Happy Mardi Gras



Fransizca "Fat Tuesday" anlamina gelen bu sozcuk, bircok ulkede karnaval, eglence ve bazen de sinirini asan bir cilginlik haline donusuyor. Bildiginiz Rio karnavalinin da Brezilya'da kutlanan sekli oldugunu soylersem belki Mardi Gras hakkinda biraz bilgi vermis olacagim...

Bu yil aslen New Orleans'li olan cok yakin dostlarimizin evine Mardi Gras davetine katilmaya gittik. New Orleans da Fransiz etkisinden nasibini alan yerlerden biri oldugu icin Amerika'da, oldukca senlikle kutlaniyor. Katrina tahribati sirasinda bu kutlamalara ara verilmisti ama simdi tam gaz yine devam ediliyor.


Biz daha onceden Texas'ta yasarken defalarca New Orleans'a ve hatta bircok Mardi Gras'ya katilma sansimiz olmustu ama boyle evde, ozel yiyeceklerle ve ozel dekorasyonla kutlama sansimiz hic olmamisti; herhalde bundan sonra da kolay kolay olacak birsey degil. Cunku ev sahibi cok iyi bir asci ve ayni zamanda catering sirketi sahibi olmasina ragmen bu davette cok ama cok yoruldugunu soyledi. Tabii sasmamak lazim, oyle guzel hazirlanmislar ki agzimiz iki karis acik kaldi.
Ev dekore edilirken milyonlarca boncuk ve maske kullanilmis, duvarlara ozel Mardi Gras tablolari (egri olmak uzere) asilmis, davetliler icin boncuklar hazirlanmis, cekilisler duzenlenmis, kral ve kralice secmek icin yarisma hazirlanmis ve sepetler icine her bir bayan davetli icin bu fotograflardaki guzelim porselen maskelerden paketlenmisti.

Onlarca guzel yiyecekten ancak bunlarin fotografini cekebildim. Cunku bir anda oyle bir davetli grubu olustu ki, hicbir yiyecegi yalniz yakalayamadim. Bunlar ise soguk mezelerden oldugu icin kimse gelmeden once yakalamistim. Bildiginiz yengec kiskaclari. Tursumsu bir tadi vardi, sanirim sirke ile marine edilmisti.

Karideslerin marine edilmisi, misir ununa bulanip kizartilmislari, misir unu ve adini bile bilmedigim bir sekilde pilav sekilinde pisirilmisi, yine kizarmis sazan baligi ve hatirlayabildiklerimin icinde en ilginci olan timsah dolmalari idi. Soylemeseler anlayamayacagim sekilde onlari da yedim, evet. Boncuk boncuk cok sekerdi. Cok zor bulunuyormus burada ve anladigim kadariyla hepsine bir servet odemis ev sahibi.

Bu kadar sasaa'yi tahmin edemedigim icin fotograf makinemi goturmedigimden cep telefonu ile cekilmis, isik seviyesi cok iyi olmayan birkac fotograf ile bu sahane geceyi sizinle paylasmak istedim. Cok degisik ve belleklerimizde uzun zaman kalacak bir ani olarak yerini aldi bu meshur Mardi Gras daveti de...

Yorumlar

Cocukla Cocuk dedi ki…
Maskeler super ya, her bayana hediye olarak hazırlamakta büyük incelik gerçekten.
Timsah dolması yemedim demeyeceksiniz artık. Yemek değilde ne yediğini düşünmek problem olmuştur, en azından bende öyle olurdu.
Cocukla Cocuk dedi ki…
maskeler çok güzel, festivalin adını ilk kez duydum. Timsah dolmalası da yemedim demezsiniz artık, bilmeden yemek değilde ne yediğini öğrenmek sorun herhalde.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket