25 Mart 2008 Salı

Paskalya Coregi


Pazar gunku Easter nedeniyle birseyler denemek istedim o gune yakisan ama o gun vaktim olmadigi icin ertesi gun denedim bu Paskalya Coregini. Hep paskalya coregi yapmak istemistim ama olmamisti. Gecen gun abonesi oldugum Taste of Home dergisinde gorunce 'tamam' dedim.
Tarifin adi aslinda Swedish Cardamom Braids ama ben cardamom yani kakule yerine mahlep kullanmayi tercih ettim. Birincisi elimde olmadigi icin, ikincisi de kakule ile birkac hos olmayan tecrubem yuzunden ama siz orjinalindeki gibi kakule ile deneyebilirsiniz. Tarifi aynen orjinalindeki gibi yaziyorum, aynen takip ettim cunku(yani hemen hemen; uzeri icin gereken seker, cevizici ve tarcini pisirmeden once ekmegin uzerine serptim).
Su anda bile cayimla birlikte ucundan koparmakta oldugum bu guzel paskalya coreginin tarifi soyle;
1 paket toz maya(1/4 oz)
1/4 kap ilik su
1 1/4 kap ilik sut
1/2 kap terayag, yumusak
1/3 kap tozseker
3 yumurta sarisi
2 1/2 tatli kasigi cekilmis kakule(ben mahlep kullandim)
1/8 tatli kasigi tuz
5 ve/veya 5 1/2 kap cok amacli un
Ustu icin;
2 yemek kasigi tereyag, eritilmis
1/4 kap dovulmus pekan (ben cevizici kullandim)
2 tatli kasigi cekilmis tarcin
Buyukce bir kabin icinde mayayi ilik su ile cozun. Uzerine sutu, tereyagini, sekeri, yumurta sarilarini, kakuleyi ve tuzu ekleyip guzelce karistirin.
3 kap un ekleyip yogurun( bu islemi mikserin hamur yogurma aparatiyla da yapabilirsiniz). Kalan unlari da azar azar ekleyip yumusak formlu bir hamur elde edene kadar ekleme islemine devam edin(benim hamurum 5 kap undan once toparlandi).
Eger mikser ile karistiriyorsaniz hafif unlanmis bir yuzeye alip elinizle 6-8 dakika kadar hamur elastiklesene kadar yogurun.
Kabin agzini yaglanmis bir strec film ile kapatip ilik bir ortamda bir saat kadar mayalanmaya birakin.
Hamur yaklasik iki kat buyukluge ulasinca hamuru birkac kez yumruklayarak havasini indirin. Ikiye ayirin ve iki parcayi da 40 cm uzunlugunda uc parcaya ayirip, her birini sac orgusu seklinde sarin. Sac orgusunun uclarini icine dogru kivirin ve yaglanmis bir tepsiye yerlestirip 45 dakika kadar daha mayalandirmaya birakin.
Firininizi 375F a ayarlayin, corekleri 20-25 dakika kadar pisirin. Firindan cikar cikmaz uzerlerine tereyag surup bir kapta karistirdiginiz tarcin, seker ve cevizici karisimini serpistirin(ben bu islemi corekleri firina vermeden once yaptim, daha gevrek bir tadlari olduguna inaniyorum).
2 buyuk corekten yaklasik 12'ser dilim cikiyor.

7 yorum:

philosophique dedi ki...

ben size son yazimda link verdim haberiniz olsun:
http://dies-felices.blogspot.com/

sunrise dedi ki...

Tesekkurler Gayecigim...

alev dedi ki...

Hatice,

Son hiz devam ediyorsun leziz yemekler yapmaya bakiyorum. Valla ekrandan soyle bir kafamizi uzatsakta senin mutfaga atabilsek kendimizi keske. Sevgiler.

sunrise dedi ki...

Keske Alevcigim, keske..Burada olsaniz da ben de sizi hic durmadan yedirip icirsem. Siz yerken biz de azicik Batuhanla Minayi minciklasak...

Aybike Ceylan dedi ki...

Bunu gormemisim Hatice'cigim,

Ben cok severim Paskalya coregini, tembelligi birakip denemeli.

Ellerine saglik, cok guzel olmus.

Sevgiler

Cocukla Cocuk dedi ki...

sevdiğim lezzetlerden biridir...ellerine sağlık

sunrise dedi ki...

Pastanelerde, sicak sicak satilir. Nelere ozendigimizi bir bilseniz cocuklacocuk.
Olsun hayat bu ne yapalim, saglik oldukca biz de yapmaya calisiriz iste benzerlerini, degil mi?