9 Mart 2008 Pazar

Pide Yaptik Biz!

Bundan sekiz yil once Amerika'ya ilk geldigimizde bizimle beraber bir cok Turk arkadasimizla birlikte bulamadigimiz Turk yemeklerini bir sekilde ikame etme durumlari dogmustu. En cok istek alan ve en cok becerilemeyenler arasinda pide ve lahmacun vardi. Cunku o muthis sanayi tipi firinlarda pisen pideleri bizim evde nasil yapacagimiz tamamen bir muamma haline gelmisti.


Herkes buldugu, bildigi, birbirinden duydugu tuyolari aktararak en yakin tarifleri bulmaya calisti. Lahmacun konusu cok komikti, tavada altini pisirip, firina ustunu pisirmek icin atmalar, 'hangi tur tava daha uygun' tartismalari, unlarin markalari, firindan cikan lahmacunlari bir temiz posette tutma cinlikleri filan derken bayagi ugrasmistik ama en sonunda hem pidede,hem de lahmacunda inanilmaz noktalara geldik diyebilirim. Iste uzun denemelerden sonra ulasilan pide noktasi:










Ben cok ama cok memnununm bu tariften, daha dogrusu tarif karisimindan. Sekiz yildan beri hic uzulmeden yapiyorum. Evdekiler de pazar gunu gelsin de ben unu, tuzu cikarayim diye gozumun icine bakiyorlar...


Bu guzel, evde pismis pide icin gerekenler soyle;
- Yeteri kadar un
- 1 su bardagi ilik sut
- 1/4 margarin(60 gr),(veya terayag)
- 2/3 kahve fincani zeytinyagi(1/4 cup)
- 1 yumurta sarisi
- 2 cay kasigi tuz
Maya icin;
- 3/4 corba kasigi (12 gr) toz maya
- 3/4 tatli kasigi toz seker

- 1/4 su bardagi ilik sut
Istenilen bir ic malzemesi


Maya icin gerekli malzemeleri bir kucuk kapta karistirin ve kabarmasini saglayin.
Daha sonra diger malzemelerle karistirip, gerektikce un ekleyerek kulak memesi kivaminda bir hamur elde edin.
Ustunu nemli bir bezle kapatip bir saat kadar ilik bir ortamda mayalanmaya birakin.
Yogurup gazini cikardiktan sonra, cok kalin olmayan sekilde merdane yardimi ile acip ortasina istediginiz bir malzemeyi koyup, eger malzemeniz pismis ise kapali sekilde hazirlayip; yoksa acik sekilde kalmasina ozen gostererek pide seklini verin.


Ustlerine hafif zeytinyagi yumurta sarisi surup, 350F de onceden isitilmis firinda 20 dakika kadar pisirin(ben bir tanesinin uzerine yumurta sarisi surmeyip un serptim).
Isterseniz firindan cikinca uzerlerine azicik yag surup naylon torbaya sarip servis yapana kadar yumusak kalmalarini saglayabilirsiniz.



Bana 2,5 yasindaki minicik oglum da yardim ettigi icin(!) bircok ic malzemesi ile yaptim bu kez. Kusbasi etli, beyaz peynir-maydanozlu ve sucuklu-kasar peynirli yaptim. En cok sucuklu sevildi nedense. Sanirim hic yapmamistim daha once de ondan degisik geldi herkese.

Minigim de benim merdaneme ozenip merdane istedi ama ona uygun bir boyum olmadigi icin ben de kucuk bir zeytinyagi fircasini ona merdane yaptim. Minicik bir hamur yapti, uzerine kasar peyniri serptik, pizza gibi yaptik onunkini. Aman Tanrim, yedigim en guzel seydi hayatimda!

8 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Hatice'cigim,
Ellerine saglik nefis olmus pideler. Biz de esim;le lahmacun deniyoruz da hic pide yemedik ama bir arkadasim yapmisti hatta sayfam da basmistim. Ellerinize sgalik, harika tek kelime ile. Sevgiler ve selamlar.

munevver dedi ki...

Hatice merhaba,

Marifetli hanımlar gurbette de pide, lahmacun eksikliğini hissettirmiyorlar. Eline sağlık. Ne güzel olmuşlar.

Sevgiyle, Nane Limon

yoncaa dedi ki...

ben senin o minicik oğlunu yerim...

ne kadar güzel gözüküyor bu pideler ya..Abla sen kendini aştın hem de nasıl. İyi ki gittin Amerika'ya demeye dilim varmıyor ama, var işte herşey de bir mantık.
Kuzum yap bana da gönder..

Açalya dedi ki...

Iste budur!

8 yildir yapilan ve sevilen bir tarifse hemen denemeliyim. Cok ozledim ben de gercek pideyi...iyi ki varsin Hatice!

sunrise dedi ki...

Sizin de ellerinize saglik Aybikecigim. Neler deniyor insan degil mi?

sunrise dedi ki...

Ne marifeti Munevver? Ben hayatimda mayayi elime almamistim buraya gelene kadar ama iste yokluktan hadi onu, bunu deneyelim derken bunlar cikti. Gerci her zaman guzel yemek yapardim ama hamur islerine ayiracak vaktim hic olmuyordu(simdiye kadar)...
Hic birsey sebepsiz degil, degil mi? Boylelikle neler ogrendik...
Siz de sevgiyle kalin.

sunrise dedi ki...

Kardescagazim,
Ben orda olsaydim da kosedeki kebapcidan pide ismarlasaydik. Bosver marifetleri...
Sen gel sonbaharda, ben sana neler yapicam bak...

sunrise dedi ki...

Tarife kefilim Acalya. COk ugrastik uygununu bulmak icin. Elin alistikca kendi zevkine gore ozellikler katabilirsin ama kac kisinin emegi var yani bu tarifte.
Simdiden afiyet olsun.