Hurmali Ekmek(kek)




Gecen haftanin pisirme krizi esnasinda son yaptigim da Sibel Hanim'in sitesinde gordugum Hurmali Ekmek(kek) idi (Aslinda bir de firin sigara boregi var ama onun tarifini daha once verdim diye yazmiyorum bile).


Kekin linkini burada veriyorum ama ben bundan onceki kek kadar memnun kalmadigimi uzulerek soylemeliyim. Birincisi tarifte kek kalibi olcusu verilmedigi icin ben en kucuk kek kalibimi kullandim ama yine de kek sanirim daha da kucuk bir kalip gerektirdiginden, kabarmadi. Tamam kabarmasi da cok gerekmiyor ama ici cok sikisikti. Hani havali, pof pof bir kek degildi. Belki boyle olmasi gerekiyor, onu bilemem ama bizim o andaki halimize cok uymadi. Bir de ustune serptigim susamlar agzimiza hos gelmedi. Yani kek cok tatli olmustu, susamlar kuruluk verdi.


Belki daha baska bir zamanda yine yapmak lazim, cunku kekin orjinaline haksizlik etmek istemiyorum. Ben yine de tarifi buraya yaziyorum, olculeri Amerikan olcusune ceviremedim simdi. Yaparken de o anda cevirmistim, yazmamisim bir yere.




Malzemeler:

- 250 g hurma
- 100 g esmer şeker
- 75 g tereyağı
- 150 ml su
- 2 yumurta
- 150 g tam buğday unu
- 100 g beyaz un
- 1/2 paket kabartma tozu
- 50 g ceviz (iri parçalar halinde)
- 1 çay kaşığı yenibahar (hic konmayabilir bence, tadini begenmedim bu kekin icinde)
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam


Yapılışı:

1. Hurmaların çekirdeklerini çıkartıp 2'ye veya 3'e bölün.
2. Hurmaları, esmer şekeri, tereyağını ve suyu bir kaba alın. Kısık ateşte kaynama noktasına gelene kadar arada karıştırarak tutun (kaynatmayın / pişirmeyin). Ateşten alıp ılınmaya bırakın. Bu arada fırınınızı da 180(375F) dereceye ısıtın.

3. Derin bir kâsede yumurtaları mikserle çırpın. Ilınan hurmalı karışımı ekleyip karıştırın.

4. Başka bir yerde unları, kabartma tozu, baharatlar ve ceviz parçalarını karıştırın. Tümünü diğer karışıma yedirin. Hepsi iyice karışınca yağlanmış, unlanmış baton kek kalıbına dökün(benimki 9x14 inch yani 13x 25 cm lik bir kek kalibi olmasina ragmen ben buyuk geldigini dusunuyorum).

5. Hamurun üzerini düzeltin ve susamı serpin. Isınmış fırında 45 dk kadar pişirin.

Yorumlar

GULTEINEN ENKELINI dedi ki…
aaa. burda bi suru hurma var.
ablama sooliyim de yapsin sundan:))
sunrise dedi ki…
ne guzel degil mi? hurma ile yapilan bir suru sey kesfediyorum ben de, biz sadece yemis olarak yerdik eskiden.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Biftek Diane

Shrimp Mousse - Karides Mus

Beef Brisket