Rulo Kofte(Dalyan Kofte)-Acem Pilavi


Gecen gun yemege gelen misafirlerime soyle degisik bir menu hazirlayayim diye cok ugrastim. Turk mutfagindan birseyler olsun istedim ve bu yuzden de aslinda benim pek cok yapmadigim seylere gitti aklim. Epey uzun bir arastirmanin sonucu annemin de 'aa neden rulo kofte yapmiyorsun' onerisi uzerine, Rulo Kofte, Acem Pilavi, Mantarli-Tavuklu Krep, Ispanakli Borek, Enginarli Yesil Salata, Patates Toplari ve Baklavadan olusan bir menu hazirladim. Aslinda kafamda daha yapacak cok sey vardi ama sonucta tum yemekler biraz eziyetli ve de gelenlerin de saglik sorunlari var diyerek biraz azalttim sayiyi. Tum menunun buyuk iltifatlar aldigini soylemeliyim ve hatta hayatlarinda boyle yemekler yemediklerini soylemeye kadar goturdu isi Amerikali arkadaslarim. Sagolsunlar, onlarin iltifatlari sayesinde yemeklerim odulunu almis, yorgunlugum da bir cirpida ortadan kalkmis oldu.


Daha sonra diger tarifleri de yazacagim ama bugunluk Rulo Kofte ve Acem Pilavindan bahsetmek istiyorum.


Rulo Kofte;

500 gram orta yagli kiyma
Bayat ekmek ici
1 Yumurta
Sogan rendesi
Tuz-Karabiber
Kimyon(arzuya bagli)
Bezelye-Havuc konservesi
Konserve domates suyu

Bezelye havuc konservesi ve domates suyu disindaki tum malzemeleri karistirip guzel bir kofte hamuru elde ediyorsunuz. Sonra bu hamuru duz acarak dikdortgen sekil veriyorsunuz ve ortasina suyunu suzdurdugunuz bezelye-havuc konservesini yayiyorsunuz(benim bezelye-havuc konservem yoktu, sadece bezelye konservesi koydum ve havuclari da cok az buharla haslayarak uzunlamasina bezelyelerin arasina dizdim).

Kofte hamurunu yuvarlayarak rulo sekil veriyorsunuz. Et biraz yagli oldugu icin yapismada gucluk cekilmiyor. Baglanti yerini alta gelecek sekilde onceden yagladiginiz bir tepsiye kofteyi yerlestiriyorsunuz. Uzerine azicik terayag dilimleri kesip de koyabilirsiniz ama et zaten yagli oldugu icin buna gerek de olmayabiliyor. Ben ustune domates suyu surdum ve onceden istilmis 375F (175C) derece firinda yaklasik yarim saat veya 40 dakika pisiriyorsunuz. Arada bir acip koftenin cikan suyundan koftenin uzerine gezdirmenizi tavsiye ederim, koftenin kurumamasini saglamis oluyorsunuz.


Dilimleyerek servis yapiyorsunuz.

** Bezelye-havuc karisiminin icine birkac tane de pismis yumurta konulabiliyor ama ben yumurtayi boyle yemeyi sevmedigim icin asla bu fikre yanasamiyorum.


Acem Pilavi;

2 olcu baldo pirinç
500gr kuşbaşı et
3,5 olcu et suyu ya da sade su
1 buyuk kuru soğan
6 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı çamfıstığı
4 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş karanfil
tuz

sicak su


Hazırlanması:
Pirinci sicak suda dort dakika, sonra iyice yıkayın ve suyunu süzün.
Kuş üzümlerinin saplarını temizleyin, yikayin. Yemeklik, ince dogranmis soganlari genis bir tencerede erittiginiz yagla birlikte cevirmeye baslayin ve etleri atarak kavurmaya başlayın, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Tencereye bir bardak sıcak su ekleyin. Etler ve soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar, arada bir suyunu kontrol ederek kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.
Etler pişince ayni tencereye tüm baharatlari, kuş üzümünu ve çamfıstığını ekleyin, etlerle iyice karıştırın. Yıkanmış pirinçleri etlerin üstüne dökün ve hiç karıştırmayın, et ve pirinç ayrı tabakalar halinde kalsın. 3,5 olcu sicak suyu pilavin ustune yavasca dokun. Biraz tuz atin ve tencerenin kapağını kapatın ve önce orta sonra kısık ateşte, pirinçler suyunu çekinceye kadar 12 dakika pişirin. Pilavı ateşten alın, ağzını kagit havlu ile ortun ve kapagini kapatıp bırakın, 20 dakika dinlensin.
Sonra büyük yuvarlak bir servis tabağını tencerenin üstüne kapatın, tencereyi ters çevirin ve Acem Pilavı'nı üstündeki etlerle birlikte servis edin. Ben tabii masaya bu sekliyle goturup goruntu konusunda da puan aldim. Size de tavsiye ederim.
* Yemekleri servis etmeden once telastan fotograf cekmeyi unuttugum icin arta kalan bir minicik kofte dilimi ve az bir pilav sayesinde bu fotografi cekebildim.

Yorumlar

sunrise dedi ki…
valla hep normal seylermis gibi geldigi icin bunlari yetenek gibi algilamamisim demek ki.. sagol ama guzel duygularin icin, sen de olmasan...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket