9 Eylül 2007 Pazar

Seftalili Sutlac


Bu tarifin mangolusunu bizimpastane'de gorup yapmaya karar vermistim ama tabii elimde bol miktarda seftali oldugu icin simdilik seftali ile denemek daha mantikli geldi. Bir de hindistan cevizi sutu bizim evde hic sevilmediginden ben bunun yerine condensed sut* kullandim. Bunu da Amerikaya ilk geldigimde okulda bir Meksikali kizin bizim sutlaca benzer bir tatli getirmesinden etkilenip icindekini sordugumda uc cesit sut kullandigini, bunlarin condensed(yogunlastirilmis) sut, evaporated(buharlastirilmis) sut ve normal sut oldugunu ogrenip henuz hic yapmayi beceremedigim sutlaci boyle yapinca guzel bir sonuca ulastigimdan denedim. Tabii condensed yani yogunlastirilmis sut tatli geldigi icin tatli tarifindeki sekeri kaldirdim, cok da iyi yapmisim.


Tarifi kendi yaptigim sekliyle yazdim ama orjinalini gormek isteyenler buraya tiklayabilir.


Malzemeler:
1 1/2 bardak sut kremasi (heavy cream)
1/2 bardak konserve sekersiz hindistan cevizi sutu (tarif boyle diyor ama ben bunun yerine condensed milk kullandim)
1/2 bardak seker (ben koymadim)
2 cirpilmis yumurta
1/2 bardak pirinc
1 bardak seftali puresi
bir portakal kabugu rendesi ince tarafindan (ben limon koydum)
Arzuya bagli kuru uzum
hindistan cevizi rendesi

Yapilisi:

Firini 175 (350 F)dereceye isitin. Pirinci 2 bardak kadar su ile haslayip, iyice yumusadiklarindan emin olduktan sonra bir kenarda biraz sogumaya birakin. O arada kremayi, sutu, yumurtalari, sekeri ve seftaliyi buyukce bir kabin icinde iyice karistirin. En son kuru uzum, pirinc, limon kabugu kabugu rendesini ve hindistan cevizini ilave edip karistirin ve onceden icini tereyagla yagladiginiz yaklasik 10x20 santimlik tepsinin icine dokun. Bu tepsiyi daha buyukce baska bir tepsinin icine yerlestirin.


Buyuk tepsiyi kucuk tepsinin disindan yariya kadar kaplayacak sekilde sicak suyla doldurun(banyolama yontemi deniyor bu yonteme). Firinda 40-45 dakika pisirin, iki yana salladiginizda ortasinin cok hafiften oynamasi lazim.

Dilerseniz uzerine ayni meyveli dondurma ile ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.



* Condensed sut: Inek sutu icindeki su yok edilerek seker ilavesi ile dayanikli hale getirilen sut sekli. Bu sekilde teneke kutulanan sut yillarca tazeligini koruyarak saklanabiliyor.

5 yorum:

B5 dedi ki...

Benim bulabilecegim seftaliler ceviz sertliginde ama yine de hos bir tada benziyor. Diger malzemelerim var..
Sekeri ben de koymayabilirim..
Selamlar :)

sunrise dedi ki...

Sevgili b5,
Tarifin orjinali mangolu idi zaten. Belki oyle de denemek istersin. Ya da hic meyven yoksa damla sakizi ile de deneyebilirsin, sanirim hos bir lezzet olur.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Ankara icin soyle bir adres var, belki orada baska marketlerde bulunmayan malzemeler bulunabilir diye dusundum. Acaba tamamen uyduruyor muyum?
(gift & gourmet house
adres:Kenedi caddesi no.151/1 GOP Ankara)

alev dedi ki...

Merhabalar, Benim bloga mesaj birakmissiniz. Oncelikle yorumunuz icin tesekkurler.

Ithaca'ya bir arkadasinizin geleceginden bahsetmissiniz. Kendisiyle tanismak isterim. Ben email adresimi birakayim size de arzu ederseniz tel nolarimizi falan exchange ederiz eger buralara yolunuz duserse diye.

flamefever@yahoo.com

Selamlar
Alev

nino dedi ki...

hjarika olmus elleriniz e saglik