Irmik Pastasi

Bu aralar hep tatli yapiyormusum gibi duruyor ama degil aslinda. Bir turlu gelmeyen bahar yuzunden canim hic birsey yapmak, iki satir bile yazmak istemiyor ne yazik ki. Gunler geciyor, yasananlar yasaniyor, yemekler yapiliyor ama bazen insanin hic birseyden zevk almadigi oluyor. Galiba o gunlerden birkacini yasiyoruz su aralar ama tatli yiyip tatli konusarak belki sorunu cozeriz, ne dersiniz?

Gecen gun gelen misafirlerime Turk tatlisi yapmak istedim ama yemegin anlam ve onemine uygun olarak agir birsey yapmaktan da kacindim. Defterimi karistirirken nasil ve ne sekilde o defterde oldugunu anlamadigim bir tarifle karsilastim. Yazi, benim el yazim ama ben bu tarifi hic denememisim daha once. Icindekiler aklima yatinca denemeye karar verdim. Bizim misafirlerden tatli delisi olan bir arkadasimiz ustuste 3 dilim yedi ve kalani da yanina alip goturdu. Tarifini karisina verdim ama sanirim irmik yuzunden pek yapamayacak, yine benden istenecek gibi gorunuyor bu tatli. Seve seve yapacagim tabi ki, surpriz sekilde yakaladigim bu guzel ve de kolay tatliyi.

Irmik Pastasi
125 gr irmik
1 lt sut
80 gr kuru uzum
120 gr toz seker
2 yumurta
2 tatli kasigi likor(arzuya bagli)
40 gr tereyag
Bir paket vanilya
Bir cimdik tuz
Bir portakal kabugu

Karamel icin;
100 gr seker
1 fincan su
yarim limon suyu

Kuru uzumleri likor eklediginiz bir miktar ilik suda sisene kadar bekletin.

Orta boy bir tencereye sutu koyun, uzerine seker ve tuzu ekleyip orta hararetli ateste pisirmeye baslayin. Kaynamaya baslayinca irmigi serpistirerek karistirin. Karisim yogunlasana kadar karistirma islemine devam edin. Daha sonra karisimi atesten alip vanilyayi ve tereyagini ekleyin.

Ilimasi icin bir kenara birakin.

Iliyinca icine yumurtalari kirin ve mikserin dusuk ayari ile cirpin. Daha sonra suyunu suzup kuruladiginiz kuru uzumleri ekleyin.

Karamelize islemi icin derin bir firin tepsisine seker, limon suyu ve su ekleyip ocagin uzerinde tepsiyi cevire cevire sararmasini saglayip karamelize edin.

Tepsiyi ocaktan alip uzerine irmik karisimini dokun ve onceden 350F(150C) de isitilmis firinda 40 dakika kadar pisirin.

Firini sondurup tepsiyi almadan firinin kapagini acarak sogumasini saglayin.

Daha sonra firindan alip bir servis tabagina ters cevirip cikartin.

Portakal kabuklarini ince uzun teller halinde dograyip kaynar suya bir sokup cikartarak beyazlatin. Pastanin uzerine serpistirip, serviz yapin.

** Ben cok acele servis yaptigim icin portakal kabuklari ile ugrasamadim. Onun yerine portakal kabugu rendesini pastanin icine koyup, ustunu hindistan cevizi rendesi ile susledim..

Yorumlar

munevver dedi ki…
Hatice, içinde karamel olan her şeyi seviyorum. "Kazan dibi" kokusu aldım şimdi. Nefis bir şey olmalı. Hemen denemeliyim.

Sevgiyle, Nane Limon
sunrise dedi ki…
Gercekten oyle bir tadi vardi Munevver. Hani bir de o uzumler filan o kadar hos olmustu ki, hepimiz bayildik.

Ne kadar zengin bir mutfagimiz var aslinda, denedikce daha da cok sey uretebiliyoruz hep beraber..Bircok lezzet daha kesfedecegimize eminim..
Cok lezzetli gunlerde bulusmak uzere...
munevver dedi ki…
Akşam yaptım bu tatlıyı, soğumasını bile bekleyemeden tadına baktık. Sonra bir daha. Çok hoşumuza gitti. Gün ışığı olmadığı için fotoğrafını çekemedim; ama, daha çook yapacağım kesin. Teşekkürler.

Sevgiyle, Nane Limon
sunrise dedi ki…
Denemenize ve sevmenize cok sevindim Munevver. Muhtemelen annemden uzun zaman once aldigimi sandigim bu tarif de gun isigina cikmis oldu boylece.
Afiyetlerle yiyin.
Sevgiler bizden de size...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket