Dunyayi Guzellik Kurtaracak


İnternet günlükleri arasında bir hareketten yola cikarak bir mim baslatilmis. Bu hareket " internette çocuk istismarına" dikkat çekmek- en çok da çocuk pornosu ve çocuğa uygulanan şiddet- için "Dünyayı Güzellik Kurtaracak" adlı bir mim. Sevgili Munevver sobelemis beni de, gurur duyarak katiliyorum.
Daha bugun gordugum bir Afrika ulkesine ait kucukcuk cocuklarin ellerinde silahlarla cekilen bir fotograf var gozumun onunde. Her turlu cocuk istismarina hem bir anne olarak, hem de bir insan olarak inanilmaz tepki duyuyorum. Uzakdogu ve Asya'ya uyusturularak satilan kucucuk kizlar ve oglanlar, ellerindeki silahlarla bu bebeler, kopru ustlerinde her gecisimizde 'abla azicik yardim et' diyen kapkara suratli cocuklar... Bunlardan ne isterler? Nasil bir vicdandir ki bu, bu minnacik ellerin getirdigi parayi alip ceplerine atabilir insanlar? Cocuklarin cocuklugunu yasadigi, yemyesil bahcelerde kosup oynadigi, sensakrak seslerinin goklere yukseldigi bir dunyada var olabilmek sanirim herkesin dilegi. En azindan burada birleserek belki sesimizi duyururuz diye umitleniyorum. Bir insani sevmekle, bir cocuga yardim etmekle baslayacak her sey...
Mimin ikinci bölümü ise, çocukken dinlediğimiz ilk şarkı ve şu anda dinlediğimizde neler hissettiğimiz.
Bu sarkiyi dusunmek epey zamanimi aldi. Buyuk ihtimalle cocukluguma geri donmem uzun surdugu icindir. Yani uzerinden uzun zaman gectigi icindir ama hatirlayabildigim en eski sarki Erol Evgin'in Iste Oyle Bir Sey adli sarkisi oldu. Ne yazik ki ben diger yazanlar kadar derin bir muzik kulturu sergileyemedim 'Hafif Turk Muzigi'nden bir parca hatirlamakla ama ne yapayim ki ben 70'lerde cocuktum. O zamanlarda da Melih Kibar, Cigdem Talu ve Erol Evgin uclusu sayesinde Turkiye yeni bir ekol ile tanismisti ve hemen herkes fazla derinligini dusunmeden bu eglendirici ve kafa yormayan muzik turunun muptelasi olmustu. Tabii iclerinde cok guzel sarkilar da cikti ama simdi ayni sarkiyi ayni tinilarda dinleyince cok da tatmin edici bulmuyorum (cok sukur ki muzik zevkim gelismis!). Ama duyduguma gore Yasar ayni sarkiyi soyluyormus, uzakta oldugumuz icin dinleme firsatimiz olmadi ama en kisa zamanda bir de onun yorumuyla dinleyip eski gunleri anmak gerek..
Iste sevdigim, o zamanlar kardesimle mirildandigimiz sarkinin sozleri:
Hani bir yagmur yagar da bazen
Hani gök gürler ya arkasindan
Hani simsekler çakar pesinden
Iste öyle birsey...
Seni düsündüm dün aksam yine
Sonsuz bir umut doldu içime
Bir de kendimi düsündüm sonra
Bir garip duygu çöktü omzuma
Hani issiz bir yoldan geçerken
Hani bir korku duyar da insan
Hani bir sarki söyler içinden
Iste öyle birsey
Hani eski bir resme bakarken
Hani yillari sayar da insan
Hani gözleri dolar ya birden
Iste öyle birsey
Seni düsündüm dün aksam yine
Sonsuz bir huzur doldu kalbime
Bir de kendimi düsündüm sonra
Bir garip duygu çöktü omzuma
Hani yildizlar yanip sönerken
Hani bir yildiz kayar da insan
Hani bir telas duyar ya birden
Iste öyle birsey
Hani bir yagmur yagar da bazen
Hani gök gürler ya arkasindan
Hani simsekler çakar pesinden
Iste öyle birsey...
Ben de sobelenmemis kimse kaldi mi bilmiyorum ama yildiznaf'i sobeliyorum.

Yorumlar

munevver dedi ki…
Aslında konu ne kadar önemli ve yazacak ne çok şey var. Bahsettiğin çocukları sokakta, TV'de görmeye tahammül edemiyorum.

"İşte Öyle Bir Şey" bir zamanlar ne çok dinlenirdi bizde de. Bir de "İçimdeki Fırtına". Erol Evgin bağırıp çağırmadan yumuşacık ne de güzel söylerdi. Söylemeye de devam ediyor.

Sobemi kabul ettiğin için teşekkür ederim.
Sevgiyle, Nane Limon
sunrise dedi ki…
Ne demek Munevver, buyuk bir gururla kabul ettim. Ama dedigim gibi sarkiyi hatirlamak zamanimi aldi. Galiba hakikaten uzun zaman olmus. Ama o dakikadan beri de dilimden dusmuyor...

Sevgiler
Sanem dedi ki…
Erol Evgin'li yıllardanım ben de. Bu şarkı benim de çocukluk şarkım, çok severdim hep güleryüzlü bu amcanın şarkısını. O zaman amca diyorduk, şimdi çok komik geliyor böyle demek aslında :)
Sevgiler Sunrise.
YILDIZNAF dedi ki…
Merhaba Sunrise,
Ahh bu konu, beni insan olduguma utandiran tek seydir. Hangi insan denilen insan bir cocuga zarar verebilir, incitir, kiyabilir ki !

Sobeye gelince, dusunecegim birseyler ama sizler oyle guzel aktarmissiniz ki duygu ve dusuncelerizi ustune ne soylenebilir bilmiyorum.

Erol Evgin'e gelince, ayni kusagin cocugu olarak, ayni sarkilara gonul vermisiz be Sunrise. Dedigin gibi bagirip cagirmadan sarki soyleyen bir kusagin buyuttugu cocuklariz biz. Bu kadar duygu yuklu olmamiz da bundandir belki.

Hani ozler ya cocuklugunu insan
Iste oyle birsey....
sunrise dedi ki…
Haklisin Sanem,
Ben belki ona 'agbi' diyebilirim ama yine de belli olmaz. Bu sanatcilar cok guzel yaslarini sakliyorlar valla. Galiba benim kizkardesim benden de hayrandi ona. Hatirliyorum da bir ara 'ben Erol Evgin'in cocugu olucam' diye tutturmustu...
sunrise dedi ki…
Sen bulursun ince, zarif seyler yazacak. Ben eminim buna Yildiznaf.
Hani bazi e-mailler geliyor da, 'siz cocuklugunuzda cesmelerden su icip, bacaklarinizda onlarca yara izi ile dolasip, bisikletle cukurlardan atladiniz mi' filan diyor ya. Iste ben o zaman 'evet evet evet' diyorum. Mabel sakiz da cignedim, frigo buz da yedim, leblebi tozu nedir bilirim, Esmeray kimdir bilirim, okuldan kacip cubuga sarili agdali sekerlerden de yedim, yakartop oynadim ve dizlerimde bir suru yara iziyle ben simdi cocuklarimi bir altinkafeste mi tutuyorum acaba diyorum bazen kendime..
Zaman degisiyor galiba, biz hala ayni kalsak da..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket