Sarmısaklı ve biberli karides


Anadolunun tam orta yerinde dogmus ve buyumus biri icin bu kadar deniz sevgisi nasil olur bilmem. Bendeniz oyle denizi uzaktan gorup de seyredenlerden degil de icine girip, hic cikmak istemeyen, yuzgecleri cikana kadar da suyun icinde oturan, cok iyi dalan, cok iyi yuzen, her turlu deniz mahlukatina karsi inanilmaz bir istah besleyen biriyim. Benim bu halimi gorenler gercekten cok sasiriyor, cunku hic sanki denizle alakam olmamali gibi dusunuyorlar. Nedendir bilmem. Halbuki biz cocuklugumdan beri her yaz mutlaka bir sekilde denizle hasir nasir olmusuzdur. Yokluklari varliklara cevirmeyi cok iyi beceren ailem sayesinde her yil uzunca bir tatil yapardik deniz kenarinda. Herseyi oldugu gibi bu ozelligimi de onlara borcluyum, bu vesile ile tesekkur edeyim dedim.


Etleri cesit cesitlerinin yendigi ve pisirildigi sehrimde nedense hic bir zaman elimi ete surmemisimdir. Ama is baliga gelince ellerim, koklarim, gozunu acarim, icine bakarim, temizlerim, hic usenmem.
Hele ki eger sozkonusu karides ise, her turlu eziyete raziyim. Taiwanli arkadasim benim mutlaka bir denizkenarinda karideslerin ortasinda yasamam gerektigine karar vermisti, bana karideslerin aslinda kabuklarinin bile soyulmadan yenilmeleri gerektigi soylediginde hic itiraz etmeden denedigim icin. Onlarin arasinda bile kolay kolay yapilamazmis, cunku guclu bir mide gerektirirmis, kabuklari ile yemek karidesleri. Tabii bu kocaman karidesleri icin sozkonusu degil, daha ufak karidesler icin deneyin eger siz de benim gibi asiri merakli iseniz karides isine.


Bu tarif evcini'nden alinma ama ben biraz degistirdim yine kendime gore. Bircok kez yaptim aslinda ama galiba fotografini cekecek kadar dayanmiyorlar. O kokuyu duyan hemen ekmegini hazir edip saldiriyor ocaktan iner inmez. Onun icin de bu fotograf cok bulanik cikmis, ben de agzimin suyunu zor zaptetmisim galiba. Soz, yeniden daha duzgun cekip yayinlayacagim.


malzemeler:
4-5 yemek kaşığı sizma zeytinyağı
6 diş sarmısak, ezilmiş (biz cok sarimsakli seviyoruz)
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı isot biber veya chili (herhangi bir toz biber de olur)
yarım kilo orta boy karides, kabukları ve içi temizlenmiş (ama kuyruklarini ustunde birakabilirsiniz, tutup almak icin daha kolay oluyor)
1-2 yemek kaşığı limon suyu
tuz ve taze öğütülmüş karabiber
2 yemek kaşığı incecik doğranmış maydanoz


yapilisi:
Bir tavada orta ateşte yağı kızdırın ve içine sarmısak, pul biber ve diger tatli toz biberleri ekleyip 1 dakika kadar kavurun.
Isıyı artırıp karidesleri ve limon suyunu ekleyin. Karidesler pişip, sos her yanına bulaşana kadar 3 dakika çevirerek pişirin.
Tuzu ve karabiberi ekleyin. Tavayı ocaktan alın ve maydanozu serpip hafifçe karıştırın. O sekilde servis yapın.

Cok kolay ama cok lezzetli oluyor, son yaptigimda Amerikali misafirlerimi tavanin dibindeki suyuna ekmek banarken resmetmeliydim aslinda. Turklestirme calismalarimizda son derece basariliyiz yani...

** Bu arada dipnot olarak vereyim, karides o kadar kolay pisen bir deniz urunu ki, ben bir ABD lokantasinda gormustum; karidesleri dort dakika sicak suyun altinda tutup pembelestiklerinde servis yapiyorlardi.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Harika gorunuyor. Kolayda, sanirim hemen yapmali.
sunrise dedi ki…
sevgili defne,
yapilisi tabii ki cok kolay. tek sikintisi ayiklamak ama 'burda ayiklanmisi var' derseniz, o sorun da cozulmus oluyor. afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket