4 Mart 2008 Salı

Mantar Kurabiyeler



Ankara'da calistigim zamanlar is yerime cok yakin bir yerde ev yemekleri yapan bir yer vardi. O kadar lezzetli borekler, kurabiyeler, dolmalar, sarmalar yaparlardi ki; evimize bir misafir gelsin de onlar icin ismarlayayim diye(kendim icin ismarlamaya utaniyordum herhalde) dort gozle beklerdim.

Bu mantar kurabiyeler de bunlardan biriydi. Agizda dagilan, hos gorunuslu bu inanilmaz guzel kurabiyeleri bir gun gelip de evde yapacagim o zamanlar aklimdan bile gecmezdi. Tabii hem yogun calismaktan, hem de hamur isleri ile simdiki kadar hasir-nesir olmadigim icindi.

Nasil buldugumu bu tarifi hatirlamiyorum ama yaklasik alti-yedi senedir evimizden hic eksik olmayan bu kurabiyeleri gecen gun de Amerikali arkadaslarima tanistirdim. Onlar da bayildilar...



Cok ama cok kolay yapimi, gerekenler soyle:
250 gr terayag (aslinda tarifte margarin diyor ama ben asla margarin kullanmiyorum), oda sicakliginda
2 yumurta, oda sicakliginda
400 gr misir nisastasi
140 gr (1 su bardagindan 2 parmak eksik) toz seker
1 tatli kasigi kabartma tozu
200 gr (2 su bardagindan 2 parmak az) un
1 yemek kasigi kakao
1 adet bos soda sisesi
Firininizi 175C(350F) de isitin. Firin tepsisini yaglayin.
Buyuk bir kapta yagi, yumurtayi ve sekeri elinizle karistirip beyazlatin(mixerin orta hiziyla da olabilir).
Nisastayi bu karisima ekleyip, karistirin. Unu ve kabartma tozunu da ekleyerek yumusak bir hamur elde edin. Hamur elinizi birakana kadar yogurun.
Hamurdan ceviz buyuklugunde toplar kopararak yuvarlayin ve tepsiye dizin.
Duz bir tabaga koydugunuz kakaoya bos ve temiz agizli soda sisesini batirarak her bir kurabiyenin uzerine azicik bastirarak bir kumbet olusturun ama fazla bastirmayin. Kurabiyelerin kenarlarinin catlamamasi gerekiyor (benimkilerin bazilari catlamis).
30-35 dakika kadar pisirin ama kurabiyelerin uzerinin kizarmasini beklemeyin. Ustleri beyaz kalmali.
Izgara tel uzerinde soguttuktan sonra servis yapin..
Not: Un daha az veya daha fazla gerekebiliyor, ununuzun cinsine gore bu ayarlamayi yavas yavas ilave ederek yapabilirsiniz.


7 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

her türlü kurabiyeyi seviyorum, teşekkürler tarif için.

sunrise dedi ki...

Biz de bayiliyoruz kurabiyelere cocuklacocuk. Ben hep surekli kurabiye kokan bir ev hayal etmistim. O yuzden de bu uc erkegi hic kurabiyesiz birakmamaya calisiyorum...

gezicini dedi ki...

bana da birkac tane gonderebilir misin acaba :-)nefis olmus...
sevgiler
gorki

Aybike Ceylan dedi ki...

Hatice'cigim,
Ellerine saglik, ne kadar guzel tarifler eklemissin ugramayali. Ben de su tembelligi atip bir mutfaga girsem iyi olacak:)

Sevgiler ve guzel bir gun dileklerimle.

sunrise dedi ki...

Hemen gondereyim gezicini. Uzulurum zaten senin simdi canin istediyse...Ama istersen Asagi Ayrancidaki evisi yemek yapan yerin adresini bulayim sana.

sunrise dedi ki...

Aman Aybikecigim,
Senin mutfaga girmedigin halin buysa, bir de girsen ne olacak acaba?
Bazen insanin herseyden sogudugu gunler oluyor, zamana birak herseyi hayatim. Sana da iyi gunler, sevgiler...

Açalya dedi ki...

Misir unu yada nisastasi giren her tarif inanilmaz guzel oluyor, ben bunu bir kere yapmistim ve cok guzel oluyor gercekten de...yine yapilacak deme ki, mmmmmm