Zeytinyagli Enginar

Itiraf ediyorum ben kucukken sebze yemeyen biriydim. Pirasa, kereviz, enginar 'kesinlikle yenmeyecekler' listesindeydi. Ispanak, karnibahar, lahana, havuc 'belki yenebilirler' listesindeydi. Annem ve babamin bana bir suru vaat karsiligi sebze yedirdigi gunleri hatirladikca su yukarida resmini gordugunuz enginari benim yaptigim ve hatta en az ayda bir kez yaptigim ve hatta eger koskoca Amerika'da soyulmus enginar yatagi bulamazsam kendimi yiyip bitirdigime inanmak oldukca guc, ama dogru.

Maalesef marketlerde taze enginar bulabiliyoruz ama benim istedigim bu enginar yataklarini bulmak cok zor. Bizim Turk marketlerden veya uluslararasi marketlerde bulabilirsem aliyorum bolca ve stokluyorum. Boyle bir davet filan soz konusu oldugunda da hemen ikram ediyorum.

Onceleri enginarin icindekileri pisiriyordum ama bir sure once annem herseyi cig olarak tencereye koydugunu ve hep beraber pismelerini sagladigini soyleyince artik ben de boyle pisiriyorum. Deneyin, bayilacaksiniz.

Gerekenler:

En az 6 adet enginar yatagi, konserve de olabilir (hatta 2 kutu, yaptiginiza degsin degil mi ama?)
Varsa konserve bezelye ve havuc karisimi

Bir buyuk kuru sogan, kup dogranmis

Bir buyuk patates, soyulmus, kup dogranmis

Sizma Zeytinyagi

tuz, karabiber

taze dereotu, ince kiyilmis

Buyuk bir tencereye zeytinyagini koyun ve uzerine bezelye konservesini, sogani, patatesi koyup karistirin. Uzerlerine enginarlari ters cevirerek yerlestirin. Sicak su dokup, tuz ve karabiber ekleyin. Tencerenin kapagini kapatmadan once yemegin uzerini aluminyum folyo ile kaplayin ki enginarlar piserken kararmasin. Kisik ateste pisirmeye baslayin.

Yarim saat sonra bir catalla pisip psimediklerini deneyin. Pisince uzerlerine taze dogranmis dereotunu serpistirin ve servis yapin.

Yorumlar

YILDIZNAF dedi ki…
Merhaba Sunrise,
Konserve aldiklarini da mi boyle yapiyorsun, hani onlar coktan pistiginden yarim saat sonra erimez mi...
Deneyecegim acil cevap:)
Sevgilerle....
sunrise dedi ki…
Sevgili yildiznaf,
Konserve aldiklarima yapiyorum bu islemi ama o kadar kisik atesteler ki, erimiyorlar ama yine de sen 15-20 dakika icinde bir aluminyumu aralayip bak istersen.
Kural da su; bir catali enginarin kenarina azicik degdirdiginde eger ayriliyorsa pismis demektir. Sogan ve patates disindaki hersey pismis oldugundan cok fazla tikir tikir pisirmene gerek yok tabii ki.
gezicini dedi ki…
ben de enginarı geç keşfettim, çok şeyler kaçırmışım dedim. of ne güzel gözüküyor, eline sağlık!
sevgiler
gorki
sunrise dedi ki…
Degil mi ama gezicini?
Ne kadar lezzetli bir sebzeymis meger. Annem ne yalvarirdi bir kasik alayim diye. Cok guluyorum simdi.
Bak bunun yapilisi cok kolay, hemen yapabilirsin. Hatta limonlu suyun icinde taze satilan enginarlar da vardir simdi sizin oralarda...Ah ah!
zeya dedi ki…
ben kerevizi bu sene keşfettim tam 32 yaşında . Portakallısı harika oluyor :):)
Hala kendime şaşırıyorum :):)
sunrise dedi ki…
Sevgili zeya,
Ben de duydum portakalli kereviz ama aklim almadi nasil bir sey olacagi konusunda. Var mi sende tarifi?
Sevgiler
Cocukla Cocuk dedi ki…
hiç yapmadım ama yemeği seviyorum, sanırım artık kendim yapsam iyi olacak

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket