3 Eylül 2007 Pazartesi

Cherry Domatesli-Beyaz Peynirli Tart


Evdeki boyaya baslamadan bir gun once birkac cesit yemek yaparak buzdolabina depoladim ki, cay-kahve molasi ve aksam yemeginde bizi yorgunlukla yemek yapmak zorunda birakmasin diye. Iyi de olmus, cok ikrama gecti(benim icin tabii, yine yemek yapacak olan kisi de bendim cunku)...

Diger seylerin yaninda benim paylasmak istedigim bu domatesli tart olacak simdilik. Tarifi cafefernando'dan almistim. Sanirim pek bir degisiklik yapmadim. Cherry domates sanirim Turkiyede de var, kiraz domatesi mi deniyor? Ben bir koyluden tazecik aldigim sari cherry domates kullandim. Peynirin tadi ile o hafif eksimsi domatesler olaganustu bir tada ulasmisti.

Tart hamurunu birkac saat buzdolabinda dinlendirmek gerektigini ogrenince bir gun onceden yapip buzdolabinda beklettim(daha da iyi olabilecegi yaziyordu cunku). Daha onceki tart hamuru denemelerimden daha da iyi sonuc aldim diyebilirim. Tuzlular icin ideal bir hamur oluyor bu. (Martha Stewart tatlilar icin bir tarif verdi, onu da denemek istiyorum, cunku kendisi 'asla sasmayacak bir tarif bu' demisti televizyon programinda).


Bir de tarifte "feta cheese" deniliyor ama ben evdeki mevcut Turk beyaz peynirini tart icin kullanmak istemedigimden gidip Meksika beyaz peyniri aldim, azicik da tuzlu oldugu icin harika sonuc verdi...


Tart hamuru
1 1/4 su bardagi un
1/2 cay kasigi tuz
1 cubuk (1/2 kap) tereyag, soguk, kucuk kupler halinde kesilmis
2 yemek kasigi buz gibi soguk su

Yapilisi

Tereyagini kucuk kupler halinde dograyip buzluga koyup, 10 dakika bekletin.

Bir kapta unu ve tuzu karistirip, tereyagini ekleyip mikserin hamur ucu ile hamurda puturler kalmayana kadar cirpin(ben elle karistirdim),
Makina calisirken bir yemek kasigi soguk suyu yavasca ekleyin. Daha sonra doger kasigi da ekleyin. Hamur cok yapiskan veya islak gorunumde olmamali,


Elinizle deneyin, eger puturler yok olmamissa biraz daha soguk su ekleyebilirsiniz.

Hamuru once bir parsomen kagidina, daha sonra da plastik strece sarip buzdolabinda en azindan bir saat veya bir gece bekletin.

Hamur buzlukta bir ay kadar bekletilebiliyor, sadece kullanmadan once buzdolabinda buzunun acilmasini saglayin.

Bu tarti dilerseniz marketlerdeki hazir tart hamurlari ile de yapabilirsiniz, bence fevkalade sonuc verir, hem de daha da kolay olur.

Domatesli-Beyaz Peynirli Tart

Tart hamuru, buzdolabinda en az bir saat sogutulmus
1 1/4 subardagi beyaz peynir
35-40 adet kiraz domatesi
2 yemek kasigi sizma zeytinyagi
Taze kekik dallari
tuz- taze cekilmis karabiber


Firininizi 450F (225 C civari sanirim)de isitin.

Tart kalibinizi(tart kalibi 9 inc olacak) yaglayin(ben zeytinyagi kullandim)

Hamuru yerlestirip, kenarlarina elinizle sekil verin.

Uzerine beyaz peyniri ufalayin.

Tuz ve karabiber ekin (eger peyniriniz tuzluysa dikkat edin, cunku hamur da tuzlu oldugu icin fazla gelebilir).

Domatesleri peynirin uzerine yerlestirin.

Firininizi 425F a dusurun ve uzerine bir yemek kasigi zeytinyagini gezdirdiginiz tartinizi firina verin.

35-40 dakika kadar veya tartin kenarlari hafifce kahveringilesene kadar pisirin.

Tarti firindan alip uzerine taze kekik dallarini yerlestirip tekrar firina verip 10 dakika daha pisirin.

Tarti firindan alin, kalan zeytinyagini uzerine gezdirin, oda sicakliginda sogumaya birakin.

Afiyet Olsun...

3 yorum:

gezicini dedi ki...

hımm, nefis olmuş.. evet burada o domateslere kiraz domates deniyor genelde. eline sağlık!
sevgiler
gorki

Demet dedi ki...

Enfes gorunuyor. Mutlaka yapilmali ve afiyetle yenmeli diyorum.
Sevgiler.
Demet

sunrise dedi ki...

Gercekten cok lezzetli oldular, gezicini. Denemeni tavsiye ederim, cok da kolay yapiliyor cunku.

Demet, Demet ben bir tane Demet hatirliyorum Mersin'de acaba o olabilir mi? Degilse de sagolsun bu Demet de guzel yorumlari icin..