15 Nisan 2007 Pazar

Kuskonmaz ve Somon


Ne zaman somon baligi yapacak olsam elimdeki onlarca tarife bakip heyacanlanirim, hangisini yapsam diye ama en sonunda her zaman ayni seyi yapip bitiririm olayi. Cunku diger butun tariflerdeki ufak tefek malzemeler evden birilerinin vetosuyla karsilasacak diye bildigimden yine en guvenli seyi yapmakta fayda var diyerek, ayni tarifte karar kilarim. Simdiye kadar hic uzmedi bizi bu tarif. Cunku cok kolay yapmasi ve de cok hafif oldugu icin herkes de o kadar cok seviyor. Iste tarifi;

Malzemeler:
1 kg Somon file

1/3 cup soya sosu(isterseniz koymayabilirsiniz, ama o zaman azicik tuz koymaniz gerekiyor)

2 dis sarmisak, ezilmis

1/2 cup sizma zeytinyagi

1 cay kasigi rende zencefil(taze yoksa tozu da olur)

1 cay kasigi bal (bunu da istemiyorsaniz koymayabilirsiniz, ben cogu zaman koymuyorum)

Suslemek icin ince kiyilmis yesil sogan

Yapilisi:
1- Soya sosu, zeytinyagi, sarmisak, zencefil ve bali bir kapta cirpin. 1/4 unu bir kenara ayirin.

2- Somonlari derin olmayan bir kapta sosun kalani ile marine edin. Uzerini kapatip, buzdolabinda 5 dakika bekletin.

3- 400 F(yaklasik 200 C) de isitilmis firinda pisirin.

4- Pismesine az bir zaman kala, kalan sosu da uzerine dokup iki dakika daha pisirin. Cikarinca arzunuza bagli olarak yesil soganlari uzerine serpistirip servis yapin.


Kuskonmazlar ise, hic onceden haslanmadan, uzerine zeytinyagi ve tuz-karabiber dokulerek firin tepsisinde pisiriliyor. South Beach Diet' den aldigim bir tarif bu. Inanilmaz kalorisi dusuk ve lezzetli oluyor, cunku haslanmadiklari icin tum gucu de uzerinde kaliyor kuskonmazlarin. Insan pismez saniyor ama inanin bana cok guzel pisiyorlar. Sadece firin tepsisinin derin olmamasina ozen gosterin ve de kuskonmazin kalin saplarini kullanmayabilirsiniz.


Tabii bu arada somonun ne kadar saglikli bir balik oldugunu soylememe gerek var mi bilmiyorum. Icindeki yag ve protein orani vucut icin tam onerilen oranda. Ayni zamanda Omega 3 iceren tek balik ve merkur orani da cok dusuk oldugu icin kalp hastalarina ve hamilelere haftada en az bir kere yemeleri oneriliyor. Iyi kolesterol de icerdigi dusunulurse sofranizdan eksik etmeyin somonu derim ben. Afiyetler Olsun simdiden.


** Tabaktaki patatesler daha once tarifini yazdigim Patates Dolmalari. Guzel bir uclu olusturdular boyle.

Hiç yorum yok: