Kite Runner

Dun aksam bitirdim bu kitabi, hemen hemen rekor denilecek surede ama bazi geceler uzuntumden okuyamadim. Cunku sadece geceleri kitap okumaya firsat bulabiliyorum ve bu kitabi okudugum birkac gece uyuyamadim ve uyudugumda da hep kitapla ilgili karmakarisik ruyalar gordum.

Kitap yaklasik uc yildir basucumda duruyordu ve ben bana veren kisiden pek hoslanmadigim icin nedense kitaba da onyargi ile yaklasmistim ama 'sen adami sevmiyorsan kitabin sucu ne?', degil mi ama? Gecen gun bir kitapcida birkac hanimi konusurken duymustum. Bir tanesi digerine 'eger yuregini isitacak, seni alip bambaska yerlere goturecek bir kitap ariyorsan Kite Runner' i oku' diyordu. Oyle kalakaldim orada, ben neden okumuyorum diye ve eve gelip hemen kitabimi aldim elime.

O andan itibaren de Afganistan'da Rus istilasi ve rejim oncesi baslayan ve rejim esnasinda da devam eden birkac yasam oykusunu anlatan bu kitabin muptelasi oldum.

Kitabin yazari Khaled Hosseini 1980 yillarinda Amerikaya iltica etmis Afganistanli bir diplomatin oglu ve halen Amerikada doktor olarak calisiyor. Kite Runner ilk kitabiymis ama ikincisi de Mayis 2007 de yayinlanmis "A Thousand Splendid Suns". Galiba onu da alip okuyacagim..

Khaled Hosseini cok guzel bir dil kullanmis ki bu kitapta, okudukca ne kadar profesyonel oldugunu dusunmekten kendimi alamadim. Tasvirleri, duygulari anlatmadaki basarisi, konulari hic karistirmadan gayet yalin bir sekilde siralamasi, kitabin sonunu veya herhangi bir yerini tahmin etmenize bile imkan olmayan, solugunuzu tutarak okuyacaginiz, zaman zaman hickiriklarina bogulacaginiz, zaman zaman bizim kulturumuzle ne kadar benzerlikler olduguna sasiracaginiz degisik bir ulkenin gecirdigi akil almaz surecini de iceren bir ic hesaplasmasini anlatan sicacik bir kitapla basbasa olmak isterseniz kacirmayin derim.

Bilmiyorum Turkcesi yayinlandi mi ama Amerika'daki dostlar belki su anda yayinda olan filminden once kitaba da goz atmak ister diye tavsiyede bulunmak istedim...

** Kucuk bir arastirma ile kitabin Turkceye; yazarin adinin Halit Huseyni, kitabin da Ucurtma Avcisi olarak cevrildigini gordum. Kucuk bir ekleme yapayim dedim. ...

Yorumlar

gezicini dedi ki…
güzel bir kitap önerisi, teşekkürler. bakalım burada yayınlanmış mı, araştıralım. sevgiler
gorki
sunrise dedi ki…
sevgili gorki,
ekleme yaptim postuma, turkceye cevrilmis kitap.
sevgiler
YILDIZNAF dedi ki…
Sunrise,
Yeni sayfa duzenin cok guzel olmus. Gule gule kullan.
Bu kitabi uc yil once Amerika'ya ilk geldigimde okumustum ve cok hosuma gitmisti, herkese tavsiye ediyordum. Ikincisi daha da guzel diyorlar. Asil okumak cok guzel sey, okumali hep okumali....
Sevgilerle...
sunrise dedi ki…
Sevgili Yildiznaf,
Beni bilenler bilir, surekli birseyleri degistiririm. Bakalim bununla ne kadar kalacagim?
KItap gercekten guzelmis, ben de simdi senin tavsiye ettigin "Eat, Pray and Love" kitabini okuyacagim.Almistim, bekliyordum bu kitabin bitmesini.
Okumak gibisi var mi? Istersen her zaman vakit ve imkan yaratabiliyorsun okumaya. En guzel ornegi benim sanirim...
Sevgiler
Aybike Ceylan dedi ki…
Hatice'cigim,

Bu ikinci kitabi bende var, spora gittigim yerde yaslica bir bey var, o verdi okumam icin ama henuz baslayamadim ve oda senin dedgin gibi ilk kitabindan bahsetti, cok guzel oldugunu soyledi. Bakalim baslayacagim. Sevgiler

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket