Crab Cake


Turkiyede oturanlar icin cok ilgi cekici bir yemek gibi gorunmeyebilir bu ama eger Amerika'da oturanlar varsa veya eline boyle bir malzeme gecenler olursa degisik ve cok lezzetli bir cesit yemekten bahsetmek istedim.
Bu crab yani yengec eti, burada her turlu markette kolaylikla ve cok da pahali olmayan fiyatlara satilan bir deniz urunu. Biraz kalitelilerini tavsiye ederim, cunku eger azicik kotu kalite olursa bu yiyecekten tamamen sogumaniza neden olabilir. Aslinda bir de imitasyon yengec etleri var, onlar daha ucuz ama ona da alerji ihtimali cok yuksek ve zaten benim tarifini verecegim kofte benzeri seyler o imitasyon olandan yapilmiyor. Illa ki gercek yengec eti gerek. Balik yemeklerinin yanina gayet guzel bir yan yemek olarak yapabileceginiz, lokantalarda bir hayli yuksek fiyata satilan crab cake soyle yapiliyor;

2 yumurta beyazi, hafifce cirpilmis
2 tatli kasigi kiyilmis maydanoz
1/4 kap mayonez
1/4 kap kuru sogan, ince sekilde kiyilmis(rendelemeyin suyu cikmasin)
1 1/4 tatli kasigi kimyon(bunu ben baska bir baharat ile degistirdim, biraz bizim damak tadimiza uysun diye, orjinali Old Bay veya Creole/Cajun seasoning)
1/4 tatli kasigi taze cekilmis karabiber
1/2 kap yumusak ekmek ufaklari
450 gr taze yengec eti, suyu suzulmus

Uzeri icin;
Dijon hardali
Kizartma icin yag
Butun malzemeler(hardal haric), karistirip kofte sekli verin. Pisirme kagidi dosenmis bir tepsiye dizip buzdolabinda yarim saat kadar bekletin. Bu bekletme islemi koftelerin kizarirken dagilmalarini onleyene yegane yontem.
Daha sonra bir tavaya yag koyup kizdirdiktan sonra kofteleri atip icine fazla dondurmeden kizartin.
Kizaran kofteleri kagit havlu uzerine alip yaglarini suzdurun ve her birinin uzerine birer damla Dijon hardali koyup sicak servis yapin.

Yorumlar

Aybike Ceylan dedi ki…
Hatice'cigim,

Biz de esim yapar crab etini ama biz butun olarak yani lop lop yeriz , kizartma gibi yapar sebzeler ile. Senin tarifini de deneyecegim insallah, ellerine saglik. Gelmiyor musunuz Texas'a, bekleriz.

Guzel bir pazar diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.
sunrise dedi ki…
Sevgili Aybike,

Zaten sizin oralarda da cok meshur bu yemek. Biz de orada tanismistik ama simdi yapmaya basladim ben de.
Biz texas'a gelemiyoruz ama texasdaki herkesi buraya almaya basladik. Eski okuldan filan tanidigimiz herkes bu taraflara tasiniyor. Gelecek seneye tam kadro olacagiz sanirim. Eh hadi bakalim sira sizde...

Iyi haftalar..
YILDIZNAF dedi ki…
Merhaba Sunrise,
Uzun suredir bu blog okuma, yazma isinden elimi ayagimi cektim. Cok zaman aliyor diye sanirim. Ama bugun bir baktim ki, Aybike'nin kolay suboregini, senin bu tarifini kaciracakmisim. Crab etine iki yil once yaptigim rejimde alismistim. Simdi cok seviyorum ama bizimkiler yemiyor. Bu sekilde onlara da sevdirecegim sanirim. Sevgilerimle.....
sunrise dedi ki…
Ya sevgili Yildiznaf,
Bazen benim de hic elim kalkmiyor blog dolasmak veya yazi yazmak icin ama sonra bir enerji geliyor ve daliyorum yine blog dunyasina. Sonra da dusunuyorum, 'ne yapardim acaba blog arkadaslarim olmasaydi' diye. Ne cok sey ogrendik, ne cok sey paylastik kisa zamanda...
Hep sursun dilegiyle...
ayseyaman dedi ki…
İmitasyon yengeç etleri hani şu dışı kırmızı içi beyaz olanlar değil mi? Soya fasulyesınden yapılıyormus sanırım, ben severim onları :) ama öyle kuru kuru cerez gibi fazla yiyemem demekki lop lop yiyebilmek için tarif lazım..kızartma sebze ooo yaşasın...
Cake tarifin de aklımda soganlı hoş bir lezzet olacagı kesin...ellerine sağlık..
sevgilerle :)
NiNo dedi ki…
Bloglar arasında dolanırken buldum burayı ve çok.Yengeci genelde salatalarda kullanıyordum ama geçen gün bir arkadaşımda sufle kaplarında graten tarzında yedim ve çok lezzetliydi bunuda denemek isterim.Ellerine sağlık.
sunrise dedi ki…
Sevgili Ayse,
O disi kirmizi, ici beyaz olanlar crab bacaklari oluyor. Onlar oyle lop lop yenebildigi gibi, salataya, sushiye, hatta omlete bile konabiliyor.
Benim crab cake de kullandigim yengecin vucut kismindan elde edilen et. Ki bu et sadece crab cake yapmakta kullaniliyormus. Zaten cok purcuk purcuk bir et, baska bir sey olmaz sanirim.
sunrise dedi ki…
Ben seni izliyordum Ninocugum. Demek oralarda da pek meshur bizim crab cikler...
Kucuk guvec kaplarinda graten tarzi da dedigin gibi guzel olur sanirim..
Afiyetler olsun size de..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket