip cocugu ikna etmis. Iste dort ayda cocukcagiz cokmus ve simdi rehabilitasyonda.

Sapsari, bukle bukle saclarini losemili cocuklar yararina bagislamisti erkek guzeli takvimlerindeki subat sayisina yakisan bu cocuk. Tanidigim icin, yanimda oturdugu, konustugum icin unutamiyorum yuzunu ve masumiyetini.

Ne kadar da yakin hersey. Ne kadar kendimize kalin, kocaman bir kabuk ordugumuzu dusunsek de hersey ama iyi-kotu hersey burnumuzun dibinde.


Ben bu kucucuk sehirde bizi bulmaz saniyorum bazi seyleri ama isteyen istedigini her yerde buluyor.


Ankara'da cok da mazbut bir semtte oturan bir yakinimin evinde cocuguna bakan kadinin oglunun uyusturucu kullandigi ve gecenlerde bir gun bizimkilerin evine para aramaya girdiginin anlasilmasi uzerine ne kadar da panik oldugumuzu hatirliyorum. Onlar da ne yapacigini bilemedi; yillardir cocuklarina bakan ve herseylerini emanet ettikleri bu kadini kovmak mi gerek, yoksa yardimci olmaya mi calismak gerek diye.


Konudan konuya atliyorum gibi ama icim karariyor iste, haberleri dinledikce, gazeteleri okudukca (Turkiye'dekileri en cok da). Aklim karisiyor, icim bunaliyor. Nasil bir gelecek bekliyor bizi, nasil bir dunya birakiyoruz cocuklarimiza? Acaba hic cocuk yapmayip, aciyi da bulastirmamak mi gerekmis? Ne kadar surer bu aci? Ne zaman gelecek bu bahar?


** Fotograftaki ciciler Easter yemegimizde evsahibimizin guzellikleri. Icine bir de seker saklamis bu minicik yaratiklarin ve her birimizin tabagina da birer tane koymustu. Biliyorum hersey kotu olmak zorunda degil.

25 Mart 2008 Salı

Paskalya Coregi


Pazar gunku Easter nedeniyle birseyler denemek istedim o gune yakisan ama o gun vaktim olmadigi icin ertesi gun denedim bu Paskalya Coregini. Hep paskalya coregi yapmak istemistim ama olmamisti. Gecen gun abonesi oldugum Taste of Home dergisinde gorunce 'tamam' dedim.
Tarifin adi aslinda Swedish Cardamom Braids ama ben cardamom yani kakule yerine mahlep kullanmayi tercih ettim. Birincisi elimde olmadigi icin, ikincisi de kakule ile birkac hos olmayan tecrubem yuzunden ama siz orjinalindeki gibi kakule ile deneyebilirsiniz. Tarifi aynen orjinalindeki gibi yaziyorum, aynen takip ettim cunku(yani hemen hemen; uzeri icin gereken seker, cevizici ve tarcini pisirmeden once ekmegin uzerine serptim).
Su anda bile cayimla birlikte ucundan koparmakta oldugum bu guzel paskalya coreginin tarifi soyle;
1 paket toz maya(1/4 oz)
1/4 kap ilik su
1 1/4 kap ilik sut
1/2 kap terayag, yumusak
1/3 kap tozseker
3 yumurta sarisi
2 1/2 tatli kasigi cekilmis kakule(ben mahlep kullandim)
1/8 tatli kasigi tuz
5 ve/veya 5 1/2 kap cok amacli un
Ustu icin;
2 yemek kasigi tereyag, eritilmis
1/4 kap dovulmus pekan (ben cevizici kullandim)
2 tatli kasigi cekilmis tarcin
Buyukce bir kabin icinde mayayi ilik su ile cozun. Uzerine sutu, tereyagini, sekeri, yumurta sarilarini, kakuleyi ve tuzu ekleyip guzelce karistirin.
3 kap un ekleyip yogurun( bu islemi mikserin hamur yogurma aparatiyla da yapabilirsiniz). Kalan unlari da azar azar ekleyip yumusak formlu bir hamur elde edene kadar ekleme islemine devam edin(benim hamurum 5 kap undan once toparlandi).
Eger mikser ile karistiriyorsaniz hafif unlanmis bir yuzeye alip elinizle 6-8 dakika kadar hamur elastiklesene kadar yogurun.
Kabin agzini yaglanmis bir strec film ile kapatip ilik bir ortamda bir saat kadar mayalanmaya birakin.
Hamur yaklasik iki kat buyukluge ulasinca hamuru birkac kez yumruklayarak havasini indirin. Ikiye ayirin ve iki parcayi da 40 cm uzunlugunda uc parcaya ayirip, her birini sac orgusu seklinde sarin. Sac orgusunun uclarini icine dogru kivirin ve yaglanmis bir tepsiye yerlestirip 45 dakika kadar daha mayalandirmaya birakin.
Firininizi 375F a ayarlayin, corekleri 20-25 dakika kadar pisirin. Firindan cikar cikmaz uzerlerine tereyag surup bir kapta karistirdiginiz tarcin, seker ve cevizici karisimini serpistirin(ben bu islemi corekleri firina vermeden once yaptim, daha gevrek bir tadlari olduguna inaniyorum).
2 buyuk corekten yaklasik 12'ser dilim cikiyor.

23 Mart 2008 Pazar

Irmik Pastasi

Bu aralar hep tatli yapiyormusum gibi duruyor ama degil aslinda. Bir turlu gelmeyen bahar yuzunden canim hic birsey yapmak, iki satir bile yazmak istemiyor ne yazik ki. Gunler geciyor, yasananlar yasaniyor, yemekler yapiliyor ama bazen insanin hic birseyden zevk almadigi oluyor. Galiba o gunlerden birkacini yasiyoruz su aralar ama tatli yiyip tatli konusarak belki sorunu cozeriz, ne dersiniz?

Gecen gun gelen misafirlerime Turk tatlisi yapmak istedim ama yemegin anlam ve onemine uygun olarak agir birsey yapmaktan da kacindim. Defterimi karistirirken nasil ve ne sekilde o defterde oldugunu anlamadigim bir tarifle karsilastim. Yazi, benim el yazim ama ben bu tarifi hic denememisim daha once. Icindekiler aklima yatinca denemeye karar verdim. Bizim misafirlerden tatli delisi olan bir arkadasimiz ustuste 3 dilim yedi ve kalani da yanina alip goturdu. Tarifini karisina verdim ama sanirim irmik yuzunden pek yapamayacak, yine benden istenecek gibi gorunuyor bu tatli. Seve seve yapacagim tabi ki, surpriz sekilde yakaladigim bu guzel ve de kolay tatliyi.

Irmik Pastasi
125 gr irmik
1 lt sut
80 gr kuru uzum
120 gr toz seker
2 yumurta
2 tatli kasigi likor(arzuya bagli)
40 gr tereyag
Bir paket vanilya
Bir cimdik tuz
Bir portakal kabugu

Karamel icin;
100 gr seker
1 fincan su
yarim limon suyu

Kuru uzumleri likor eklediginiz bir miktar ilik suda sisene kadar bekletin.

Orta boy bir tencereye sutu koyun, uzerine seker ve tuzu ekleyip orta hararetli ateste pisirmeye baslayin. Kaynamaya baslayinca irmigi serpistirerek karistirin. Karisim yogunlasana kadar karistirma islemine devam edin. Daha sonra karisimi atesten alip vanilyayi ve tereyagini ekleyin.

Ilimasi icin bir kenara birakin.

Iliyinca icine yumurtalari kirin ve mikserin dusuk ayari ile cirpin. Daha sonra suyunu suzup kuruladiginiz kuru uzumleri ekleyin.

Karamelize islemi icin derin bir firin tepsisine seker, limon suyu ve su ekleyip ocagin uzerinde tepsiyi cevire cevire sararmasini saglayip karamelize edin.

Tepsiyi ocaktan alip uzerine irmik karisimini dokun ve onceden 350F(150C) de isitilmis firinda 40 dakika kadar pisirin.

Firini sondurup tepsiyi almadan firinin kapagini acarak sogumasini saglayin.

Daha sonra firindan alip bir servis tabagina ters cevirip cikartin.

Portakal kabuklarini ince uzun teller halinde dograyip kaynar suya bir sokup cikartarak beyazlatin. Pastanin uzerine serpistirip, serviz yapin.

** Ben cok acele servis yaptigim icin portakal kabuklari ile ugrasamadim. Onun yerine portakal kabugu rendesini pastanin icine koyup, ustunu hindistan cevizi rendesi ile susledim..

17 Mart 2008 Pazartesi

Cikolatali Sicak Puding-Kolay Sufle

Bloglardan bircok tarifler deniyorum, cok da seviyorum yeni seyler denemeyi. En cok sevdigiklerimden biri olan ve beni blog alemine en cok alistiran evcini'nin yaptigi her tarife de gozu kapali daliyorum. Iste kolay sufle de boyle baslandi ve aynen evcininin dedigi gibi evdeki herkesi ucurdu...
Tarifin orjinali burada ama ben yine de yazayim. Kendim de aklima esince burdan bakip hemen yapiyorum cunku. En orjinal hali Avustralyalı aşçı Bill Granger 'a ait olan bu tarifi aynen uyguladim, onun icin hic degistirmeden yaziyorum.

Çikolatalı Puding (chocolate self-saucing pudding)
Malzemeler: 4 kişilik
1 cup= 250 ml. lik su bardağı
1 tsp = 5 ml. = 1 tatlı kaşığı
125 gr. (1 cup) un
1 fiske tuz
120 gr. (1/2 cup) toz şeker
3 tsp kabartma tozu
4 yemek kaşığı kakao
250 ml. (1 cup) süt
85 gr. (1/3 cup) sıvı yağ ya da erimiş tereyağı
2 yumurta, hafifçe çırpılmış
1 tsp vanilya tozu ya da esansı(ben vanilya esansi kullandim)
Sos Malzemesi:
185 gr. (1 cup) esmer toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
250 ml. (1 cup) kaynar su
Servis yaparken:
Süt kreması (ben heavy cream kullandim)

Tarif:
Fırını 180(375F) derecede ısıtın. Elenmiş unu, tuzu, şekeri, kabartma tozunu ve kakaoyu orta boy bir kaseye koyun. Üzerine sütü, yağı, yumurtayı ve vanilyayı ekleyin. Hepsini iyice karıştırın.
4 adet fırın ısına dayanıklı, 1 cup ölçülerindeki kaselere, hazırladığınız malzemeyi bölüştürün.
Ayrı bir kapta, esmer toz şekeri ve kakaoyu karıştırın. Kaplardaki malzemenin üzerine eşit olarak bölüştürün.
Kaynamış suyu her kaseye eşit olarak dökün ve kapları bir tepsiye dizerek fırına koyun. (Evet...evet...suyu malzemelerin üzerine dökün...tepsiye değil.)
25 dakika sonunda fırından çıkarın ve üzerine süt kreması koyarak servis yapın.

Not: Dedigim gibi 5 dakikada sogumasini bile beklenmeden yenen, inanilmaz guzel bir tatli. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
Afiyet Olsun.

16 Mart 2008 Pazar

Sansli Gunlere

Birkac yil once bugun Chicagoya gittigimizde St Patrick's Day nedeniyle Chicago nehrinin boyle yesile boyandigini gorup agzimiz acik kalmisti.

Tamam bugunlerde hersey yesile donusuyor ama kocaaaa Chicago nehri, nasil olur da boyanir demistik. Birkac gun onceden basladilar kanallardan yesil boya vermeye ve tam 17 Mart gunu nehrin sehrin merkezine rastlayan kismi yemyesil oldu. Gercekten gorulmeye deger bir manzaraydi.


St Patrick's Day, Irlandanin ulusal bayramiymis ama Amerika'da da bir o kadar onemli bir hale geliyor ozellikle son zamanlarda.


Zaten ulkede pek cok da Irlandali olmasi nedeniyle, tabii isin marketsel yani da hayli ilginc oldugu icin Amerikalilar hayli caba harciyor bu is icin.


Irlanda barlari populerlesiyor, biralar yesilleniyor, kurabiyeler yesil susleniyor ve tabii isin benim en cok sevdigim kismi olan YONCA'lar her yerde dekorasyon olarak kullaniliyor.

Ailemizin gozdesinin isminden dolayi sanki bende Irlandaliymisim gibi bu bayrami buyuk cosku ile kutluyorum. Evime yoncali bayraklar asiyorum, yesil mumlar, yesil kutular vs ne bulursam evi dolduruyorum. Kara kasli, kara gozlu bu yabanci kadinin nereden Irlandali oldugunu cok dusunuyor olabilir komsularim ama ben benim biricik kardesimi hatirlamak icin bu guzel bayrami pek bir ozenle kutluyorum.





Arsivimde yesil tarifler aradim, elime gecen, yayinlamadigim yesil tarifleri gunun anlam ve onemine uygun olsun diye yayinliyorum. Yeni bir tatilden geldigim icin mutfaga henuz dalamadigimdan yesil kurabiye planlarimi sonraya sakliyorum.

Yukarida yesilliklerin uzerine zeytinyaginda talandirdigim kuskonmazlari ve yengeclerini goruyorsunuz.


Ikinci resimde yine yesillerin uzerine ceviz ici, domates, nar eksisi koyarak kendi uydurdugum gavurdagi salatasinin degisik bir versiyonunu goruyorsunuz.




Son resim ise olsa herhalde her gun yiyebilecegim azicik limon suyu ve tuzla karistirdigim avakadolar.
Bizden bu kadar yesiller, hepinize bol sansli ve YONCA'li gunler dilerim...






9 Mart 2008 Pazar

Pide Yaptik Biz!

Bundan sekiz yil once Amerika'ya ilk geldigimizde bizimle beraber bir cok Turk arkadasimizla birlikte bulamadigimiz Turk yemeklerini bir sekilde ikame etme durumlari dogmustu. En cok istek alan ve en cok becerilemeyenler arasinda pide ve lahmacun vardi. Cunku o muthis sanayi tipi firinlarda pisen pideleri bizim evde nasil yapacagimiz tamamen bir muamma haline gelmisti.


Herkes buldugu, bildigi, birbirinden duydugu tuyolari aktararak en yakin tarifleri bulmaya calisti. Lahmacun konusu cok komikti, tavada altini pisirip, firina ustunu pisirmek icin atmalar, 'hangi tur tava daha uygun' tartismalari, unlarin markalari, firindan cikan lahmacunlari bir temiz posette tutma cinlikleri filan derken bayagi ugrasmistik ama en sonunda hem pidede,hem de lahmacunda inanilmaz noktalara geldik diyebilirim. Iste uzun denemelerden sonra ulasilan pide noktasi:










Ben cok ama cok memnununm bu tariften, daha dogrusu tarif karisimindan. Sekiz yildan beri hic uzulmeden yapiyorum. Evdekiler de pazar gunu gelsin de ben unu, tuzu cikarayim diye gozumun icine bakiyorlar...


Bu guzel, evde pismis pide icin gerekenler soyle;
- Yeteri kadar un
- 1 su bardagi ilik sut
- 1/4 margarin(60 gr),(veya terayag)
- 2/3 kahve fincani zeytinyagi(1/4 cup)
- 1 yumurta sarisi
- 2 cay kasigi tuz
Maya icin;
- 3/4 corba kasigi (12 gr) toz maya
- 3/4 tatli kasigi toz seker

- 1/4 su bardagi ilik sut
Istenilen bir ic malzemesi


Maya icin gerekli malzemeleri bir kucuk kapta karistirin ve kabarmasini saglayin.
Daha sonra diger malzemelerle karistirip, gerektikce un ekleyerek kulak memesi kivaminda bir hamur elde edin.
Ustunu nemli bir bezle kapatip bir saat kadar ilik bir ortamda mayalanmaya birakin.
Yogurup gazini cikardiktan sonra, cok kalin olmayan sekilde merdane yardimi ile acip ortasina istediginiz bir malzemeyi koyup, eger malzemeniz pismis ise kapali sekilde hazirlayip; yoksa acik sekilde kalmasina ozen gostererek pide seklini verin.


Ustlerine hafif zeytinyagi yumurta sarisi surup, 350F de onceden isitilmis firinda 20 dakika kadar pisirin(ben bir tanesinin uzerine yumurta sarisi surmeyip un serptim).
Isterseniz firindan cikinca uzerlerine azicik yag surup naylon torbaya sarip servis yapana kadar yumusak kalmalarini saglayabilirsiniz.



Bana 2,5 yasindaki minicik oglum da yardim ettigi icin(!) bircok ic malzemesi ile yaptim bu kez. Kusbasi etli, beyaz peynir-maydanozlu ve sucuklu-kasar peynirli yaptim. En cok sucuklu sevildi nedense. Sanirim hic yapmamistim daha once de ondan degisik geldi herkese.

Minigim de benim merdaneme ozenip merdane istedi ama ona uygun bir boyum olmadigi icin ben de kucuk bir zeytinyagi fircasini ona merdane yaptim. Minicik bir hamur yapti, uzerine kasar peyniri serptik, pizza gibi yaptik onunkini. Aman Tanrim, yedigim en guzel seydi hayatimda!

5 Mart 2008 Çarşamba

Mushroom Asparagus Quiche - Mantarli Kuskonmazli Kis

Kis'in adi Fransizca'dan geliyormus ve genel olarak sut ve yumurta ile karistirilan herhangi bir karisimi pay hamurunun uzerine dokerek yapilan yiyecege deniliyormus. Sonradan bir suru degisik sekli yapilmaya baslamis tabii ama ana malzemeler sut(veya krema), yumurta, pay hamuru ve arzu ettiginiz herhangi bir sebze karisimi imis. Sebzeler yumurta-sut karisimina pismeden once ilave edilip hamurun uzerine dokulmesiyle beraber kis pismeye hazir hale geliyor.


Ben bu tarifimi Taste of Home dergisinin Subat-Mart sayisindan aldim. Yilbasinda abone oldugum birkac guzel dergiden bir tanesi olan bu dergiden cok faydalaniyorum. Iste tarif:

1 Adet hazir pay hamuru veya benim daha once denedigim pay hamuru
2 tatli kasigi hardal
1 kg (veya biraz fazla) taze kuskonmaz, temizlenmis, 1cm kalinliginda dogranmis
1 orta boy kuruvsogan
1/2 kap taze mantar, dilimlenmis
1/4 kap terayag, kup seklinde dogranmis
2 yumurta, hafifce cirpilmis
2 kap(8oz) rendelenmis yarim yagli mozzarella peyniri(kasar da olabilir)
1/4 kap maydanoz, ince dogranmis
1/2 tatli kasigi tuz
1/2 tatli kasigi karabiber
1/4 tatli kasigi sarmisak tozu(ben normal sarmisagi ezerek kullandim)
1/4 'er tatli kasigi kekik, adacayi, feslegen (istege bagli)

Firininizi 375F da isitin.
Bir pay kalibini yaglayip hazirlanmis pay hamurunu kalibin kenarlarina iyice bastirarak yerlestirin. Uzerine hardali gezdirip, her tarafina yayin.
Buyukce bir tavada terayagi ile kuskonmazlari, sogan ve mantarlarla birlikte sote edin. Kuskonmazlar kitir kitir olana ve renkleri kizarana kadar isleme karistirarak devam edin. Ocagin altini kapatin.
Baska bir kapta kalan butun malzemeleri karistirin, kuskonmaz karisiminin icine dokun.
Hepsini karistirip, hamurun uzerine dokun.
25-30 dakika kadar pisirin. Kisin kenarlarindan bir bicak sokup temiz oldugundan emin olunca firindan alin, bes dakika kadar ilitip servis yapin.

4 Mart 2008 Salı

Mantar Kurabiyeler



Ankara'da calistigim zamanlar is yerime cok yakin bir yerde ev yemekleri yapan bir yer vardi. O kadar lezzetli borekler, kurabiyeler, dolmalar, sarmalar yaparlardi ki; evimize bir misafir gelsin de onlar icin ismarlayayim diye(kendim icin ismarlamaya utaniyordum herhalde) dort gozle beklerdim.

Bu mantar kurabiyeler de bunlardan biriydi. Agizda dagilan, hos gorunuslu bu inanilmaz guzel kurabiyeleri bir gun gelip de evde yapacagim o zamanlar aklimdan bile gecmezdi. Tabii hem yogun calismaktan, hem de hamur isleri ile simdiki kadar hasir-nesir olmadigim icindi.

Nasil buldugumu bu tarifi hatirlamiyorum ama yaklasik alti-yedi senedir evimizden hic eksik olmayan bu kurabiyeleri gecen gun de Amerikali arkadaslarima tanistirdim. Onlar da bayildilar...



Cok ama cok kolay yapimi, gerekenler soyle:
250 gr terayag (aslinda tarifte margarin diyor ama ben asla margarin kullanmiyorum), oda sicakliginda
2 yumurta, oda sicakliginda
400 gr misir nisastasi
140 gr (1 su bardagindan 2 parmak eksik) toz seker
1 tatli kasigi kabartma tozu
200 gr (2 su bardagindan 2 parmak az) un
1 yemek kasigi kakao
1 adet bos soda sisesi
Firininizi 175C(350F) de isitin. Firin tepsisini yaglayin.
Buyuk bir kapta yagi, yumurtayi ve sekeri elinizle karistirip beyazlatin(mixerin orta hiziyla da olabilir).
Nisastayi bu karisima ekleyip, karistirin. Unu ve kabartma tozunu da ekleyerek yumusak bir hamur elde edin. Hamur elinizi birakana kadar yogurun.
Hamurdan ceviz buyuklugunde toplar kopararak yuvarlayin ve tepsiye dizin.
Duz bir tabaga koydugunuz kakaoya bos ve temiz agizli soda sisesini batirarak her bir kurabiyenin uzerine azicik bastirarak bir kumbet olusturun ama fazla bastirmayin. Kurabiyelerin kenarlarinin catlamamasi gerekiyor (benimkilerin bazilari catlamis).
30-35 dakika kadar pisirin ama kurabiyelerin uzerinin kizarmasini beklemeyin. Ustleri beyaz kalmali.
Izgara tel uzerinde soguttuktan sonra servis yapin..
Not: Un daha az veya daha fazla gerekebiliyor, ununuzun cinsine gore bu ayarlamayi yavas yavas ilave ederek yapabilirsiniz.


2 Mart 2008 Pazar

Edamame Beans???

Madem ki Cin yemeklerinden gidiyoruz, ben de yine cok sevdigim ve sik yaptigim bir salata/yemek tarifinden bahsedeyim istedim.

Aslinda bizim evde o kadar cok seviliyor ki bu tur yiyecekler, buyuk oglumuz itiraz etmese her gun bir sekilde Cin yemegi yapacagim ama olmuyor maalesef. Bazen icindekileri degistiriyorum, bazen yagini degistiriyorum. Boylelikle herkesin gonlu oluyor.

Edamame soya fasulyesinin olgunlasmadan toplanilan bir cinsi diyecegim. Aslinda genc soya fasulyesi demek daha mantikli ama bundan olgunlasmadigi anlaminin cikmamasi gerekiyor. Yine icinde bir cok vitamin ve mineral saklayan bu guzel sebzeyi isterseniz cig, kuruyemis gibi; isterseniz salatalara lezzet katmasi amaciyla; isterseniz corbalara ilave ederek veya akliniza gelebilecek bir cok sekilde tuketebilirsiniz.

Ben cogunlukla donmus sekilde aliyorum ve cozuldukten sonra domates, biber, yesil sogan ve maydanoz dogradigim salatalara karistiriyorum. Bol sirke ve zeytinyagi dokuyorum...

Bezelye ile bizdeki yesil fasulyenin ici kivaminda bir tadi var. Kesinlikle seveceginize eminim, yine saglikli ve degisik yiyecek arayanlar icin ideal oldugunu da eklemeliyim...