Un Kurabiyesi

Yillar sonra kavusulan Terayagli Un Kurabiyesi



Bu un kurabiyesini acemi sef'in tarifinden yaptim. Benim icin uzunca bir aramaya sebep olan un kurabiyesinin bu kadar basit yapilabilecegini gormek beni hem sasirtti, hem de cok sevindirdi. Daha once o kadar cok tarif denedim, o kadar cok sekilde yaptim ki bu kurabiyeleri ama hic birinde istedigim kivama ulasamadim ve benim icin un kurabiyesi Turkiye'de pastaneden alinan ama evde yapilinca aynisi gibi olmayan bir kurabiye olarak kalmisti. Ta ki bu basit ama en lezzetli tarifi deneyene kadar.


Bir hafta arayla iki kere denedim bu tarifi. Ilkinde biraz az yapmisim, hemencecik bitince evdekiler isyan ettiginden mecburen biraz daha yaptim ama bu kez bir arkadasima oturmaya giderken goturdum biraz da. Onlar da bayildilar, boylece yine Amerikalilara degisik bir lezzet tattirmis oldugum icin kendi kendime sevindim.

Terayag miktari fazla geliyor insanin gozune ama kitir kitir olmasini saglayan tek sey de bu maalesef ki, baska birsey denemek isteyen olursa ne ala ama bu kurabiyenin sani buymus yani bilesiniz..


Acemi sef "s"şeklinde yapmayi oneriyordu ama ben ilk yaptigimda denedim, o kadar ciddi bir "S" elde edemedim, o yuzde bildigim sekle dondum. Ikinci denemede hic "S" lerle ugrasmayip en iyi becerdigime yoneldim.


Tarifi oradan aldigim sekliyle yayinliyorum.


Malzemeler


1,5 ölçü tereyağı
1 ölçü pudra şekeri
2,5 ölçü un (Bu olcuden cok fazla un gerekti bana, belki bizim unlarimizdan kaynaklaniyordur)
Uzeri icin bir miktar daha pudra sekeri





Yapılışı:

Tereyağını bir tavada eritin, fazla suyu buharlaşana kadar biraz kaynatın. Bir köşede soğumaya bırakın. Tereyağına bu işlemi geceden yapıp ağzı kapalı şekilde oda ısısında sabaha kadar bırakabilirsiniz. Soğuyan tereyağına pudra şekerini ekleyin, tereyağı neredeyse beyazlayana kadar mikserin en düşük derecesinde çırpın. Daha sonra unu ekleyerek elinizle yoğurmaya başlayın. Hamur, içinde bulunduğu kabın kenarlarından kolayca toparlanana dek yoğurun. Eğer hamur toparlanmazsa çok az az un ekleyerek kıvamına getirin. Hazırladığınız hamuru istediğiniz büyüklükte şekillendirin, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Onceden 325F(165C) ded isitilmis fırında beyaz olarak pişirin. (Pembeleşmeden fırından almalısınız)


Afiyet Olsun!
** Ilk fotograftaki tabagin bir oykusu var. Gecen aylarda bir antikacidan bu tabaklari neden aldigimi anlamadi kocam ve sordu bana 'evde hersey modernken neden boyle tabaklar aldin' diye. Oysa ben onlari bu ulkede hicbir kokum olmadigi icin elimde hic buyuk-buyuk-anneanne veya babaanneden kalan birsey olmadigina cok uzuldugum ve her evde birkac eski esya bulunmasinin iyi bir sey olduguna inandigim icin almistim. Anlatinca bana hak verdi, simdi ikimiz de o tabaklara anneanne yadigari muamalesi yapiyoruz..

Yorumlar

Aybike Ceylan dedi ki…
Sevgili Sunrise,
Ellerine saglik, bizde cok severiz un kurabiyesini. Kiyir kiyir tadini, ama dedigin gibi maglesef tereyagi ile olabiliyor:(
Sevgiler
Tijen dedi ki…
Sabah gün doğarken manzaraya karşı sıcacık bir bardak çay ve bir kurabiye.
Bunu düşledim.
sunrise dedi ki…
Sevgili aybike,
haklisin galiba, bir tek tereyag ile oluyormus. benim daha once denediklerimde galiba margarin kullanmistim, o yuzden sevmemisim tadlarini. ah neden her guzel sey ya sismanlatici, ya da yasak oluyor?
sunrise dedi ki…
Sevgili Tijen,

Sabah gun dogarken kismini ne yazik ki minik oglumdan sonra yarim yamalak uykular yuzunden rahat rahat geciremiyorum. Ama bilirim o duyguyu, ne muhtesemdir doga uyanirken gozyuzunu seyretmek.
Serefine cay bardagimi kaldiriyorum.
Sevgili Sunrise,
Blogunu çok tesdüfen buldum. O kadar güzel anlatmış o kadar da zarif davranmışsın ki çok memnun oldum doğrusu. Bu tarifteki yağın eritilmesi nedeniyle tutturamayan arkadaşlar olmuş ama senin üstesinden gelmene çok sevindim. Teşekkür ederim denediğin ve beğendiğin için canım, ellerine sağlık.
Sevgilerimle,
Esra
sunrise dedi ki…
Sevgili acemisef,
Belki bloglardan bir tarif alindiginda karsi tarafi da uyaran bir sistem vardir ama ben bilmiyorum henuz. Kendiliginden bulmana sevindim ama beni. Ben seni uzun zamandan beri takip ediyorum. Tanismak guzel oldu, tarif harika! Beni yillarin ozleminden kurtardin, sagol-varol.
Sevgiyle kal...
Aslında keşke öyle bir sistem olsa da kim tariflerimizi denemiş beğenmiş kim senin gibi nezaket göstermiş ve yayınlamış bilmek isterdim. Gerçekten çok mutlu oldum inan ki!
Görüşmek üzere,
Esra

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket