16 Aralık 2007 Pazar

Christmas Cookies


Kurabiyenin adini ingilizce yazmamin sebebi orjinal olarak Christmas zamaninda hosa gidilerek yapilmasi. Ozel bir onemi yok ama Christmas renkleri olarak yerlesen kirmizi-yesil ve gumus(ve yerine gore altin rengi) abartilarak artik kurabiyelerde de kendini gosteriyor. Ahududu receli kullanilarak tabii ki.
Bu kurabiyeleri hafta sonu partimiz icin yapmayi kafaya koymustum. Bir dergide yildiz seklinde kesilip ustuste agac gibi dizilecegini gorunce bayildim fikre tabii, partide de guzel gidecegini dusundum. Cok da insan gelecegi icin malzeme miktarini iki katina cikardim ama bu kadar ugrastiracagini hesap edememisim tabii.
Yaklasik 3-4 tane ana yemek kadar ugrastim bu kurabiyelerle. Bir kere yildiz seklinde kesmek iyi bir fikir degilmis. Cunku yildizlar pisince ayni sekilde kalmadilar ve ustuste yapistirmam icin gereken mukemmel ikiz kurabiyeleri elde edememis oldum.
Ikincisi benim yildiz kalibimin uclari biraz ince oldugu icin kurabiyeler cok cabuk koptular pisince. O kadar dikkatli olmama ragmen birkac tanesinin bacaklari koptu. Yapistirmaya calistim ama bu islem de iki kati zamanina mal oldu.
Ayrica malzemeleri iki katina cikardigim icin 80 tane kurabiye ile ugrasmak da cok telaslandirdi beni ama lezzet acisindan muhtesemdiler. Her eline alan 'himmmmm' diye ses cikardi, 'tam christmas tadi olmus' filan dediler, bir yiyen bir daha yedi ama bir dahaki sefere bu kadar buyuk bir gruba asla boyle seyler yapmamaya karar verdim bile. Bir de dis kalibi yuvarlak kesip, sadece icinden bir minik yildiz kesebilirmisim, bunu anladim.
Tadi harika olan aslinda tam adi Shortbread Cookies with White Chocolate Rasberry kurabiyesinin tarifi ise soyle:
Malzemeler:
2 kap un
1/4 tatli kasigi tuz
1 kap tuzsuz tereyagi, oda sicakliginda
1/2 kap pudra sekeri
1 tatli kasigi vanilya ozutu
Suslemek icin
Yaklasik bir kap ahududu receli
Pudra sekeri
Beyaz cikolata, rendelenmis
Hazirlanisi:
Unu ve tuzu bir kapta tel cirpici ile cirpin. Bir kenara birakin.
Mikser kabinda tereyagini bir dakika kadar mikserle cirpin.
Sekeri ekleyin, cirpmaya devam edin. Vanilyayi ekleyip cirpmaya devam edin.
Yavasca un karisimini da ekleyin, isterseniz elle devam edebilirsiniz hamurun bundan sonraki kismina veya mikserinizin ucunu degistirip hamur ucu ile karistirmaya devam edebilirsiniz.
Hamuru ele yapismayacak bir kivama getirince duzlestirip, strec folyoya sarip buzdolabinda bir saat dinlenmeye birakin.
Bir saat sonra firini 350F a isitin. Kurabiye kaliplari ile kurabiyenizi yildiz veya daire seklinde kesin. Eger ikinci kattakinin ortasina bir aciklik istiyorsaniz bunu da kesin ama dikkat edin ortasi acik olanlarla olmayanlar esit sayida olsun.
Yagli kagit serilmis (parsomen) tepsiye birer santim araliklarla kurabiyelerinizi dizin. 15 dakika da tepsi ile birlikte buzdolabinda bekletin ve hemen firina koyup 10 dakika kadar pisirin, kizarmalarini beklemeyin.
Izgara telin uzerinde sogumaya birakin, tamamen soguyunca ortasi acik olanlarin(yani ust kata gelecek olan kurabiyelerin) uzerine pudra sekeri serpin.
Alt kata gelecek olanlarin uzerine ince bir tabaka recel surun ve uzerlerine beyaz cikolata serpin ve ortasi acik olanlarla yapistirin.
Orta kisimda iyi bir recel kivami gorunmuyorsa cay kasigi ile dikkatlice o acikliktan azicik recel damlatin.
Isterseniz benim gibi ustuste agac seklinde dizebilirsiniz, ya da tek kat halinde servis yapin. Afiyet Olsun...

6 yorum:

gezicini dedi ki...

mımm bence de nefis olmuş, cok güzel!
sevgiler
gorki

Acemi Şef dedi ki...

Harika bir görüntü! Zaten zor olup da güzel olmayan bir şey bilmiyorum ben. Ama gözümü korkuttun, en iyisi yıldız kalıp kullanmamak değil mi?

YILDIZNAF dedi ki...

Merhaba Sunrise,
Bizim kurabiye canavarlari gormesin bunlari ! O kadar ugrasmissin ama ne guzel olmus. Ben daha dergide gorur gormez vazgeciyorum boyle ugrastirici seylerden ama simdi ozendim bak. Bari dedigin gibi yuvarlak kesip ortasini sekillendireyim ben. Sevgilerle...

sunrise dedi ki...

Sagol gezicini, gercekten cok lezzetliler...

sunrise dedi ki...

Sevgili Acemisef,
Zannetmiyorum hicbir sey zor olsun senin icin. Elinden hic bir sey kurtulmuyor ki...
Kurabiyeler kolaydi ama dedigim gibi yildizlarim cok inceydi, belki iki yuvarlak yapip, ortayi yildiz acmak daha iyi olabilir. Benim annem ortasini hic acmadan yapiyordu bu kurabiyeyi ama ortasi gozuksun istedigim icin bu kadar ugrastim. Tabii bir de 80 tane kurabiye icin, dusun artik..
Ama dedigim gibi sen mutlaka bir yolunu bulursun...
Sevgiler

sunrise dedi ki...

Sevgili Yildiznaf,
Sakin gozun korkmasin. Sanirim ben cok abarttim, 30 kusur kisiye yemek yaparken uclarini zor birlestirdigim kurabiyeler sinirimi bozmustu ama baska kaliplar kullanarak yapabilirsin. Goruntusu ve tadi cok sahane cunku..
Operim o kar prensesi kurabiye canavarini ben...