Celeriac

Kendisini kesfettigimde Amerika kitasini yeniden kesfetmis gibi oldum.

Cunku ben Amerikalilarin kereviz yemedigine kanaat getirmis, sadece saplarini sevdiklerine ve kokunu kaldirip attiklarina iyice inanmisken bir kitapta bizim bildigimiz ve yedigimiz kerevizin tamamen baska bir adla tanindigini ve aslinda bu iki kerevizin de iki ayri bitki oldugunu anlamis oldum.

Kereviz adiyla tanidigimiz Apiaceae adinda bir bitki imis ve iki yan urunu varmis ki bunlardan biri bizim bildigimiz ve ingilizcesini de kereviz adiyla tercume ettigimiz Celeriac, digeri ise sadece saplari ve yapraklari yenen ve piyasada bol miktarda bulunan ama bizim ulkemizde pek rastlamadigimiz Celery imis.


Oyle bir sevindim ki sekiz yildir ozlemle arandigim bitkiyi Whole Foods Market'de de gorunce. Fiyatina bile bakmadan hemen yuklendim eve geldim ve ben ulkemden ayrildiktan sonra bir suru degisik sekillerde pisirilmeye baslanan kerevizi ben de pek merak ettigim sekilde portakal suyu ile pisirdim.

Bunun icin;
Bir adet kuru sogan, kup dogranmis
istenilen miktarda kereviz koku, kare dogranmis
Bir adet patates, kup dogranmis
Bir adet havuc, minik kupler halinde dogranmis
Sizma zeytinyagi
Bir bardak portakal suyu
tuz, karabiber

gerekiyor. Ben sogani biraz talandirdiktan sonra havuclari attim ve biraz da onlari yumusattiktan sonra geri kalan malzemeleri ekledim. Bir bardak da sicak su koyup, pisirdim.

Inanilmaz ozlemisiz, bir ogunde hemencecik bitti. Evimizi mis gibi kokusu doldurdu, gonlumuzu de mutlulugu...

Yorumlar

MorKoyun dedi ki…
Neeee?? Ben de ikna olmustum bu memlekette kereviz kokunu duyan bilen yok diye:) En son Cin marketinde yesil yapraklarina rastladim onu bile sevgiyle kucakladim:) Yazdim kenara adini, ilk gidiste sorucam:)
Adsız dedi ki…
Ben de bu tarifle yapıyorum. Ama birazcık farklı :)
Kerevizleri önce ortadan ikiye bölüp sonra yarım ay şeklinde dilimliyorum. Soğanları da piyaz usulü kesiyorum. Patates koymuyorum.Portakal suyuna yarım da limon suyu ve 2 tatlı kaşığı şeker ilave ediyorum.Üstünü de taze yapraklarla süslüyorum. Süper bir şey oluyor. Ellerine sağlık, afiyet olsun :)
Sevgiler
Celal
sunrise dedi ki…
Yaa sorma Morkoyun,
Gun gectikce neler gorecegiz daha degil mi? Bir de hazmi zor diye bu kadar tutulmuyormus ama kim umursar ki? Tabii Amerikanin kuzeyi meyve-sebze cesitlerine daha acik da diyebilirim.
sunrise dedi ki…
Celalcigim,
Her zaman dinlerim senin tariflerini biliyorsun. Senin dedigin gibi de deneyecegim. Patatesi bizimkiler belki yer diye koydum, kandirmak icin yani(annem kardesimi boyle kandirirdi cunku).
Senin kerevizi yeriz artik geldigimizde..
Sevgiler
laleninbahcesi dedi ki…
kervizi ilk yedigim de, agzimdan geri cikarmistim. Bir gum kocam elinde portakal suyunda pismis kereviz tarifi ile geldi ve o gun bu gun monumuzda bas koseye oturdu. Sizin dediginiz seklini yazin Bodrum da gordum. Sadece sap olarak satiliyordu, ama ne yapacagimi bilmedigim icin almamistim. Afiyetler olsun size. Selamlar Istanbuldan
zeya dedi ki…
ben ilk defa bu sene kereviz yemeye başladım portakallı olması şerefine. Sevdim valla :):)
Ama yine de kokusu pek hoş değil ona da alışırım kimbilir :):)
Sevgileeer
Cocukla Cocuk dedi ki…
Afiyet olsun :)) ne güzel anlatmışsın...farklı şekillerde hazırlamayı severim ben de ama portakallıyı denemedim...mutlaka deniycem...sevgiler bizden
sunrise dedi ki…
Insan gencken asla yemeyecegini sandigi seyleri oyle bir arayarak yer hale geliyor ki, ben en cok buna sasiyorum..
Size de PA'dan sevgiler Laleninbahcesi...
sunrise dedi ki…
zeyacigim ye mutlaka, cok hos oluyor. Kokusunu da bu portakal-limon karisimlari bastiriyor iste. Ne yapalim her guzelin bir kusuru var..
sunrise dedi ki…
Deneyin mutlaka cocuklacocuk, siz de seveceksiniz. Hele cocuklar icin iyi bir yontem portakallisi...
Gonul dolusu sevgiler
Açalya dedi ki…
Kerevizin hem seveni hem nefret edeni cok. Ben sevenlerdenim. Amerika'ya ilk geldigimde ben de sasirmistim. Sonra bizim markette gormustum kokunu, atlamistim. Ilginctir, market etiketinde celery root yaziyor her ne kadar celeriac da olsa.
philosophique dedi ki…
Heyooo, nasil sevindim bu habere!!! Amerika'ya geldigimden beri kereviz yiyemedim, ustelik de cok severim. Umarim bizim Whole Foods'da da bulunuyordur.

Coook tesekkurler,

gaye
sunrise dedi ki…
Haklisin Acalyacigim,

Sanirim daha anlasilir olmasi icin de oyle yaziliyor olabilir. Benim Whole Foods'da gorduklerim Celeriac diye aniliyordu, hic menseinden bile bahsetmiyordu. 'Anlayan anlasin' diye dusunmusler demek ki...
sunrise dedi ki…
Sevgili Gaye,
Cok sevindim birine bir yardimim olduysa eger. Ben de yeni kesfettim, inanilir gibi degil. Belki de dogru mevsimde dogru markette oldugum icindir. Arastirmalarim devam edecek, yeni urunler buldukca yazarim...
Sevgiler
Sanem dedi ki…
Ah ben de yillardir yok diye ic gecirenlerdenim, whole foods market buralarda yok sanki ama en azindan artik oldugunu biliyorum, cok saolasin Sunrise.
Aybike Ceylan dedi ki…
Hatice'cigim,
Bende hep merak ediyordum Whole foodsa gidip bakmakta fayda var. Sagol paylasimin icin, ellerine saglik. Sevgilerimi gonderiyorum, keske yakin olabilseydik, selamlar.
sunrise dedi ki…
Sanemcigim,
Sana mail yazacaktim ama bugun vaktim olmadi.
Ben de bayagi yol gidiyorum Whole Foods Market icin ama deger yani, degil mi?
sunrise dedi ki…
Ah Aybikecigim,
Kimbilir kac kez dilemisimdir bunu ama olmadi. Bari siz gelin bu aralar da su uzaklari yakin edelim artik...
Sevgiler canim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket