Sushi de Yapariz, Manti da Bukeriz
Gecen hafta sonlarindan birinde birkac arkadas toplanarak Sushi gecesi yapalim dedik. Biz iki kisi bu isi bilenler(!) olarak, biz hazirlayacaktik digerleri de yiyecekti. Oyle de oldu tabii ama 'ben sushi sevmem' diyenler bile en az yirmi tane yiyerek bizleri sasirtti.
Bunda sanirim herkesin sevebilecegi malzemeler kullanmamiz rol oynadi.
Sushi yapimini anlatacak degilim, bu konuda cok ince detay verenler oldu cunku. Ben Cinli ve Koreli arkadaslarimdan ogrendigim sekliyle yapiyorum. Yani yanlis midir dogru mudur bilmiyorum ama onlar cig balik kullanmiyorlardi. Ben de o yuzden onlarin yaptigini cok begenmistim, bana da uygulamali ogrettiler ama ne kadar olsam da onlar kadar usta olmak icin yillarca calismam gerek tabii ki. Neyse bizimki acemi isi, bir Turk ve bir Amerikalinin elinden cikma...
Ben arkadaslarimdan ogrendigim uzere salataliklari bir gun onceden ince seritler halinde dograyip tuzla karistirdiktan sonra icine bir yemek kasigi toz seker ve pirinc sirkesi koyup, kapagini kapatip bir gece buzdolabinda beklettim.
Arkadasim ozel sushi pirinci almis ki cok da iyi etmis. Cunku bizim kullandigimiz hic bir pirincle olmuyor bu sushi. Azicik yuvarlak, tombul ve yapiskan olmasi gerekiyor. Onu da buharli pisirme makinasinda pisirip uzerine sushi sirkesi koyup karistirarak ve tadina bakarak istedigim kivama getirdim.
Sonra yosunlarin(yosun deyince igrenc geliyor insanin aklina ama bu is icin ozel yapilanlar tabaka halinde satiliyor ve ozel olarak sosla firinda pisirilmis ve inanilmaz lezzetliler) icine pirincleri yayarak sardik ve ardindan da keskin bir bicakla dilimledik. Icine koyacagimiz malzemeler de soyleydi; ince serit halinde dogranmis havuclar, avocadolar, pismis karides, yengec eti ve bende onceden bulunan Cin marketinden aldigim balik tozu. Bazilarini tamamen vejateryen yaptik. Cunku hic deniz urunu yemeyen vardi aramizda. Digerlerini de aklimiza estigi sekilde sardik, yuvarladik. Bana ogreten arkadaslarim icine koydugum malzemelerdeki renk uyumuna da dkkat etmemi soylemisti, ben de biraz olsun uydum bu kurala.
Bazilari cok sisko oldu ama bizi gozetleyen kimse olmadigina emin olunca bunlari hemen mideye indirdik bile. Cok eglendik biz sushi yaparken.
Sanirim Amerikada en cok ozledigim seylerden birisi idi bu, birileri ile eglenerek, kahveler icerek yemek yapmak. Hic aklima gelmezdi sushi yaparak bu ozlemimi giderecegim ama mutlulugun nerede oldugunu kimse tahmin edemiyor degil mi?
Sirada manti yapmayi ogretecegim arkadasima..
Yorumlar
Renkler, içine konabilecek malzemeler çok güzel. Önce güzel yapan bir elden yemek istiyorum.( Senin ve Acemi Aşçı İpeğin elinden ) Mümkün olurmu ki?
Sevgiyle, Nane Limon
Cok ama cok icten soyluyorum, ne olur gelin Munevver, misafirimiz olun. O kadar cok insana ozlem duyuyoruz ki, basimizin ustunde yeriniz var. Ne sushiler yapariz o zaman..
Sevgiler
sevgiler
gorki
Lohusa lohusa senin canin sushi mi istedi? Tuh keske yazmasaydim. Gel tabii ben daha neler yaparim sana..
Yigiti de getir ama, evimiz senlensin..
'Denizden babam ciksa yerim' diye yazacaktim ama utandim. Aynen boyle ama nedense et yemeklerini sece sece yerken, deniz urunlerine karsi asiri bir genisligim var.
Iste evde canin istedigi gibi dolduruyorsun ama Turkiyede malzeme sorunu oluyor, ben kardesime filan buradan goturuyorum malzemelerden.