Gozleme'nin Hatirlattiklari


Dunyanin en guzel seyi olsa gerek, annenin babanin yaninda olmak; onlarin sicak-simsicak kollarinin seni ne olursa olsun saracagini bilmek. Senin yerine alinacak en zor kararlarin bile onlar tarafindan alinmasi, seni korumasi, evin nasil oluyor da her zaman dogru derecede sicak ya da soguk olduguna bile kafa yormamak, ne zaman temizlendiginin bile farkina varmadigin o guzel evde yemek kokulari esliginde, temiz carsaflarda yatarak kalkarak, her elini attiginda temiz-utulu camasirlari bulmak cekmecende ve sadece 'yarin nasil daha fazla eglenebilirim' diye dusunmek.
En sevdigin yemegin kokusunu duymak, heyecanla mutfaga kosmak, annenin ve babanin ortaklasa pisirdigi, bir yandan da konusarak, guluserek sana masaya oturmani isaret etmeleri, turuncu bir mutfak masasinin etrafina oturmak ve sanki pismesi yillar surecek gibi gelen o enfes gozlemelere ulasmak. Agzin yana yana ilk birkac lokmayi almak ve 'bu masanin etrafinda oldugum icin ne kadar sansliyim' deme erginligine bile sahip degilken henuz, akillarda kalan kokulari tatlari simdi yad etmek. Sanirim zaman geciyor, gecen gidiyor ama kalanlar bize yetiyor.


Bu gozlemenin(babamin israrla bizi duzeltmesi ile Kozleme) bana hatirlattiklari bunlar. Vardir mutlaka sizin de boyle anilariniz. Benimki de bu iste.


Yapilisini yazmaya bile gerek yok ama soyle bir kisaca yazayim.

8'e bolunmus yufkalara, kiyma, kuru sogan, maydanoz, tuz ve karabiber karistirilip yufkalarin kalin kisimlarina konulur ve bohca seklinde sarilip dikdortgen bir gozleme elde edilir. Varsa sac uzerinde veya bendeki gibi bir Meksika tavasinda yagsiz iki yuzu de kizarana kadar pisirilir(bu kismi evin babasi yapar).


Pisen gozlemelerin uzerine bir miktar katiyagdan surulur ve agzi kapakli bir kapta depolanir. Hepsi pistikten sonra, evi saran kokulara dayanamayan ev halki ususur zaten mutfaga, sizin 'yemek hazirrrrr' diye bagirmaniza gerek yoktur. Gozlemeleri yapmayi bitiren anne pisene kadar gecen surede bir ayran yapmistir ve domates ve salataliklari da sogus dogramistir nasilsa. Catlayana kadar yenilir ve bu guzel lezzet icin ve daha farkina varmadigimiz pek cok sey icin sukredilir.

Yorumlar

Hakan dedi ki…
Yemeyenler bilmez.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket