29 Nisan 2008 Salı

Lorlu Minik Borekler


Madem blog arkadaslarimdan yaptigim tariflerden gidiyoruz, yine cok severek denedigim ve ondan sonra da sik sik yaptigim bir tarif daha. Acemisasci'dan bu mini mini ama muhtesem lezeetli borekcikler...
Ogleden sonra okuldan ac mi ac gelen yavrucuklara o kadar harika bir atistirmalik ki anlatamam. Aslinda her zaman icin muhtesemler ama ben en cok ogleden sonralari icin hazirda bir seyler bulundurmayi sevdigim icin, hep o ana ozel yapiyorum yapacaklarimi.
Evlenmeden onceki hayalim okuldan gelen cocuklarimin mutfaktan mis gibi gelen kurabiye kokularini duyarak henuz ellerini bile yikamadan 'anne nefis kokuyor bunlar' diyerek mutfaga dalmalariydi. Annemi sucladigim icin filan degil ama sakin yanlis anlasilma olmasin. Dunyanin en yeni ve en guzel lezzetlerini bize tanistiran, bugunku becerebildigim herseyi kendisine borclu oldugum anneme asla laf soylemem ama ben herhalde o zamanlar calisan bir anne olacagimi ongormus olmaliyim ki, hepsini bir arada goturebilmenin hayallerini kurardim.
O yuzden bu ogleden sonra atistirmaliklari benim icin cok onemliler ve en yorgun zamanlarimda bile kalkip birseyler hazirlamaya calisiyorum.
Lafi fazla uzatmayayim, ben Ipek'in tarifini aynen uyguladim. Milfoy hamuru, lor peyniri, kirmizi biberler, domates, siyah zeytin, maydanoz ve yumurta sarisi gerekiyor uzerini suslemek icin. 10 dakikada hazirlanan ama ondan daha kisa surede bitiveren bu minikleri denemenizi siddetle tavsiye ederim..
Afiyet olsun..

26 Nisan 2008 Cumartesi

Tarcinli Kurabiye

Biraz once bir davetli grubunu agirladim. Onlar yola dustuler, ben de bulasiklari yerlestirip yerime oturdum ve birseyler yazayim derken; henuz bugunku menumu yazmak icin cok erken oldugunu fark ettim. Cunku fotograflari yuklemek filan cok zoruma gitti simdi bu yorgunlugun ustune. Onun yerine blog arkadaslarimdan yaptigim denemelerden birinden Aybike'den aldigim tarcinli kurabiyeleri yayinlamaya karar verdim.

Cok ama cok seviyorum blog arkadaslarimi, onlarin yaptigi tarifleri denemeyi, onlardan bazi yararli bilgiler almayi, bu sayede de kendimi gelistirmeyi. Ovunmek icin soylemiyorum ama galiba blog isine giristikten sonra mutfagim da cok gelisti, yemek cesitlerim de.. Tabii buna bagli olarak da artan ovguler...Biraz once o kadar cok sey isittim ki, sanirim koltuklarimin kabarikligi uzun sure inmeyecek.


Uzun lafin kisasi, sevgili blog arkadaslarimdan cok sey ogreniyorum ve onlardan aldigim tarifleri gururla yaziyorum. Hic degistirmeden yaptigim sevgili Aybike'nin tarcinli kurabiyeleri;


1 yumurta
150 gr margarin veya tereyagi, oda sicakliginda
2 yemek kasigi toz seker
1 cup,(200 gr) misir nisastasi
1/2 cup, (100ml) siviyag
2 cup un, (280 gr)
bir paket vanilya
1 tatli kasigi kabartma tozu

Kurabiyelerin disi icin:
1/2 su bardagi tozseker
2 tatli kasigi tarcin

Sekeri ve tarcini bir kapta karistin ve bir kenara birakin.

Buyukce bir karistirma kabinda kurabiye malzemelerini karistirip, yumusak bir hamur elde edene kadar yogurun.
Uzun ve kalin cubuk sekli verin ve uclarindan baslayarak verev sekilde kesin.
Onceden 180 C(375F) de isitilmis firinda 20-25 dakika kadar pisirin.
Firindan cikan sicak kurabiyeler kenarda bekleyen tarcin-seker karisimina bulayin ve iliyinca servis yapin.
Afiyet Olsun.

22 Nisan 2008 Salı

Cevizli ve Adacayli Penne Makarna

Bahar geldi!
Nihayet!
Ama yapacak cok is var!
Boyalar yapilacak, ev temizlenecek, aylardir ellenmeyen dolaplar indirilip yenilenecek, kisliklar kalkacak, tozlar alinacak, bahce kuru otlardan ayiklanacak, yeni sebzeler-meyveler-cicekler ekilecek, cila yapilacak ve butun bunlar bir ton isin arasinda yan isler olarak yapilacak , kimse birsey hissetmeyecek vs vs.
Kolay yemekler yapmak lazim, mideyi rahatlatmak lazim. Yaz geliyor, herkes hafifleme pesinde. Allah'tan bu yil son anda akli basina gelenlerden degiliz de panik icinde saga sola kosturmuyoruz ama yine de telasi izlemek guzel.
Bu kadar isin gucun arasinda kolay mi kolay bir makarna tarifi...
Baskasi olmaz zaten...


1 cup irice cekilmis ceviz ici
1 paket penne makarna (eger yoksa tarifin orijinalindeki gibi papyon kullanabilirsiniz)
5 yemek kasigi tuzsuz tereyagi (ben daha az miktarda zeytinyagi kullandim)
12 taze adacayi yapragi, ince dogranmis
2 yemek kasigi siyah zeytin, cekirdekleri cikarilmis, ince dogranmis
2 yemek kasigi limon suyu
1/2 tatli kasigi tuz
1/4 tatli kasigi karabiber
1 cup rendelenmis Romano peyniri (eski kasar kullanabilirsiniz)

Cevizicini yanmaz bir tavaya koyup orta hararetli ateste 4-5 dakika kadar tavayi sallayarak kavurun. Cevizicini tavadan baska bir tabaga alip, kenara birakin.
Makarnayi tuzlu suda 10 dakika kadar haslayin. Suzun, yikamayin. Makarnayi hasladiginiz suyun 1/4 unu atmayin, bir kenara saklayin.
Tavada tereyagini eritip icine adacayini, limon suyunu, tuz ve karabiberi ekleyin. Bir-iki dakika pisirip tatlarin birbirine gecmesini sagladiktan sonra atesten alip kenara birakin.
Tereyaginin oldugu kaba makarnayi ilave edin. Biraz cevirdikten sonra kenardaki makarna suyunu ekleyin. Atesi kapatin.
Peyniri ve zeytini ekleyip, makarnayi karistirin.
Uzerine cevizicini ilave edip servis yapin..

** Fotograftaki yesilliklerin ne oldugunu merak ediyorsaniz, ben yine bir guzellik yapip, ince dogradigim yesil soganlari adacayi yerine ekledim. Eeee evde olanla olmayan degismeli degil mi ama?

16 Nisan 2008 Çarşamba

"Tarifini Alabilir Miyim" Tarifi

Philadephia Cikolata Vanilya Cheesecake






Fotografim hic de iyi cikmadi, cunku kek bir solukta bitti. Ben sadece bir dilim fotograf cekebilmek icin ayirabildim ama o da uzerindeki tanecikler filan yuzunden cok guzel gorunmedi.

Hatta herhangi bir fotografin bu kekin guzelligini yansitabilecegini de sanmiyorum. Adindaki kadar iddiali...

Tarifi Philadephia Cheesecake tarifler kitabindan almistim. Uzun zamandir uygun zamani bekliyordum yapmak icin. Gecenlerde gelen bir misafire kismet oldu, iyi ki de beklemisim. Cok ama cok ovgu aldi, cok begenildi, uzerinde cok konusuldu.

Iste tarifi:
20 adet OREO buskuvileri (bunlar siyah ortasi kaymakli buskiviler, sanirim Turkiyede hala komik bir adla satiliyor)
3 yemek kasigi tereyagi, erimis
4 paket(8 oz herbiri) Krem Peynir, yumusatilmis(ben Philadelphia kullandim)
1 kap tozseker
1 tatli kasigi vanilya ozu
1 kap eksi krema(sour cream)
4 yumurta
200 gr yari-tatli cikolata, eritilmis, ilitilmis(semi-sweet)

Firininizi 325 F a ayarlayin. 13x9(23x33cm) inclik bir firin kabinin icine aluminyum folyo yerlestirin, kenarlarina da gelmesini saglayin.

Biskuvileri kirip,terayag ile karistirip; kabin tabanina bastirararak yerlestirin. 10 dakika pisirin(buskuvilerin arasindaki krema sizi sasirtmasin, karistikca tekrar siyah renk aliyor).

Elektrikli mikserin orta hizinda krem peyniri, sekeri ve vanilyayi guzelce karisina kadar cirpin.
Eksi kremayi ekleyip cirpmaya devam edin.
Yumurtalari teker teker ilave ederek her birinden sonra mikseri dusuk hizda calistirip cirpmaya devam edin.
Karisimdan bir cup olcu alarak baska bir kucuk kaba aktarin.
Kalan karisima eritilmis cikolatayi ilave edip, kek tabaninin uzerine yayin.
Uzerine diger sade karisimi yayin. Bicakla keserek veya icinde catal gezdirerek iki rengin birbirine karismasini saglayin(bu sekle ne ad verecegimi bilemedim ama ingilizcede "swirl" deniyor).

40 dakika kadar pisirip ortasinin dengelendigini gorunce firindan alin ve sogutup, buzdolabinda en az dort saat veya bir gece boyunca dinlendirin.

Cheesecake'i kabindan cikarmak icin aluminyumla birlikte kaldirin, servis yapin.
Artani buzdolabina kaldirmayi unutmayin(artarsa tabii)...

Afiyet Olsun.

* Benden kucuk bir ipucu, daha dogrusu Emeril'de seyrettigim kadariyla; eger cheesecake'i keserken her bir dilimde bicaginizi islatirsaniz cheesecake'iniz bozulmamis olur.

14 Nisan 2008 Pazartesi

Buttermilk Biscuits

Pazar sabahi evdekilerden biraz erken kalkip epeydir aklimda olan bu biscuitleri yapmak istedim. Kokuya uyanan sevgililer su meshur Pillsburry biscuitlerden yaptim sandilar. 'Herseyi kendim hazirladim' deyince inanamadilar. O kadar citir, o kadar lezzetli olmuslardi ki bu yapilmasi da cok kolay olan biscuitler, kasla goz arasinda pazar kahvaltisinda hepsi birden yok oldu. Ozellikle azicik ilikken icleri acilip tereyag, peynir, zeytin konulunca daha bir hizli bitiyor sanki.

Ben gercek buttermilk kullandim, eger bulamazsaniz ayni miktar sutun icine bir yemek kasigi limon sikarak buttermilk elde edin ve onu kullanin. Ayran kullanmak ayni isi gormuyor.

2 kap cok amacli un
2 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
1/2 tatli kasigi karbonat
1 cimdik tuz
1 yemek kasigi tozseker
1/2 kap terayag
3/4 kap buttermilk

Firini 400 Fdereceye ayarlayin (200 derece C).

Buyukce bir kabin icinde unu, kabartma tozunu, karbonati, tuzu ve sekeri karistirin.
Terayagini ilave edin, elinizle kucuk kucuk parcalayin ve unla beraber ufalayin.
Buttermilk i ilave edin.
Hafif unlanmis bir yuzeyde elinizle 2 dakika kadar yogurun.
Isterseniz bardakla keserek yuvarlak sekiller verin, isterseniz kare seklinde bicakla kesin ve yaglanmamis tepsiye dizin.
Onceden isitilmis firinda 15 dakika kadar pisirin, bicak testi yapin.

Kare kesecekseniz eger, kestiginiz kareleri hic ayirmadan da tepsiye dizip pistikten sonra bicakla ayirabilirsiniz. Bu da degisik bir sunum onerisi..

Afiyet Olsun.

10 Nisan 2008 Perşembe

Kremali Ispanakli Fettuccine


Bu tarifi de bir dergide gorup yapmak istemistim ama malzemeleri toparlamam nerdeyse bir ayimi aldi.
Once ispanakli fettuccine bulamadim, sadesini aldim. Sonra ispanakliyi buldum ama bu arada sadeyi pisirmisiz bile. Tekrar onu al, pastirma bul filan derken ozlemle resim halinde durdu mutfak tezgahimda ama sonunda yaptim ve kurtuldum. Gercekten beklemeye, ugrasmaya degen bir yemek oldu(sadece makarna demege dilim varmadi cunku).
Malzemeler:
12 oz luk sade ve ispanakli fettuccine(ince uzun bir paket buyuklugunde)
2 yemek kasigi sizma zeytinyagi
1 paket(yaklasik 10-12 tane) beyaz mantar
1 1/2 kap krema(heavy cream)
1 kutu (10oz) donmus en miniginden bezelye, oda sicakliginda cozulmus
1/4 kap guneste kurutulmus domates konservesi, yaginin icinde olacak ama cikarip ince dilimler halinde dogranmasi gerekiyor
100 gr pastirma, ince dilimlenmis
1 tatli kasigi tuz
1/4 tatli kasigi muskat, rendelenmis
1/4 tatli kasigi karabiber
1/4 kap Parmesan peyniri, rendelenmis
Uzeri icin arzuya bagli olarak biraz daha rendelenmis Parmesan peyniri, taze baharatlar
Fettuccine'leri haslayin ve suyunu suzdurun(durulamayin).
Makarnalar piserken baksa bir tavada yagi orta sicaklikta eritin ve mantarlari ekleyin. 10 dakika kadar sote edin.
Tavadaki mantarlara kremayi, bezelyeleri, domatesleri, pastirmayi, tuz, karabiber ve muskati ekleyin. Altini kisarak ince ince pismelerini saglayin.
1/4 kap Parmesan peynirini ilave edin ve atesten alin.
Suzulen makarnayi bir servis tabagina alip tavada pisen sosla cok fazla hirpalamamaya gayret ederek karistirin.
Arzunuza bagli olarak ilave Parmesan peynir ve taze baharatlarla servis yapin(bende yoktu, kis olsugu icin. Onun icin resimde goremiyorsunuz ama elinizde olursa siklik katacagindan eminim).
Afiyet Olsun

8 Nisan 2008 Salı

Sushi de Yapariz, Manti da Bukeriz



Gecen hafta sonlarindan birinde birkac arkadas toplanarak Sushi gecesi yapalim dedik. Biz iki kisi bu isi bilenler(!) olarak, biz hazirlayacaktik digerleri de yiyecekti. Oyle de oldu tabii ama 'ben sushi sevmem' diyenler bile en az yirmi tane yiyerek bizleri sasirtti.

Bunda sanirim herkesin sevebilecegi malzemeler kullanmamiz rol oynadi.

Sushi yapimini anlatacak degilim, bu konuda cok ince detay verenler oldu cunku. Ben Cinli ve Koreli arkadaslarimdan ogrendigim sekliyle yapiyorum. Yani yanlis midir dogru mudur bilmiyorum ama onlar cig balik kullanmiyorlardi. Ben de o yuzden onlarin yaptigini cok begenmistim, bana da uygulamali ogrettiler ama ne kadar olsam da onlar kadar usta olmak icin yillarca calismam gerek tabii ki. Neyse bizimki acemi isi, bir Turk ve bir Amerikalinin elinden cikma...



Ben arkadaslarimdan ogrendigim uzere salataliklari bir gun onceden ince seritler halinde dograyip tuzla karistirdiktan sonra icine bir yemek kasigi toz seker ve pirinc sirkesi koyup, kapagini kapatip bir gece buzdolabinda beklettim.

Arkadasim ozel sushi pirinci almis ki cok da iyi etmis. Cunku bizim kullandigimiz hic bir pirincle olmuyor bu sushi. Azicik yuvarlak, tombul ve yapiskan olmasi gerekiyor. Onu da buharli pisirme makinasinda pisirip uzerine sushi sirkesi koyup karistirarak ve tadina bakarak istedigim kivama getirdim.
Sonra yosunlarin(yosun deyince igrenc geliyor insanin aklina ama bu is icin ozel yapilanlar tabaka halinde satiliyor ve ozel olarak sosla firinda pisirilmis ve inanilmaz lezzetliler) icine pirincleri yayarak sardik ve ardindan da keskin bir bicakla dilimledik. Icine koyacagimiz malzemeler de soyleydi; ince serit halinde dogranmis havuclar, avocadolar, pismis karides, yengec eti ve bende onceden bulunan Cin marketinden aldigim balik tozu. Bazilarini tamamen vejateryen yaptik. Cunku hic deniz urunu yemeyen vardi aramizda. Digerlerini de aklimiza estigi sekilde sardik, yuvarladik. Bana ogreten arkadaslarim icine koydugum malzemelerdeki renk uyumuna da dkkat etmemi soylemisti, ben de biraz olsun uydum bu kurala.



Bazilari cok sisko oldu ama bizi gozetleyen kimse olmadigina emin olunca bunlari hemen mideye indirdik bile. Cok eglendik biz sushi yaparken.
Sanirim Amerikada en cok ozledigim seylerden birisi idi bu, birileri ile eglenerek, kahveler icerek yemek yapmak. Hic aklima gelmezdi sushi yaparak bu ozlemimi giderecegim ama mutlulugun nerede oldugunu kimse tahmin edemiyor degil mi?
Sirada manti yapmayi ogretecegim arkadasima..

6 Nisan 2008 Pazar

Karamelize Soganli-Rokfor Peynirli Pizza

Evde yapilan pizza gibisi var mi?
Tabii ismarlamak kadar kolay degil, yani 'telefonu kaldir ve en fazla yarim saat sonra pizzaniz kapinizda hazir olsun' degil. Ama icine istediginiz malzemeyi koydugunuz, hic bir katki maddesi olmayan, taze, tertemiz bir pizzaya kim hayir der ki?
Elbette herkes iyi-kotu pizza yapmayi biliyordur. Ben de pizza hamurunu sokeun'un sitesinden ogrendim ve hamuru yillardir bu tarif sayesinde kolaylikla yapiveriyorum(site kopyalama islemine izin vermedigi icin yazamadim ama sitesine bakarsaniz, pizza tarifi altinda hamurun yapimi anlatiliyor).
Pizza hamurunu isterseniz hazir alin, isterseniz verdigim siteden tarif alarak yapin ama ben uzeri icin Taste of Home dergisinin Subat-Mart sayisinda gorerek yaptigim karamelize soganli tarifi verecegim. Degisik bir seyler isterseniz, deneyin dedim. Soganlarin tatli tadiyla rokfor peynirinin gergin tadi birbirine kontrast yaparak, domateslerin verdigi yumusaklik ve tazelikle agiza hucum eden lezzet seliyle enfez bir pizza oldu bu. Biz bayildik!

Hazirlanisi;
1 Adet pizza hamuru
2 yemek kasigi tereyag
2 yemek kasigi esmer seker
2 buyuk tatli sogan, ince dogranmis ve halkalarina ayrilmis(ben kirmizi tatli sogan kullandim)
2 yemek kasigi zeytinyagi
2 tatli kasigi kuru feslegen
2 tatli kasigi kuru kekik
1 tatli kasigi sarmisak tozu (ben 2 dis ezilmis sarmisak kullandim)
2 adet tatli domates (ben cherry domatesleri ikiye keserek kullandim)
1 kap mozzarella peynir, rendelenmis
3/4 kap Rokfor(blue cheese) veya Gorgonzola peyniri (ben Gorgonzola kullandim)
2 yemek kasigi Parmesan peyniri, rendelenmis
1/4 kap cekirdegi alinmis siyah zeytin, dogranmis

Pizza hamurunu hazirlayin ve kabarmaya birakin(eger hazir pismis hamur kullanacaksaniz bu asamayi atlayin).
Buyukce bir tavada tereyagini ve esmer sekeri orta hararette eritin. Soganlari ekleyip, karistirarak 20-30 dakika kadar pisirin.
Hamurunuzu zeytinyagi ile yaglayin. Bi rkucuk kapta feslegeni, kekigi ve sarmisagi karistirip hamurun uzerine serpistirin ve hamuru 425F de 10 dakika pisirin(pismis hamur kullananlar bu asamadan zeytinyagi ve baharatlari kullanarak baslayabilirler).
Soganlari ve domatesleri pisen pizza hamurunun uzerine yerlestirin. Butun peynirleri ve zeytinleri de onlarin uzerine yayin.
8-10 dakika daha pizza altin rengi alana kadar pisirin.
Afiyet olsun.





3 Nisan 2008 Perşembe

Dunyayi Guzellik Kurtaracak


İnternet günlükleri arasında bir hareketten yola cikarak bir mim baslatilmis. Bu hareket " internette çocuk istismarına" dikkat çekmek- en çok da çocuk pornosu ve çocuğa uygulanan şiddet- için "Dünyayı Güzellik Kurtaracak" adlı bir mim. Sevgili Munevver sobelemis beni de, gurur duyarak katiliyorum.
Daha bugun gordugum bir Afrika ulkesine ait kucukcuk cocuklarin ellerinde silahlarla cekilen bir fotograf var gozumun onunde. Her turlu cocuk istismarina hem bir anne olarak, hem de bir insan olarak inanilmaz tepki duyuyorum. Uzakdogu ve Asya'ya uyusturularak satilan kucucuk kizlar ve oglanlar, ellerindeki silahlarla bu bebeler, kopru ustlerinde her gecisimizde 'abla azicik yardim et' diyen kapkara suratli cocuklar... Bunlardan ne isterler? Nasil bir vicdandir ki bu, bu minnacik ellerin getirdigi parayi alip ceplerine atabilir insanlar? Cocuklarin cocuklugunu yasadigi, yemyesil bahcelerde kosup oynadigi, sensakrak seslerinin goklere yukseldigi bir dunyada var olabilmek sanirim herkesin dilegi. En azindan burada birleserek belki sesimizi duyururuz diye umitleniyorum. Bir insani sevmekle, bir cocuga yardim etmekle baslayacak her sey...
Mimin ikinci bölümü ise, çocukken dinlediğimiz ilk şarkı ve şu anda dinlediğimizde neler hissettiğimiz.
Bu sarkiyi dusunmek epey zamanimi aldi. Buyuk ihtimalle cocukluguma geri donmem uzun surdugu icindir. Yani uzerinden uzun zaman gectigi icindir ama hatirlayabildigim en eski sarki Erol Evgin'in Iste Oyle Bir Sey adli sarkisi oldu. Ne yazik ki ben diger yazanlar kadar derin bir muzik kulturu sergileyemedim 'Hafif Turk Muzigi'nden bir parca hatirlamakla ama ne yapayim ki ben 70'lerde cocuktum. O zamanlarda da Melih Kibar, Cigdem Talu ve Erol Evgin uclusu sayesinde Turkiye yeni bir ekol ile tanismisti ve hemen herkes fazla derinligini dusunmeden bu eglendirici ve kafa yormayan muzik turunun muptelasi olmustu. Tabii iclerinde cok guzel sarkilar da cikti ama simdi ayni sarkiyi ayni tinilarda dinleyince cok da tatmin edici bulmuyorum (cok sukur ki muzik zevkim gelismis!). Ama duyduguma gore Yasar ayni sarkiyi soyluyormus, uzakta oldugumuz icin dinleme firsatimiz olmadi ama en kisa zamanda bir de onun yorumuyla dinleyip eski gunleri anmak gerek..
Iste sevdigim, o zamanlar kardesimle mirildandigimiz sarkinin sozleri:
Hani bir yagmur yagar da bazen
Hani gök gürler ya arkasindan
Hani simsekler çakar pesinden
Iste öyle birsey...
Seni düsündüm dün aksam yine
Sonsuz bir umut doldu içime
Bir de kendimi düsündüm sonra
Bir garip duygu çöktü omzuma
Hani issiz bir yoldan geçerken
Hani bir korku duyar da insan
Hani bir sarki söyler içinden
Iste öyle birsey
Hani eski bir resme bakarken
Hani yillari sayar da insan
Hani gözleri dolar ya birden
Iste öyle birsey
Seni düsündüm dün aksam yine
Sonsuz bir huzur doldu kalbime
Bir de kendimi düsündüm sonra
Bir garip duygu çöktü omzuma
Hani yildizlar yanip sönerken
Hani bir yildiz kayar da insan
Hani bir telas duyar ya birden
Iste öyle birsey
Hani bir yagmur yagar da bazen
Hani gök gürler ya arkasindan
Hani simsekler çakar pesinden
Iste öyle birsey...
Ben de sobelenmemis kimse kaldi mi bilmiyorum ama yildiznaf'i sobeliyorum.

1 Nisan 2008 Salı

Tahilli-Portakalli Kurabiyeler


Bu tarifi nanelimon'da gordugum zaman 'hemen denemeliyim' dedim ve de dedigim gibi ertesi gunu denedim. O kadar guzel bir kurabiye ki, aslinda kurabiye demek haksizlik. Cunku hep aklima o yagli kocaman seyler geliyor kurabiye deyince ama bunlar insani hic kotu hissettirmeyen malzemeleri sayesinde rahatlikla yenen, lezzetli, minicik biskuvi benzeri ciciler.



Munevver'in yaptigi tarif burada, fakat ben Munevver'in tarifini aldigi yerden de tarifin orjinaline ulasip o haliyle yaptim. Bunun nedeni de bazen tariflerin orjinallerindeki malzemenin benim elimde var olmasi nedeniyle, arkadaslarin kullandiklari malzemeleri bulamiyor olmam. Bunun gibi tarifin orjinali Amerikan ya da Ingiliz kaynakli olunca boyle bir kaynak arastirmasi yapmam gerekiyor. Iste tarifin Gary Rhodes hali;



4oz/100g tam bugday unu
4oz/100g yulaf ezmesi
2oz/50g yumusak kahverengi veya ince cekilmis toz seker
1 tatli kasigi kabartma tozu

bir cimdik tuz
4oz/100g terayag veya margarin
1-2 yemek kasigi sut

Ben de Munevver'in onerisi uzerine portakal kabugu rendesi ilave ettim.

Hafifce yaglanmis bir tepsi ve strec filme de ihtiyaciniz olacak.




Firininizi 350F/180C ye isitin.

Butun kuru malzemeleri karistirin ve tereyag ile karistirip elinizle minik topaklar haline getirin.

Sutu birer kasik halinde ilave ederek yumusak bir hamur elde edip, strec filme sararak buzdolabinda 15 dakika kadar hamur sikilasana kadar bekletin.

Bu bekletme islemi hamuru kirilgan hale getirecegi icin dikkatle hamuru yuvarlayin. 3mm kalinliginda 6-7cm buyuklugunde diskler halinde kesin hamurunuzu.

Diskleri yaglanmis tepsiye dizip, isitilmis firinda 15-20 dakika hafifce kahverengilesene kadar pisirin.

Firindan cikarip bir izgara uzerinde soguttuktan sonra, agzi siki kapali bir kapta 2-3 gun saklayabilirsiniz. Yazarin deyimine gore, bir kez bu kurabiyeleri yaptiktan sonra o kadar dayanmalari imkansizmis(bence de!).


Arzuya gore cikolatayi benmari usulu eritip kurabiyelerin uzerine surebilirsiniz...