16 Kasım 2007 Cuma

Butun Zamanlarin En iyi Keki


Su ana kadar yaptigim ve yedigim keklere haksizlik etmek istemiyorum ama o kadar guzel bir tarifle karsilastim ki, mutlaka paylasmam lazim. Munevver Hanim'in sitesinde rastladim kendisine, adi cekti once beni "murdum erikli kek". Bayilirim murdum erigine, ama bende -mevsim geregi tabii ki- yoktu. Kendisine 'baska hangi meyve ile yapabilirim' diye sordum, sagolsun beni hemen yanitladi ve elma veya visneyle de yapabilecegimi soyledi. Hemen elma ile denemeye karar verdim. Elmalar kuru ve sert olup, murdum erikleri kadar keke nemlilik veremeyecegini dusundum ama tamamen endiselenmekte haksizmisim. Inanilmaz havali, yapis yapis olmayan, harika kabaran, harika lezzetli bir kek oldu. Eger tarifin orjinalini denemek isterseniz, buradan alabilirsiniz. Ben benim yaptigim haliyle (elma disinda hicbir sey degistirmedim) anlatiyorum.

Malzemeler:
-3 büyük, veya 4 orta boy yumurta. ( Ben de 4 tane kullandım.)
-1 Su bardağı şeker (tam bir kap)
-2 su bardağı un(tam 2 kap),
- kabartma tozu,
- bir tutam tuz
-1 çay bardağı süt
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1 avuç iri çekilmiş fındık(ben ceviz kullandim elma ile)
-17 tane mürdüm eriği (2 orta boy elma yeterli oluyor)
- Vanilya,
- Limon kabuğu rendesi
-1 kaşık limon suyu
-1 çay kaşığı mahlep, ( bazen zencefil-ben zencefil kullandim elma ile)

Üzeri için:

-1 tatlı kaşığı ( tepeleme) tarçın
-1 tatlı kaşığı ( tepeleme) esmer şeker

Yapılışı :

-Önce fırın 200(375F) derecede ısıtılır.
-Un, kabartma tozu ile birkaç kez eleyin, bir tutam tuz ve zencefil ekleyip bir kez de bunlarla beraber eleyin.
-Elmalari soyup, ince dilimler halinde dilimleyin.
-Oda ısısındaki yumurta ve şeker, vanilya ile birlikte mikser yardimi ile oldukca cok cirpin.(Çırpılmış yoğurt gibi olmalı, çırpıcı kaldırılınca düşen damlalar hemen bozulmamalı.)
-Unlu karisimi yavaş yavaş, hep alttan alarak, sönmesine izin vermeden karıştırın.
-Oda ısısındaki süt ve yağ da unlu karisimla dönüşümlü olarak miksere ekleyin (Ben buyuk bir karistirma kabi olan mikserimin ucunu degistirip, unu yavas yavas ekledim bu kaba. Aslinda belki de bu karistirma isleminin mukemmelliginden kekin hamuru cok puruzsuz ve istenilen kivamda oldu).
- Limon suyu ve kabuğu da ilave edin.
-Zemini yağlı kağıtla kaplanmis 26 cm. lik kelepçeli kalıp, yaglanir ve kek hamuru icine bosaltilir.
- Bu kek hamurunun uzerine cevizler serpiştirilir. Cok hizli birakmayin ki batmasinlar. onlarin ustune de elmalar yan yana dizin.
- Elmalarin uzerine de kucuk bir kapta karıştırdığınız tarçın ve esmer şekeri kekin her tarafına dagilacak sekilde serpiştirin.
-Isınan fırınin derecesi 175(350F) dereceye düşürülür. 35-4o dk. kürdan testi yaparak pişirilir.
Not: Elmalar kek hamurunun icine batacak diye endiselenmeyin. Ben bu konuda biraz endiselendim ama batmalari veya batmamalari birsey degistirmiyormus. Cunku oyle hafif batik halde, o kadar degisik ve lezzetliydiler ki, sanirim kekin olmasi gereken hali buydu..

4 yorum:

munevver dedi ki...

Sunrise, keki beğenmene sevindim. Ayrıca iyi sonuç almana da. Çünki, ayni malzemeler, kullanılan un farkı nedeniyle ayni sonucu almanızı engelleyebiliyor bazen. Fırın ısısı da öyle. ( 200 derece çok gelmedi demek ki. Benim fırınım 180 derecede tam kıvamında pişiriyor.)

Biz, hem sıkışık olmayan, hem de boğaza takılmayan böyle kekleri seviyoeuz.

Çeşitli meyveler ve o meyvelere yakışan kuru yemişlerle yapın bundan sonra.

Afiyet olsun.

Sevgiyle, Nane Limon

sunrise dedi ki...

Sevgili Munevver Hanim,
Hersey cok guzel geldi. 200 derece de cok gelmedi ama dedigini gibi dusurdum tabii firinin isisini. Cok ama cok begendik biz de, simdi anneme veriyorum tarifi. Yarinki misafirlerine yapacak.
Cok tesekkurler, bir kez daha bu guzel tarif icin.
sevgiler

YILDIZNAF dedi ki...

Sunrise,
Whole foods'un enfes keklerine benzemis. Usenmesem de yapsam bir ara. Ne beceriklisin yawww...

sunrise dedi ki...

Sevgili Yildiznaf,
Ben de cok ovundum bu kekle. Nerde gordum diyordum, haklisin. Whole Food'da vardi bunlardan. Hic usenme valla, inanilmaz guzel bir kek oldu.