Panna Cotta


Hersey sevgili evcini 'nin o enfes cekimleri ve tariflerinden etkilenerek denememle basladi ve biz bugune kadar neden bu kadar enfes bir tatliyi hic denememisiz diye hayiflanirken bulduk kendimizi. Belki bir yerlerde yedim baska sekillerini ama bu tarifle yapilan inanilmaz guzel bir sey oldu. Sanirim yazin en favori tatlisi olarak yerini alacak benim mutfagimda ve sik sik yapilacak.
Cunku hem yapilisi cok kolay, hem de bendeniz gibi sutlu tatlilara duskun biri icin altin madeni gibi birsey. Onceden yapmayi kafaya koydugum icin gidip bu tatli kaliplarini bile aldim hatta. Bendekiler yeterli sayida degildi cunku.
Tarifi daha once yazmamistim ama arsiv icin gerekli oldugunu gorup ekliyorum;
Malzemeler : 4 kişilik
200 ml. süt kreması (Marketlerin soğuk raflarında duran Pınar, Ülker, SEK gibi markaların adı altında satılan kremalardan. Bir küçük kutusu 200 ml. geliyor.)
1/2 su bardağı (cup) süt (125 ml.)
1/2 su bardağı (cup) toz şeker (112.5 gr.)
2 tatlı kaşığı (tsp) toz jelatin (Aktarlarda bulabilirsiniz.)
2 yemek kaşığı (tbs) su
3/4 su bardağ (cup) süzme yoğurt (190 gr.)
1/2 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu (Vanilya, damla sakızı gibi lezzetlendiricilerle de yapılabilir.)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı su
1/2 su bardağı yabani meyve, taze veya donmuş (Frenk üzümü, böğürtlen, ahududu, likapa, kara dut, vb.)
Tarif :
Küçük bir sos tenceresinin içine sütü, kremayı koyun. Orta ateşte, tel çırpıcıyla karıştırarak ısınana kadar pişirin. Ocağın üstünden alın. İçine toz şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar karıştırın.
Küçük bir bardağın içine 2 yemek kaşığı suyu ve 2 tatlı kaşığı toz jelatini koyun. Jöle tamamen eriyene kadar karıştırın. Dikkat edin topaklanmasın.
Bu jöleli karışımı; süt, krema ve şekerden oluşan karışımın içine dökün. Yine karıştırın. Son olarak süzme yoğurdu ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. Tel çırpıcıyla çırpın.
Hazırladığınız panna cotta'nızı 4 adet küçük bardağa eşit olarak paylaştırın. Buzdolabına koyun ve 5-6 saat, iyice soğuyana kadar bekletin.
Üzeri için:
Küçük bir sos tenceresinin içine 1 yemek kaşığı suyu ve 1 yemek kaşığı şekeri koyun. Kısık ateşte şeker eriyene kadar fıkırdatın. Meyveleri içine katın. 2-3 dakika daha pişirin. Bir kenarda soğuması için bekletin. Servis yaparken, bu sostan panna cotta'ların üzerine dökün ve afiyetle yiyin.
Eklemek istediklerim ise, Amerikadakiler icin krema yerine 'heavy cream' kullanmalari ki, tamamen yerine oturdu bu haliyle tatli. Simdilik de limon kabugu rendesi ile yapiyorum ama diger butun onerileri de deneyecegimden kimsenin kuskusu olmasin.
Ben ustune seftaliden (evet yine) bir sos yaptim ve tabii ki sosu pisirirken su yerine brandy kullandim. Sanirim bunu da evcini tavsiye ediyordu.
Anlatmasi bile cok zevkli, sakin kacirmayin bu tatliyi.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Senin yaptığında çok lezzetli görünüyor. Amerika'da toz jelatini nereden bulabilirim?
sunrise dedi ki…
ben buyuk marketlerden birinden hazir tatlilarin bulundugu bolumde buldum. Knox marka, 'unflavored gelatine' yaziyor ustunde ve 4 tane minik poset cikiyor.
Tijen dedi ki…
merhabalar,
ben de sitenizi linklerime ekleyeceğim. önce bunu söyleyeyim. yardım teklifi için çok teşekkür ediyor ve eşinize selamlarımı iletiyorum. kars mutfağıyla ilgili bir araştırma yapıyorum. dolayısıyla karslı olan veya uzun süredir kars'ta yaşıyor olanlar yardımcı olabilir ancak eşinizin kars'ta bulunduğu dönemden zihninde kalan ve mutfağa dair ilginç anekdot veya anı varsa duymak isterim. bana internet adresimden yazabilirsiniz. mutfaktazen at gmail nokta com
çok çok teşekkürler!
gezicini dedi ki…
merhaba
ben de evcininin yaptığı her şeye hayranım. bunu da gördüm ama yapmamıştım. eline sağlık, nefis bişi olmuş..
sevgiler
gorki
sunrise dedi ki…
Sevgili Meltem Sozer, cok tesekkur ederim ovgu icin. Sizin basarili calismalariniza hayraniz biz de, bizimkiler nacizane seyler.

Size mail atacagim Tijen Hanim, bende de birkac tarif var cunku.

Gezicini, kesinlikle dene. Bayilacagina eminim.
Adsız dedi ki…
Inanilmaz lezzetli. Yaptik, yedik ve bayildik. Ellerinize saglik.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket